29 / 04 / 2024

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!

Emlakçıların satış ve kiralamada yeni başvurdukları yöntem reklam ilanlar oldu. Peki reklam ilan nedir? İşte ayrıntılar...



Son senelerde  ekonomik kriz, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve jeopolitik riskler gibi pek çok emlak fiyatlarını önemli oranda etkiliyor. Emlak sektörü, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası durumunda ve 2023'te GSYH'ye yaklaşık yüzde 2,7 ila yüzde 4 oranında katkıda bulundu. 

Diriliş Postası köşe yazarı Pınar Karahan, bugünkü köşesinde emlakçılardaki reklam ilanları kaleme aldı. Karahan, söz konusu yazısına "Asgari ücret 2017'de 1.404 lira, dolar 3.81’lerde gezinirken, 2018 yılında nur topu gibi bir krizle Rahip Brunson krizi ile başlayan doların bir anda 8 TL'lere yükselmesiyle durdurulamayan bir döneme sürüklenmişiz" ifadelerini kullandı. 

2018'de ise Rahip Brunson davasının başlaması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik vergilerini artırmasının ardından inşaat sektöründe kullanılan hammaddelerin fiyatlarında da yükseliş olduğunu belirten Karahan, bunun da emlak fiyatlarındaki ilk artışı tetiklediğini belirtti. 

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!

2023'te ise pandemi sonrasına geçilmesinin ve jeopolitik risklerin de döviz kurlarını daha da etkileyerek emlak fiyatlarını yükselttiğine vurgu yapan Pınar Karahan, buradaki emlakçıların rolüne de değindi ve reklam ilanların gerçeği yansıtmadığının altını çizdi. 

Karahan, "Emlakçılar, ev satış ve kiralama süreçlerinde önemli bir role sahip oldular. Son zamanlarda, bazı emlakçıların komisyon oranlarını artırdığı ve gerçek değerinin üzerinde fiyatlar vererek, piyasayı daha da yukarı çekmeye çalıştığı bir gerçek" diye konuştu. 

Karahan, satışta ya da kiralamada olmayan konutların reklam ilan olarak sitelerde yer aldığını gözlemlediğini dile getirdi. 

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!

Pınar Karahan, "Reklam ilanlar sadece konutların o bölgedeki fiyatlarını artırmak ve piyasadaki belirsizliği daha da artırmaktan başka bir şeye yaramıyor" açıklamasında bulundu ve emlak piyasasındaki istikrarı korumak için, ilan platformlarının ve Ticaret Bakanlığı'nın, sahte ve abartılı ilanlara karşı daha dikkatli olmasına ve gereken yaptırımları uygulaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Ayrıca, alıcıların ve kiracıların piyasa araştırması yapmasının gerektiğini aktaran Pınar Karahan, "Farklı emlakçılardan fiyat teklifi almalı ve gerçek değerinin üzerinde fiyat sunulan konutlardan uzak durulması gerekir" ifadelerini kullandı. 

Karahan söz konusu yazısını, "Son sözüm buradan emlakçıların etik kurallara uymasını ve piyasanın istikrarı ile daha fazla oynamamalarınız rica ediyorum…" diyerek sonlandırdı. 

Şubat 2024 kira artış oranı için geri sayım başladı! Zam oranı işte bu tarihte belli olacak!

Kentsel dönüşüm de  TOKİ  projeleri de tam gaz: 20-30 katlı binalar olmayacak!

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm ülkemizin geleceği ve acilen bitirilmeli!


Geri Dön