28 / 04 / 2024

Aidat tutarları arsa payına göre mi belirlenir?

Aidat tutarları arsa payına göre mi belirlenir?

Profesyonel Yönetici ve Kat mülkiyeti Bilirkişisi Murat Erdoğan, arsa paylarına ilişkin merak edilenleri anlattı. Murat Erdoğan, arsa paylarının aidata etkisini ve aidat problemlerini kaleme aldı...



Profesyonel Yönetici ve Kat mülkiyeti Bilirkişisi Murat Erdoğan, 'Arsa paylarının aidata etkisi, dükkanlar ve iş yerlerinin aidat problemleri' başlıklı yazıyı Capital Dergisi'nde kaleme aldı. 

İşte Murat Erdoğan'ın o yazısı...

Arsanıza bina yaptırmak istediğinizde aklınıza ilk gelen bir müteahhit ile anlaşmak ya da kendi öz sermayeniz ile yapmaktır. Ancak inşaat işlerine ilk adımdan sonra daha da çok dairem ya da payım olsun diye çevrede komşu arsalar var ise onlarla da bir masaya oturup ikna çalışmaları yapmak, tüm muhataplara daha çok maddi imkan sağlayacağından, uzun pazarlıklar ve bir çok vaatler işin içerisine girer. Özellikle işin içerisine arsa birleştirmek konusu girince paylar, paydalar havada uçuşur ve tamamen amatörce hesaplar yapılır. 

Müteahhit firmaların bir çoğu toprak sahiplerinin isteklerini karşılayabilmek, gelen işi kaçırmamak ve daha büyük bir bina yapmak için bir çok isteğe boyun eğer ama finalde ya müteahhit firma iflas eder ya da iskani alacak parası kalmaz. Halbuki inşaat başlayıp kat irtifakı aşamasına gelindiğinde müteahhit firma, binanın yönetim planını profesyonel bir kat mülkiyetçisine, profesyonel bir yöneticiye ya da bu branşta uzmanlaşmış bir hukukçuya yaptırmış olsaydı, birazdan aşağıda açıklayacağımız problemler yaşanmazdı. 

Aidat tutarları arsa payına göre mi belirlenir?

Genelde yönetim planlarında arsa payına göre aidat ve demirbaş dağılımı yapılmasına işaret edilir. Aksi bir hüküm kararı almak da yani metrekareye göre ya da standart oda sayısına göre dağıtım yapabilmek de oy birliği ile alınan karara bağlıdır. İşte burada arsa payı olayının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. 

Arsa payı; binanızın oturduğu alanın metrekaresine yani bina arsasına kat maliklerinin ortaklık oranını gösterir ama binanın aidatlarının ya da demirbaşlarının bu orana göre hesaplanması konusu çoğu zaman huzursuzluğa neden olur. Eğer paylar eşit dağıtılmışsa sorun olmamaktadır. 

Örneğin; aynı katta bulunan 4 dairenin birisine 10, birisine 20, birisine 30, diğerine de 40 pay verilmişse 1 no'lu daire 10 TL, 2 no'lu daire 20 TL, 3 no'lu daire 30 TL, 4 no'lu daire 40 TL aidat ödemek zorunda kalacaktır. Bu da adaletsizliğe sebep olacaktır.

Aidat tutarları arsa payına göre mi belirlenir?

Dükkanlar ise genelde toprak sahiplerine ya da müteahhit firmaya kaldığından, genelde en fazla pay bunlara verilir ve problemler bu noktada başlar. Dükkanlar hiçbir zaman aidat ödemek istemez. Kendilerini binadan hariç müstakil bir yapı zannederler ama gerçekte asansör, elektrik, bakım ve tadilat giderleri ile çalışan kapıcı ya da temizlikçi giderlerine katılmadan diğer tüm giderlere arsa payları oranında katılmaları gerekir. İşte bu noktada binayı bir profesyonel değil de binadan bir sakin yönetiyorsa ve konulara hakim değilse, çok büyük sıkıntılar baş gösterir.

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!

Apartman aidatı neye göre belirlenir?


Geri Dön