26 / 11 / 2024

Arsa payı karşılığı iş yapan müteahhitler neden sıkıntıya düşüyor?

Arsa payı karşılığı iş yapan müteahhitler neden sıkıntıya düşüyor?

Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, inşaat ve gayrimenkul sektörünün son durumunu değerlendirdi...




İnşaat sektörünün en büyük sıkıntısı anlayıştan uzak arsa sahipleri ülkenin içinde bulunduğu durumları göz önüne almadan müteahhitle yapılan sözleşme tarihinde bitirme baskısı sektör de faaliyet gösteren müteahhitleri zora sokuyor. 

Ülke olarak Zor bir süreçten geçiyoruz ülke ekonomisi açısından. Yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek kur, yüksek işsizlik haziran ayında bir önceki haziran ayına göre yüzde 48 düşen konut satışları ortada.

 Bu durumdan negatif etkilenen sektörlerin başında elbette gayrimenkul-inşaat sektörü gelmektedir.

Her geçen ay yeni konkordatolar, iflas haberleri görüyoruz sektörümüzde.

Buna aldırış etmeyen arsa sahipleri müteahhitlerin adeta korkulu rüyası haline geldi geçen yıldan itibaren inanılmaz yükselen maliyetler dip yapan satışlar yüksek faizler devam eden müteahhitler şaşırmış durumda başlayacak olanlar fiyatları görünce onlarda şaşırmış durumda .

Sıkıntılı bir sürecin içine doğru ilerliyoruz. Bu duruma tek aldırış etmeyen anlayışsız arsa sahipleri bu durumda çember daralıyor sinirler geriliyor istenmeyen sonuçlar kaçınılmaz oluyor inşaat ve arsa sahipleri karşılıklı dava sürecini başlatıyorlar bu durum daha vahim sonuçlarda doğuracağı açıkça ortadadır. Devletin bu duruma acil olarak el atıp müteahhitlerin içinde bulunduğu durumları göz önüne alarak sözleşmeleri amasız koşulsuz en az 24 ay gibi bir süre uzatımına gitmesinde büyük yarar var .

Her yönden çıkmazın içinde olan inşaat sektörünün temsilcileri  rahat bir nefes almış olur. İstenmeyen olayların önüne geçmesi açısında bu durumun aciliyet arz ettiği ortadadır.

Arsa payı karşılığı iş yapan müteahhitler neden sıkıntıya düşüyor?

Arsa payı karşılığı inşaat yapan firmaları dar boğaza sokan en önemli nedenin yükselen inşaat maliyetleri olduğu açıkça ortada. İnşaat işine girerken yapılan maliyet hesaplarının aniden yükselen fiyatlar ile tutmaması müteahhitleri zor duruma soktu. Ekonomik kriz konut satışlarını da vurdu.

Müteahhitler aradaki farkı kapatmak için bankalara koştu ancak bu da geçici bir çözüm oldu ve maliyet üzerine ilave faiz bindirdi buna rağmen satış olmayınca sıkıntı kaçınılmaz oluyor. Bir diğer konuda sözleşme tarihinden sonra birçok yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi sektörde gün geçmiyor ki duyulmasın kontrol edilemeyen fiyat artışları üst üste gelince sıkıntı kaçınılmaz oluyor. Kamuda da durum iç açıcı değil.

Kamu müteahhitleri neden batıyor?

Kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere inşaat taahhüdünde bulunan firmaların batışı ihaleyi almak için akla ziyan bir oran vererek zarar edecekleri pahasına işi üstlenmelerinden kaynaklanıyor. İhaleyi kazanınca büyük para kazandıklarını sanıyorlar. Daha işin başında tökezliyorlar. Hem sözleşme için hem de avans için banka teminat mektubu lazım. Onu alamıyorlar veya birçok varlıklarını ipotek ederek bu teminat mektubunu alıyorlar.

Bir şekilde işe başlıyorlar. Aşırı yükselen maliyetler zamanında ödenmeyen iştikaklar üst üste gelince kaçınılmaz son başlıyor 

Devletimizin sektörü bir bütün olarak ele alarak kalıcı ve sağlıklı düzenlemelere gitmesi ülke ekonomisi için aciliyet gerektiren konuların başında geliyor.


Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı
Sebahattin Gülçiçek


Geri Dön