30 / 04 / 2024

Arsada satışlar konutu geçti! Denetime ihtiyaç var!

Arsada satışlar konutu geçti! Denetime ihtiyaç var!

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkulde ilk kez bu yıl temmuz ayında konut dışı gayrimenkul oranının yüzde 60’a dayandığını ifade ederek “Her alanda olduğu gibi arsa piyasasında da düzenleyici kurumların denetimine ihtiyaç var” diye konuştu.



Faizlerdeki artışın ardından konuta ulaşım zorlaşırken, bu durum satışlarda düşüşe neden oldu. İnsanlar da daha erişilebilir arsaya yöneliyor. Hem konut sahibi olmak isteyen kişilerin hem de yatırımcıların yön değiştirdiğini, ev yerine arsanın dikkat çektiğini anlatan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, bu trendin sürmesini beklediklerini paylaştı.

Türkiye gazetesinden Önder Çelik’in haberine göre, konuta talep olsa da erişim problemi olduğunu dile getiren Timur “Konutta maliyetlerin geldiği nokta yüzünden arzda sorun var. Gelecek birkaç yılda da önemli bir talep olmasına karşın arz sorunundan ve finansmana ulaşamamadan kaynaklı konut ihtiyacının karşılanamadığına şahit olacağız. Toplam yatırım azalsa da arsa payının satışlardaki yüzdesi yükseldiği için, arsa satışları bu süreçten olumlu çıkacak” şeklinde konuştu.

Arsada satışlar konutu geçti! Denetime ihtiyaç var!

ARSA SATIŞI KONUTUN ÖNÜNE GEÇTİ

Arsa-tarla satışlarının evin önüne geçtiğini kaydeden Timur “Gayrimenkulde ilk kez bu yıl temmuzda konut dışı gayrimenkul oranı yüzde 60’ı buldu. Ocak-temmuz sürecinde toplam 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 675 bin 327’si ev, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların meydana getirdiği konut dışı gayrimenkul oldu. Türkiye’de bu yılın eylül ayındaki 280 bin 58 gayrimenkul satışının 100 bin 839’unu konut, 49 bin 418’ini arsa, 95 bin 513’ünü tarla ve bunun yanı sıra, 11 bin 41’ini iş yeri, geri kalanını ise diğer taşınmazlar meydana getirdi. Eylülde de konut dışı arsa ve tarla tipi gayrimenkul oranı yüzde 52 oldu” dedi.

Arsada satışlar konutu geçti! Denetime ihtiyaç var!

ARSADA DENETİME İHTİYAÇ VAR

Arsa konusunda çok fazla aracı kurum olduğunu, tüketicinin dikkat etmesi ve aynı zamanda, yatırım yapılacak alanın imar belgelendirmesine bakılması gerektiğini paylaşan Timur, şöyle konuştu: Ruhsatı almak satıcının sorumluluğu altındadır. Ruhsat alınmadan tapu almasın. Ruhsat alındıktan sonra tapusunu alsın. Her konuda olduğu gibi arsa için de düzenleyici kurumların denetimine ihtiyaç var”

Gayrimenkulün en fazla değer kazandığı şehir neresi? Uzman isim açıkladı!

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!


Geri Dön