29 / 04 / 2024

Trafik sigortasında yeni dönem başlayacak! 

Trafik sigortasında yeni dönem başlayacak! 

Trafik Teklif Platformu ile trafik sigortası poliçe tekliflerinde yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi için devreye sokulan yeni sistem ile 10 dakika içinde teklif alınabileceği kaydedildi. SDDK tarafından yayımlanan genelge kapsamında 19 Şubat’ta yürürlüğe gireceği duyuruldu.



Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasındaki arz sorununu çözmek ve sigortalıların mağduriyet yaşamasını önlemek amacı ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde kurulan Trafik Teklif Platformu’nun çalışma usul ve esaslarını düzenlemek amacı ile bir genelge yayınladı. Platforma üyelik, aracılık sözleşmesi, teklif verilmesi ve poliçe düzenlenmesine ilişkin maddelerin yer aldığı genelge 19 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi. 

ŞİRKETLER İÇİN PLATFORMA ÜYELİK ZORUNLU

SEDDK’dan yapılan açıklama doğrultusunda,  genelge ile kurulan Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu'nun, sigorta aracıları (acente ve broker) tarafından sigorta şirketlerinden karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası için teklif alınması ve söz konusu teklifle firma ekranlarından poliçe düzenlenmesi için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nezdinde kurulan bilişim temelli bir platform olduğu belirtildi.

karar.com'da yer alan habere göre, Yapılan açıklama doğrultusunda "Şirketler için Platforma üyelik zorunludur. Aracılar için Platforma üyelik isteğe bağlı olup aracılar tarafından üyelik ücreti ödenecektir. Firmaya olan aracı komisyon borcunu veya SBM’ye Platform üyelik ücretini ödemeyen aracının üyeliği askıya alınır. Platformda iki çeşit aracılık ilişkisi mümkündür. Birincisi, mevcut durumda kurulmuş olan aracılık ilişkileri, ikincisi ise münhasıran Platform üzerinden poliçe üretilmesi için Platform Aracılık Sözleşmesi ile kurulabilecek aracılık ilişkisidir" şeklinde değerlendirildi.

10 DAKİKADA TEKLİFLER ALINACAK

"Platform Aracılık Sözleşmesinin kurulmasında; teminat mektubu sunulması ya da kefalet sigortası istenemez. Sadece bir sigorta şirketi ile çalışılması gerektiğine ilişkin sınırlama konulamaz. Portföy hakkına zarar verecek herhangi bir düzenleme yapılamaz. Platformun çalışma sistematiği iki faza ayrılmıştır. Birinci fazda sigorta aracılarının hâlihazırda anlaşması olan sigorta şirketlerinden 10 dakikalık süre içinde tekli Söz konusu firmalar tarafından tarafından verilecek teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecektir." denildi. fin alınacağı belirtildi. 

Süresi içinde birinci fazdaki şirketlerden teklif alınamaması durumunda Platform Aracılık Sözleşmesi kapsamında aracılık ilişkisi kurulan diğer sigorta şirketlerinden teklif alınabilecek olan ikinci faza geçileceği belirtilen açıklamada, "Bu fazda da 10 dakika içinde söz konusu şirketler tarafından teklif verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecektir.

Zorunlu Trafik Sigortası'nda değişiklik yapıldı! Azami primi SEDDK belirleyecek...

Zorunlu trafik sigortasında şubat ayı prim artış oranı belli oldu...

Trafik sigortasında yeni ücretler belirlendi...

Zorunlu trafik sigortası aylık artış oranları açıklandı...


Geri Dön