Emlak Terimleri

Arsa payı hesaplama nasıl yapılır?

Kat mülkiyeti ya da  kat irtifakı kurulmuş olan yapılarda, her bir bağımsız bölümün, arsa üzerindeki hakkını gösteren paya “arsa payı” denir. Peki arsa payı hesaplama nasıl yapılır?


Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş olan yapılarda, her bir bağımsız bölümün, arsa üzerindeki hakkını gösteren paya “arsa payı” deniyor. Mesken, iş yeri, dükkan gibi bağımsız bölümlerin her birinin ayrı ayrı arsa payı alması gerekir. Hak sahiplerinin binanın olduğu arsadaki hakkının belirlenmesinde söz konusu bu pay belirleyici olur. Bağımsız bölümlerin metrekareleri ya da değerleri oranlanarak hak sahiplerine arazi üzerinden arsa payı verilir.

ARSA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Kat Mülkiyeti kanununun 2.maddesi d fıkrasına göre. “Arsanın, bu Kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilmiş olan ortak mülkiyet paylarına” Arsa payı denilmektedir. 3 madde ye göre de “Kat mülkiyeti ve kat irtifakına konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her bir tanesinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle orantılı olarak” hesaplanır.


ARSA PAYI SADECE KAT İRTİFAKLI YA DA KAT MÜLKİYETLİ BİNALARDA BULUNUR

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan arsa payı yalnızca kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli binalarda bulunur. Kat Mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmamış yapılarda, bina hisseliyle, hak sahibinin hissesi arsa üzerindeki payını gösterir. Bağımsız bölümün, ana taşınmazın değerine oranı arsa payındaki temel unsur olarak belirtilir. Değer hesaplaması, metrekareye göre büyüklüğü, konumu ve her bir bağımsız bölümün piyasa şartlarındaki değerlerine göre hesaplanır.


ARSA PAYI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Arsa payı, kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulması sırasında oran şeklinde hesaplanır. Hisseli tapudaki hisse oranına benzer. 10 dairenin yer aldığı bir apartmanda daireler birbirine eşit ise, her bir daireye 1/10 şeklinde arsa payı verilmesi gerekir. Dairelerden bir tanesinin büyük ya da değerinin daha fazla olduğunu düşünürsek söz konusu o daireye daha yüksek bir pay verilebilir. Örnek vermek gerekirse büyük daireye 2/11 arsa payı verilip geriye kalan 9 daireye 1/11’er pay verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemlihusus bütün arsa paylarının toplamının 1/1’e eşit olması gerekir.

Hesaplama birden çok bloklu sitelerde de aynıdır. 3 bloklu bir site düşünürsek her blokta 10 daire toplamda 30 daire olsun, böyle bir durumda dairelerin değerleri eşit ise her bir daireye 1/30’ar arsa payı düşer.
 

Avrupa Birliği’nde konut fiyatları en hızlı hangi ülkelerde artıyor?

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3'ü proje üretemiyor!

Türkiye'nin en zengin 28 insanı belli oldu! Zirvenin sahibi 5.1 milyar dolar servetle Murat Ülker!