30 / 04 / 2024

Arsa riskli yapı mıdır?

Arsa riskli yapı mıdır?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ve riski yapı tanımlamaları bulunuyor. Buna göre arsa riskli yapı mıdır? Riskli yapı statüsüne hangi yapılar girer?



Arsa riskli yapı mıdır?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında uygulanan Kentsel Dönüşüm çalışmalarında riskli alanlarda yer alan riskli yapılar yıkılarak yerine sağlam binalar inşa ediliyor.


Riskli yapılar; Riskli alan içinde veya dışında yer alan ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa riskli yapı mıdır?


Riskli yapı statüsüne hangi yapılar girer?

Kentsel dönüşüm hukukuna göre, riskli yapılar bir arsa üzerinde çatılı olarak yapılmış her türlü yapı olarak tanımlanıyor. Bu tanımlamaya göre, yalnız kat mülkiyetine konu olan yapılar değil, kat irtifaklı yapılar da "riskli yapı" statüsüne giriyor.


Bir gayrimenkulün riskli olarak tespit edilebilmesi için ortada bir "yapı"nın olması gerekiyor. Bir diğer ifade ile arsa niteliğinde bulunan ve üzerinde yapısı bulunmayan gayrimenkuller riskli statüsünde değerlendirilmiyor.


Buna karşın, riskli yapı yanında bulunan ve tevhit edilerek birlikte yapı inşa ettirilmesi düşünülen taşınmazlarda riskli yapının sahip olduğu haklardan faydalanabiliniyor.



Riskli yapı şerhi tapudan kaldırılır mı?



Geri Dön