27 / 04 / 2024

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi aynı zamanda kat karşılığı anlaşması olarak da bilinir. Boş bir arsanız veya mevcut bir binanın tamamen yeniden inşa edilmesi gereken bir durumda bir inşaat firması ile görüşerek kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlemeniz gerekebilir.



ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Arsa karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ile müteahhidin arasında gerçekleşen bir anlaşmadır.  Bu sözleşme, arsa sahibinin belirli bir payını müteahhite devretmeyi taahhüt ettiği ve müteahhidin de bu arsa üzerinde inşaat yapma anlaşmasıdır. Genelde kat karşılığı anlaşması olarak da bilinir.

ARSA PAYI PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN FARKLI UYGULAMA YÖNTEMLERİ 

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin uygulamada farklı yöntemlerle gerçekleştirildiği bilinir. Örnek olarak bu sözleşme türü çeşitli uygulama biçimlerine sahiptir. Öncelikle, arsa sahibi arsanın tamamını müteahhide devredebilir ve müteahhit, inşaatın tamamlanmasının ardından daire tapularını arsa sahiplerine teslim edebilir. Diğer bir uygulama yöntemi  ise arsa sahibinin arsasını elinde tutması ve inşaatın tamamlanma sürecine göre arsa sahiplerinin müteahhite tapu devri yapmasıdır. Örneğin, binanın kaba inşaatı tamamlandığında arsa sahipleri tarafından müteahhide on dairelik bir tapu devri kararı alınabilir.

 Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE KİRA ÖDEMESİ

Arsa üzerine bir yapının inşası genellikle uzun bir süreç gerektirir. Bu süreç boyunca arsa sahipleri genellikle yeni binanın tamamlanmasını beklemek zorunda kalırlar ve bu süre zarfında geçici bir konut ihtiyacı söz konusudur.

Müteahhit ve arsa sahipleri arasında akdedilen anlaşmalarda, müteahhidin inşaat süresi boyunca (genelde inşaat süresi kadar) arsa sahiplerine kira ödemesi taahhüt edebilir. Bu kira ödemesi, müteahhidin üzerine düşen bir yan borç olarak kabul edilir. Eğer müteahhit, sözleşmede belirtilen kira ödemelerini gerektiği gibi yerine getirmezse arsa sahipleri müteahhidin bu yükümlülüğünü yerine getirmesini talep etme hakkına sahip olacaktır.

Kira ödemeleri, arsa sahiplerine inşaat sürecinin geçici konut ihtiyaçlarını karşılarken müteahhite de uzun vadeli inşaat taahhütlerini yerine getirmesini daha iyi sağlar. Böylece arsa sahiplerinin olası mağduriyetini önler ve inşaat sorunsuz bir şekilde ilerler.

Belediye bu ilçede arsa satacak! İhalesi 30 Kasım'da!

İzmir'de imarlı 12 arsa satılacak! Kaçırmayın!

Samsun Atakum'da satılık 3 arsa! İhalesi 14 Kasım'da!


Geri Dön