18 / 05 / 2024

Artan doğalgaz talebi, sanayiciyi vurmaya devam ediyor!

Artan doğalgaz talebi, sanayiciyi vurmaya devam ediyor!

KOBSİ Başkanı Porsuk, "Konutlardaki kullanım yükselince bölgeye gelen doğalgazın basıncı düşüyor. Sistemde arızalar oluyor" dedi. Bu arada Ak Enerji de fiyatlardaki oynaklık yüzünden 28 Şubat'tan itibaren bölgedeki santralını kapatma kararı aldı




Son günlerde hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle konutlarda aşırı şekilde artan doğalgaz talebi, sanayiciyi vurmaya devam ediyor. 500'e yakın fabrikası ile İzmir'in en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) elektrik kesintileri devam ediyor. Bölgede faaliyet gösteren Ak Enerji de 28 Şubat'tan itibaren doğalgaz çevrim santralını kapatma kararı aldı. 

KOSBİ Başkanı Kamil Porsuk, bölgenin 200 milyon metreküpün üzerine çıkan doğalgaz tüketimini Ak Enerji'nin üretimini durdurması nedeniyle yüzde 20 aşağıya çektiklerini, bunu BOTAŞ'a bildirdiklerini söyledi. 


Firmalara uyarı

Kamil Porsuk, "Ancak konutlarda aşırı doğalgaz tüketimi nedeniyle bölgeye gelen doğalgazın basıncı düşüyor. Sistemde anlayamadığımız arızalar oluyor. Beklemediğimiz elektrik kesintileri oluşmaya başladı" dedi.

Bölgede faaliyet gösteren firmaları doğalgaz kullanım miktarlarını aşmamaları yönünde uyardıklarını belirten Porsuk, "Firmalardan kapasiteleri kadar doğalgaz kullanmalarını istedik. Eskiden kapasite aşımı vardı. Firmalar tüketimde taahhütlerinin üzerine çıkabiliyordu. Ancak doğalgaz arzındaki sıkıntı nedeniyle artık böyle bir durum yok. Bu karar 50 civarındaki firmayı etkiliyor" diye konuştu.

Ak Enerji'nin bölgedeki santralını durduracağı bilgisini daha önce kendileri ile paylaştığını dile getiren Porsuk, santralden enerji almadıkları için bu durumun bölgeyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Porsuk, "Ak Enerji, 28 Şubat'tan itibaren doğalgaz almayacağını bize bildirdi. Doğalgaz fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle böyle bir karar aldılar. Biz de Botaş'tan taleplerimizi ona göre yaptık. Botaş'tan gaz alım miktarını yüzde 20 azalttık" dedi. 


Basınç düşüyor

Konutlarda doğalgaz kullanımı nedeniyle bölgeye gelen doğalgazın basıncının düştüğüne dikkat çeken Porsuk, bu nedenle sistemde anlamsız arızalar oluştuğunu açıkladı. Porsuk, "Sistemde sürekli arıza doğuyor. Nedenini bulamıyoruz. Bu da elektrik kesintilerine yol açıyor. Bu durum bölgedeki fabrikalarımızın üretimine sekte vuruyor" diye konuştu. 


Kapanma nedeni piyasa koşulları

Ak Enerji, Kemalpaşa Doğalgaz Kombine Çevrimiçi Santralının üretim faaliyetinin 28 Şubat 2014 itibarıyla durdurma kararı aldı. Ak Enerji'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, "Kemalpaşa'da kurulu olan ve halen dengeleme birimi olarak faaliyette bulunan Kemalpaşa Doğalgaz Kombine Çevrimiçi Santralı'nın faaliyetlerinin mevcut ve beklenen piyasa koşulları gözönüne alınarak 28 Şubat 2014 günü itibarıyla durdurulması kararı alındı" dendi.


Yeni Asır


Geri Dön