28 / 04 / 2024

Artçı mirasçı nedir?

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...



ARTÇI MİRASÇI NE ANLAMA GELİR, KİME DENİR?

Mirasbırakan, mirasının saklı payları hariç kalan bir bölümünü veya belirli bir malı art mirasçısına devretmek istediğinde, bunu vasiyetnamesinde şart koşabilir. Bu durumda, ilgili mal öncelikle ön mirasçıya devredilir. Ön mirasçı, vasiyetnamede belirtilen zaman diliminde art mirasçısına malı devretme taahhüdü verilmiş olarak, bu malın sahibi olur. Vasiyetnamede malın ilk alıcısı ön mirasçı olarak adlandırılırken, daha sonraki devir işlemine katılacak kişiye ise art mirasçı denir. 

Kanun, önmirasçıya güvence sağlama yükümlülüğünü getirmiştir. Vasiyetname tarafından belirtilen miras, önmirasçı gerekli güvenceyi sağladığında önmirasçıya geçer. Ancak, önmirasçı güvence sağlamaz veya artmirasçının haklarını tehlikeye atarsa, mirasın yönetimine dair resmi bir karar alınır.

ART MİRASÇI ATAMA NASIL YAPILIR? 

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda malvarlığının, önceden belirlediği kişi veya kişilere, önceden tespit ettiği bir zaman diliminde aktarılmasını sağlayan bir düzenlemeye "ön mirasçı" denir. Ön mirasçı, mirasçının tüm varlığı, mülkleri, veya borçları üzerinde hak sahibi olma yetkisine sahiptir, bu nedenle kendisi de bir mirasçı olarak kabul edilir. Ancak, öncelikle, bir mirasın devredilmesi sürecine dair belirli yasal yükümlülüklerin ve sorumlulukların olduğunu anlamak önemlidir. 

Artçı mirasçı nedir?

MİRASIN ART MİRASÇIYA GEÇMESİNE OLANAK KALMAMASI HANGİ DURUMLARDA MÜMKÜNDÜR?

Vasiyetnamede belirtilen devir tarihinde, herhangi bir sebep yüzünden artmirasçıya devir gerçekleşemezse, önmirasçı, devir yükümlülüğünden muaf olur. Eğer bu tarihte önmirasçı da vefat etmişse, miras, önmirasçının mirasçılarına intikal eder.

Vasiyetname, art mirasçısının, belirlenen geçiş tarihinde hayatta olması durumunda mirasa hak kazanacağını hükme bağlar. 

ARTÇI MİRASÇI ÖLÜRSE NE OLUR?

Madde 580, miras hakkı kazanabilmek için mirasbırakanın ölüm anında mirasa yetkili bir şekilde yaşamını sürdürmekte olan bir kişi olma şartını öngörmektedir. Mirasın devredildiği an itibariyle sağ olan bir mirasçı ilerleyen zamanlarda vefat etse dahi, miras hakkı kendi varislerine geçer.

Miras davalarında buna dikkat! Büyük önem taşıyor!

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?


Geri Dön