08 / 05 / 2024

Artvin Afet Konutları teslim edildi!

Artvin Afet Konutları teslim edildi!

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'de yaptığı konuşmada 74 yılından bu güne kadar, süren bir hikaye ve hukuki sıkıntısı bittiği anda, hızlı bir çalışma bir yılda 48 konutun teslim edildiğini söyledi.



Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'de yaptığı konuşmada: "Çok acı bir hikaye, 74 yılından bu güne kadar, süren bir hikaye ve hukuki sıkıntısı bittiği anda, güçlü bir iktidar, hızlı bir çalışma bir yılda teslim edilen 48 konut. Aslında bu hızı alkışlamak lazım 74'ten bu güne size sıkıntı yapanlara mı bir şey demek lazım bilmiyorum ama bitiş iyi olmuş ya Allah Razı olsun, emeği geçenlerden. 

Allah afatından saklasın diye bizim buralarda bir dua vardır. Adı üzerinde afat o acı onlara yeter evet 83 bin liraya binayı mal etmekte gerçekten belediye başkanı olarak beni mutlu ediyor umutlandırıyor. Çünkü Artvin'imizde konut ciddi bir sorun. Henüz erken bunu söylemek ama  TOKİ  konutlarımız vardı ya 500 tane 250 artı 250 konuta yer bulamıyorduk. nşallah 45 dönümlük yer bulduk, karşıda da böyle 83 bin TL, 90 Bin liraya mal edeceğimiz dar gelirli kardeşlerimize maliyetiyle birlikte kira ödercesine ev sahibi yapacağımız günlerde yakındır. Bu güzel hizmetlerde hızlı çalışan müteahhit firma bir yılda böyle yapıt teslim etmek gerçekten güzel bir şey. Seyitler'in alt yapısıyla da ilgili konu böyle binalar olduğu müddetçe yukarda üniversite suyu çözülmüş bir yerleşke yol alt yapı derken inşallah gün gelecek Seyitler'de belediye karşılıklı bir bütün içerisinde mahallemiz olur, bizde o zaman daha yürekten hizmet etmeyi umuyoruz. Bu güzel hayırlı hizmetlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 


Afattan 40 yıl sonrada olsa evlerine kavuşan kardeşlerime Allah hayırlı uğurlu etsin diyorum.Bundan daha güzelleri cennette köşk olsun diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili srafil Kışla ve protokol üyeleri, 48 afetzedeye evlerinin anahtarlarını teslim ederek vatandaşlarla evleri gezdi. Törene Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili srafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, I Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Artvin Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı, daire amirleri ile afetzedeler katıldı.

Kurumlarınca sürdürülen başta afet konutu çalışmaları olmak üzere çeşitli konular hakkında bilgi veren Avcı, " limizde 164 konutun ise yapım çalışmaları devam etmektedir. 2015-2018 yılları arasında 300 konutun daha yapılarak hak sahiplerinde teslim edilmesi planlanmaktadır. Son 4 yıl içinde ilimize gerek konutlar bazında gerekse afet önleyici tedbirler, altyapı ve acil yardım ödenekleri bazında toplam 58.000.000,00 liralık yatırım yapılmıştır. Ayrıca Sivil Savunma ve Müdahale hizmetlerinde kullanılmak üzere toplam değeri 2.000,000 lirayı bulan 2 adet tam donanımlı kurtarma aracı, 1 adet karavan, 2 adet nehir botu ve diğer arama kurtarma araç ve gereçleri Müdürlüğümüz tarafından ilimize kazandırılm ıştır" dedi. 

Mağdur vatandaşlara teslim edilecek afet konutları hakkında bilgi veren Avcı,"Yeni imar planı yapılan 6612 metre kare alan üzerine inşa edilen konutlar zemin+3kat, 6 blok ve 48 konuttan oluşmaktadır. Her bir konut kaloriferli, 2+ 1 ve brüt 115 metre kare alana sahiptir. 

Toplam yatırım tutarı 4.000.000,00 lira olup konut başı maliyet 83.000,00 liradır. Konutlar ilk 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl faizsiz geri ödemelidir. Konutlarımızın afetzede hak sahiplerine hayırlı olmasını temenni eder afetsiz günler dileğiyle saygılarımı sunarım " diye konuştu. 

AK Parti Artvin Milletvekili srafil Kışla ise, 1999 Marmara Depreminde afetlere ne kadar hazırlıksız olduğumuzun gözler önüne serildiğini belirterek, Marmara depreminde ülke olarak sınıfta kalındığını söyledi. 


Ülkemizde depremlerle yüz yüze olduğumuz çok zamanlar olduğunu ifade eden Kışla, "Marmara depremi sonrası sadece Kızılay'ın bu işlere yetemediğini gördük. Ülkemizde depremlerle yüz yüze olduğumu çok zamanlar oldu. Sel felaketleri, yangınlar, heyelandır ve doğal afetlerle zaman zaman karşılaşıyoruz. 

Bunlara karşı tedbir almak, bu afetlerden doğan zararları da telefi edip vatandaşımızı bu afetten sıkıntıdan kurtarmak ve Ülkemizin geldiği noktayı yapılan uygulamalarla daha iyi değerlendirmekteyiz. Kamu görevlileri olarak bizler görevlerimizi yapıyoruz. Fakat vizyon açıcı uygulamanın sonuçlarını da sizlerle birlikte görme şansı bulduk. Bugün ülkemiz dünyada afete maruz kalmış herhangi bir ülkede ırkı dini ne olursa olsun en önde müdahale eden ülkeler haline geldik. Yine afete maruz kalmış dünyadaki tüm uluslara, en çok yardım yapan ülke haline geldik. Bu durum ülkemizin geldiği büyüklüğü de göstermesi açısından çok önemlidir" dedi. 

Artvin'in depremsellik açısından sıkıntılı bir bölge olmadığını ifade eden Vali Cirit, "Hem doğru karar veren bürokratlar, politikacılar, hem de yeniden yapılandırılan bu teşkilat operasyonel bir kurum haline gelerek oraya koşuşturmaktalar. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Buradaki 48 konutta kalacak olan ailelerimize huzurlu bir yaşam temenni ediyorum. 

Coğrafi anlamda depremsel bir il değiliz. Depremsellik açısından 4'üncü, 3'üncü sınıf bir coğrafi yapıya sahibiz. 

Genel anlamda il olarak depremsellik sorunumuz yok. 


Biz ne çekiyorsak heyelanlardan, taşkınlardan ve yangınlardan çekiyoruz. Bundan sonraki dönemde de insan olarak bizden kaynaklanan hususları minimize edersek ki AFAD Başkanlığı taşkın kontrolleri dahil olmak üzere bir çok konuda ödenekleriyle bizlerleri desteklemekte. Bizde vatandaşlarımızın imdadına yetişme noktasında elimizden geleni yapmaktayız. Ben hak sahibi olan kardeşlerimize Artvinlilere huzurlu bir yaşamı il valisi olarak temenni ettiğimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu. 

Artvin Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı ise ilde çeşitli yıllarda meydana gelen afet olaylar getirme noktasında böyle bir kuruma ihtiyaç vardı. 

AFAD 5 yıllık bir kurum olmasına rağmen, iyi imkânlarıyla çok güzel profesyonel işler yapıyor. 

Artvin'de afete uğramış olup da konut bekleyen kimse kalmamış oldu. Bir milletvekili olarak hem temel atmak hem de anahtar teslim etmek bize nasip oldu. Buda benim için bir bahtiyarlık. Rabbim bir daha bu tarz afetlere bizleri karşı karşıya getirmesin" dedi. 


Serhad Artvin Gazetesi


Geri Dön