03 / 05 / 2024

Arsadaki payın satışı için ihtimaller neler?

Arsadaki payın satışı için ihtimaller neler?

Posta yazarı Tamer Heper 'Dedemden kalan bir arsamız var. O arsadaki bize düşen payı satmak istiyoruz. Babamın diğer kardeşleri de bize sorun çıkarmıyor. Ama tapuya gittiğimizde ‘bunu satamazsınız’ dendi. Bizim bu payımızı satma şansımız yok mu?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti ve dedemden kalan bir arsamız var. Babamın 3 kardeşi daha bulunuyor. Kardeşim ve annemle birlikte, o arsadaki bize düşen payı satmak istiyoruz. Babamın diğer kardeşleri de bize sorun çıkarmıyor. Ama tapuya gittiğimizde ‘bunu satamazsınız, hepinizin satması lazım’ dendi. Bizim bu payımızı satma şansımız yok mu?' sorusunu yanıtladı.

Babam vefat etti ve dedemden kalan bir arsamız var. Babamın 3 kardeşi daha bulunuyor. Kardeşim ve annemle birlikte, o arsadaki bize düşen payı satmak istiyoruz. Babamın diğer kardeşleri de bize sorun çıkarmıyor. Ama tapuya gittiğimizde ‘bunu satamazsınız, hepinizin satması lazım’ dendi. Bizim bu payımızı satma şansımız yok mu? S.Ş.

Arsadaki payın satışı için ihtimaller neler?

Okuyucuma yanıtım biraz uzunca olabilir çünkü ortada iki ihtimal var. İkisini de ayrı ayrı değerlendirelim. Okuyucumun babası hayattayken, kardeşlerin birlikte malik olduğu bir arsa vardı. Bu arsa onlara babalarından yani okuyucumun dedesinden kalmıştı. Bu arsada baba ve kardeşleri hangi ortaklık şekli ile malik? Ya ‘elbirliği’ dediğimiz iştirak halinde malikler veya ‘paylı mülkiyet’ dediğimiz müşterek malik olarak malikler. İşte bu iki ihtimal okuyucum, kardeşi ve annesi için iki farklı durum yaratıyor.

*****

Birincisi: Şayet okuyucumun babasına ve onun kardeşlerine miras olarak kalan arsa, babalarının ölümü tarihinde de kardeşler arasında elbirliği mülkiyeti şeklindeyse, bugün kendilerinin bu yeri satma diye bir ihtimal yok. Şayet satılacaksa tüm ortaklar katılacak ve birlikte satılacak. İkincisi: Şayet okuyucumun babasına ve onun kardeşlerine miras olarak kalan arsa, babalarının ölümü tarihinde de kardeşler arasında paylı mülkiyet şeklindeyse, bu durumda babalarının ölümü ile babaya ait pay okuyucum, kardeşi ve annelerine elbirliği şeklinde geçtiği ve ancak bu aile dışındakilerin ortaklığı paylı mülkiyet şeklinde olduğu için okuyucum, kardeşi ve anneleri kendi paylarının satışını birlikte yapabilirler. Burada önemle bakılacak olan, babanın kardeşlerinin mülkiyet durumudur.

Arsadaki payın satışı için ihtimaller neler?

Peki son olarak bir üçüncü durumdan da söz edeyim. Şayet her durumda okuyucum ve kardeşi ile anneleri hisselerini satmak istiyorsa, kendilerinin satışını engelleyen elbirliği mülkiyet durumunu bertaraf edip, paylı mülkiyete geçmek için tapu müdürlüğüne bu taleple başvurmaları, sonuç alınamazsa elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirmek için dava açmaları gerekecektir. Biraz uzun ve görünürde biraz da karışık gibi oldu ama olayın en yalın anlatımı budur. Başka da bir yolu yoktur.

Aidat tutarları arsa payına göre mi belirlenir?


Geri Dön