07 / 05 / 2024

Yönetim planında açıklık varsa dükkanlar ortak gidere katılamaz!

Yönetim planında açıklık varsa dükkanlar ortak gidere katılamaz!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, arsa payına göre mi yoksa herkesten mi ortak gider toplayacağız diye soran okuruna cevap veriyor. İşte o yazı!



Oturduğum apartmanda ikisi dubleks olmak üzere 12 mesken ve 2 dükkan var. Bugüne kadar aidatlar toplanırken dükkanlardan alınmıyor, meskenlerden ise eşit toplanıyordu. Biri çıktı arsa payına göre toplansın dedi, bir başkası değişik bir şekil önerdi, bir türlü doğruyu bulamadık. Bunun doğrusu nedir? Yanıtlarsanız sadece beni değil tüm apartman sakinlerini memnun edersiniz. 


Şimdi ben de size bunun doğrusunu söyleyemeyeceğim. Ama hemen ümitsizliğe kapılmayın. Neticede bir esasa bağlayacağız.


Ben de doğrusunu söyleyemeyeceğim derken kastettiğim şu. Sizin binada ortak gider paylaşımının nasıl yapılacağını gösteren belge yönetim planınızdır. Ben yönetim planınızı bilmediğim için ‘çözüm söyleyemeyeceğim’ dedim. Şimdi siz binanıza ait yönetim planını önünüze koyup ortak gidere katılma ile ilgili maddeye bakacaksınız.


Nasıl bir paylaşım ön görmüş ise bu şekilde paylaşacaksınız. Peki elinizde yönetim planı yoksa ne yapacaksınız? 


Yönetim planınızın bir örneğini tapu dairesinden isteyeceksiniz. Bunların sonunda yönetim planını elinize geçiremiyorsanız veya yönetim planını elinize geçirmenize rağmen paylaşım konusunda bir madde yoksa bu halde ortak gider paylaşımı arsa payı oranında olacaktır. Bu halde de arsa paylarını yine tapu dairesinden öğreneceksiniz. Dükkanlar bugüne kadar masrafa katılmamış. Bu ancak yönetim planında açıklık var ise mümkündür. Açıklık yoksa onlar da arsa payı oranında ortak gidere katılır.


Tamer Heper/ Posta



Geri Dön