27 / 04 / 2024

Arsa ve arazi almayı düşünenler için uzmanından altın niteliğinde tüyolar!

Arsa ve arazi almayı düşünenler için uzmanından altın niteliğinde tüyolar!

Yeni bir arsa ya da arazi yatırımı yapmak isteyenler nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Gayrimenkul Uzmanı Murat Gültekin resmi sosyal medya hesabı üzerinden arsa ve arazi almak isteyenler için çok önemli tüyolar verdi. İşte o paylaşım...



Piyasalarda sert rüzgarların estiği bugünlerde yatırımcılar da arsa yatırımlarını bir çıkış yolu olarak görüyor. Ülkemizde özellikle 2023 yılının Ocak ayından sonra arsa satış hacminde en yüksek seviyelere ulaşılırken, geçtiğimiz yıl konut dışı satışlarda' yüzde 58.44'lük oranla adeta rekor kırıldı.

Konut fiyatlarının yüksek olması arsa ve arazinin yıldızını parlatırken yeni bir arsa ya da arazi yatırımı yapmak isteyenler de nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyor.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Murat Gültekin resmi X hesabı https://twitter.com/muratguItekin üzerinden arsa ve tarla alacakların dikkat etmesi gereken şeyleri açıkladı.

Murat Gültekin'in paylaşımı şu şekilde:

ARSA ALACAKLAR TARLA ALACAKLAR DİKKAT!!! FAYDANIZA BİLGİLER SERİSİ 1

Türkiye Sınırları dahilinde, ilgili Belediye ya da İl Özel İdare’den teyit alınarak Her ilde 5.000 metrekare üzerinde ve en az 25 metre kadastro (resmi yol) yolu olan tarla, bağ, bahçe nitelikli ( yerleşik alan sınırı dışında) olan arazilere tarım il müdürlüğünden izin alınarak, kimi ilde dikili tarım şartı ile ev yapabilirsiniz. 

Bazı küçük şehirlerde 5 bin metrekare şartı aranmaz fakat en az 25 metrekare kadastro yol şartı tüm illerde aranır.

Alınacak arazi 5 bin metrekareden büyük olsa bile yapı büyüklüğü hiç bir şartta iki katı ve 250 metrekare toplam kullanım alanını geçemez.

Kimi illerde maksimum yapı büyüklüğü 250 metrekare iken kimi illerde 150 metrekaredir.

Bu durum illerin 1/100.000’lik 1/25.000’lik üst ölçek planlarına ve plansız alanlar imar yönetmeliği hükümleri, toprağın sınıf kalitesi(verimliliğine) göre değişmektedir.

Büyük ova koruma, küçük ova koruma, dere koruma ve su havzası, göl havzası, mutlak tarım alanı gibi riskli bölgelerde kalan arazilerin (arsa olanlar hariç) niteliğine ve büyüklüğüne bakılmaksızın YAPI YAPAMAZSINIZ.

Özetle her ilin yoğurt yiyişi farklıdır çünkü her ilin; 

TOPRAK KALİTESİ ,JEOLOJİK DURUMU, LOKASYONU, YERLEŞİM VE YAŞAM BİÇİMİ, YEREL YÖNETİM BİRİMLERİ FARKLIDIR. 

İMAR VE UYGULAMA OLARAK TÜRKİYE’NİN HER ŞEHRİ AYRI BİR CUMHURİYETTİR...

Murat Gültekin'in paylaşımına vatandaşlardan gelen yorumlar şu şekilde...

 

Armağan Çağlayan çözülmeden ortada bırakılan sorunları sıraladı: Enflasyon, kiracı kiralayan düzenlemesi! 

Fuzul Topraktan Pendik'te 18 ay taksitle, 1 milyon 550 bin TL'ye evinizin arsasına sahip olun! 

İnşaat sektöründe şaşırtan gelişme: Fiyatlar bu kez yükselmedi düştü!


Geri Dön