05 / 07 / 2024

Art rehin nedir?

Art rehin nedir?

Medeni Kanunu hükümlerine göre bir başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebiliyor. Peki art rehin nedir? Art rehinin geçerli olması için ne gerekiyor? İşte yanıtı...



Art rehin nedir?

Medeni Kanunu hükümlerine göre bir başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebiliyor. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanıyor.


Rehnedilen taşınırın maliki, onun üzerinde bir art rehin kurabiliyor. Bunun için, alacağı ödenince rehnedilen taşınırın sonraki alacaklıya teslim edilmesinin rehinli alacaklıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor.


Art rehin tanımı Medeni Kanun kapsamında madde 958'de açıklanıyor. Kanuna göre, art rehin; rehin alacaklısına yazılı olarak bildirmesi halinde geçerli oluyor.


Art rehin..

MADDE 958.- Rehinli bir alacak üzerinde sonra gelen bir rehnin kurulması, ancak rehnedenin veya sonra gelen rehin alacaklısının durumu önce gelen rehin alacaklısına yazılı olarak bildirmesi hâlinde geçerlidir.


Senede bağlanmış olan veya olmayan alacakların rehni için rehin sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve senede bağlı alacaklarda senedin teslim edilmesi gerekir.


Alacaklı veya rehneden, rehni borçluya ihbar edebilir. Diğer hakların rehninde, yazılı rehin sözleşmesiyle birlikte, bu hakların devri için öngörülen şekle uyulması gerekir.


Taşınmaz rehni kanunu!
Ticari İşletme Rehni Sicili Tüzüğü!



Geri Dön