16 / 05 / 2024

Artış yüzde 110’u aştı! Vatandaş ne yapacağını şaşırdı

Artış yüzde 110’u aştı! Vatandaş ne yapacağını şaşırdı

Yüksek enflasyon nedeniyle son 1, 2 yıldır yaşanan ekonomik kriz, vatandaşların da temel gıda ürünlerine erişimini zorlaştırdı. 2022 yılının ocak ve eylül arasındaki döneminde gıda fiyatlarındaki artış yüzde 110,6 oldu.



Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 1,9 oranında yükseliş yaşanan ekim ayında da süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 5,7 oranında arttı. Yağ fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,9 oranında artış oldu.

Meyve fiyatlarının yüzde 1,7 oranında yükseldiği ekim ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 20,2 oranında yükseliş yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının ise yüzde 2 arttığı ekim ayında, salça, bal, çay, zeytin, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında da yüzde 6,3 oranında artış yaşandı.

Böylece, vatandaş mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden toplanan gıda sepetini satın alabilmek için ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

Yılın ilk dokuz aylık döneminde ise gıda fiyatlarındaki artış üç haneli rakamlara çıkarak yüzde 110,6 oldu.

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 177,5 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaş Ekim 2021’de 100 TL’ye dolan bir gıda sepeti için bu yıl aynı ay 279,3 lira ödemek zorunda kaldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön