28 / 04 / 2024

Arsa payı orantısız belirlenmişse değiştirilebilir mi?

Arsa payı orantısız belirlenmişse değiştirilebilir mi?

Lal Değerleme A.Ş. tarafından periyodik olarak hazırlanmakta olan Tellal’in yeni sayısı çıktı. Tellal bu sayısında arsa payı ile ilgili bilgi vererdi. Arsa payı orantısız belirlenmişse değiştirilebilir mi?



Arsa payı orantısız belirlenmişse değiştirilebilir mi?

Kat mülkiyetine tabi bağımsız bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle arsa paylarında değişiklik yapılamaz. Yani değerdeki değişmeler arsa payını etkilemez. Arsa payı, yalnızca orantısız tespite itiraz halinde Mahkeme kararı ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 44. maddesinde bahsedildiği üzere, binaya bağımsız bölüm ilavesi nedeniyle değiştirilebilir.


Arsa payı hatalı belirlenmişse kat maliklerinin “arsa payı düzeltim davası” açma hakları  bulunmaktadır. Bu davalar zamanaşımına tabi olmaksızın her zaman açılabilmektedir. Ancak  bu dava ile  ilgili bilinmesi gereken en önemli unsur Kat Mülkiyeti Kanunu 3. Maddesi'nde bağımsız bölümlerden her birine tahsis  edilen arsa  payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemeyeceği belirtilmektedir. Yani arsa  payı düzeltim davasında arsa paylarının yapıldığı tarihteki, konum ve büyüklüğüne göre hesaplanan değeriyle oranlı olacağı, sonradan imar  değişikliği, manzara değişikliği  vb. ile  gerçekleşmiş olan değer artışlarının dikkate alınmayacağıdır. 



Tellal 


Geri Dön