Sektörel

Artık konut alamayan arsa ve tiny house alıyor: İşte arsa yatırımında öne çıkan yerler! 

Depremler, enflasyon, doğal yaşam gibi nedenlerle vatandaşlar son zamanlarda yatırımlarını arsalara yöneltti. Arsalarında Tiny House yani tekerlekli evler kurmak isteyen vatandaşlar en çok Trakya bölgesi ile ilgileniyor. Sabit Tiny House'lar için de yapı ruhsatı almak gerekiyor.

Ev fiyatlarında ve konut kredisi faizlerinde yaşanan yükselişlerin etkisiyle, vatandaşlar ev sahibi olmakta zorlanmaya başladı. Yüksek fiyatlar konutu geri planda bırakırken, arsa ve tarlalar ön plana çıkmaya başladı. 

Haber Global'den Sibel Güzelsöyler'in haberine göre;  İstanbul'a yakın olması gerekçesiyle özellikle Trakya bölgesinin tercih edildiğine dikkat çeken emlakçılar, vatandaşların genellikle tekerlekli evler olarak bilinen Tiny House'lara yöneldiğinin altını çiziyor. 

Arazi Geliştirme Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Dr. Av. Mert Van da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Ev fiyatlarının pik noktaya ulaşması, insanların enflasyon karşısında paralarını koruma çabası, deprem gibi nedenlerle yatay mimariye oluşan ilgi gibi birçok farklı nedenin bir araya gelmesiyle birlikte arsaya çok ciddi bir yönelim yaşandı" ifadelerini kullandı. 

Son 4 senede Türkiye geneli arsa fiyatlarında yüzde 530 yükseliş olduğuna vurgu yapan Mert Van, arsa yatırımı için en çok fırsat veren bölgelerin; Kuzey Ege, Çanakkale, Kırklareli, Manisa ve Yalova, en çok yatırım yapılan bölgelerin ise Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve izmir olduğunu belirtti. 

Tiny House'lar römork kapsamında yer alıoyr ve yapı ruhsatı istenmiyor. Sabit Tiny House'lar ise yapı kapsamında bulunuyor. Tarla statüsündeki arazilere imar kanunu uyarınca ‘yapı’ yapılabilmesi için arazinin en az 5 bin metrekare büyüklüğünde olması gerekli. Bu tarlara ise 250 metrekareyi geçmeyecek şekilde yalnızca oturma amaçlı yapılar yapılabiliyor.

Ekoturizm imarı diye özel bir statünün varlığına da değinen Mert Van, açıklamasında "Taşınmaz üzerinde ekoturizm imarı varsa durum farklıdır; taşınmazın metrekaresi fark etmeksizin bu taşınmazlar yüzde 10 imarlı halde oldukları için temel atılmadan ‘yapı’ yapılabilir, Tiny House koyulabilir, taş-ahşap-betonarme tek katlı binalar inşa edilebilir, Tiny House köyleri veya köyün yaşamı destekleyen projeler hazırlanabilir" ifadelerine yer verdi. 

Çanakkale'de imarlı arsaların metrekaresinin bin TL’den başlayıp 60 bin liraya kadar yükseldiğine dikkat çeken Van, "Son 1 senede konut  satışları yüzde 17,5 azaldı ve 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin şeklinde oldu" dedi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak ise konut yatırımının biraz gerilediğine ve yatırımcıların daha çok konut dışı gayrimenkullere yöneldiğine vurgu yaptı. 

Koçak, "Konut dışı derken konut dışının büyük bir çoğunluğu arsa, arazi gibi mülkler oluyor. Ticari mülklerin oranı biraz daha düşük. 2020 yılının sonuna kadar konutun ağırlığı yüzde 60 iken, bu sene yüzde 40'lara kadar düştü. Yani yüzde 60 konut dışı satışlar, yüzde 40 konut satışları olarak görülüyor. Yani aslında yatırımın biraz daha konut dışına kaydığını gözlemliyoruz" bilgilerini verdi.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

33 bin TL'den fazla kira alan ev sahipleri aman dikkat: Bunu yapmayana ceza var! Resmen geri sayım başladı...

Trafik sigortasında yeni dönem başlayacak!