29 / 04 / 2024

Artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödeyecek!

Artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu ısı ölçerler ve ısı sayaçları sayesinde artık herkesin kullandığı enerjinin ücretini ödediğini bildirdi




     Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, merkezi sistemle ısınan binalarda, ısı ölçer ve ısı sayaçlarının kullanımı yaygınlaşıyor. Isı ölçer ve ısı sayaçlarının kullanıldığı binalarda, gerekli tedbirler alındığında ısınmada yüzde 30 iyileşme sağlanıyor. 

     Bu sistem için vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinden faydalanabilir ya da bina yönetimi, ekipmanları temin ederek okuma işini kendi bünyesinde çözümleyebilir. Ayrıca, yönetim, herhangi bir firmayla anlaşarak montaj ve okuma hizmeti satın alabilir. 

     Bakanlığın, bugüne kadar ölçüm yapmak üzere yetkilendirdiği 29 şirket bulunuyor. Sistemle firma yetkilileri, binanın durumuna göre ısı ölçer ve diğer cihazları monte ediyor.

     Bu uygulamayla sıcaklık minimum 15 dereceye ayarlanabilirken, isteyen istediği kadar enerji kullanıyor, herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor. 

     

     -Vatandaş, kullandığı enerjinin miktarı ve ücretini görebiliyor- 

     

     Apartman yöneticileri, ısı veya sıhhi sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçerek, bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenliyor. 

     Yönetici, paylaşım bilgilerini asgari 3 gün süreyle liste halinde bina girişindeki panoda ilan ediyor. Böylece herkes ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar ücret ödediğini görmüş oluyor. 

     Öte yandan binanın yaşı, yakıt cinsi, toplam inşaat alanı, bağımsız bölüm sayısı gibi konular, ekipman kullanımına geçiş için engel oluşturmuyor. 

     Konuyla ilgili detaylı bilgiye, ''www.csb.gov.tr'', yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine de ''www.bep.gov.tr'' adresinden ulaşılabilir. 

AA


Geri Dön