06 / 05 / 2024

Artvin Yusufeli'de Yöresel Mimari projeleri tamamladı!

Artvin Yusufeli'de Yöresel Mimari projeleri tamamladı!

Yöresel mimarinin Yusufeli yeni yerleşim yerinde uygulanması için akademisyen ve uzmanlardan yardım alan Yusufeli Belediyesi, yeni yerleşim yeri konut projelerini tamamladı.



Yöresel mimarinin Yusufeli yeni yerleşim yerinde uygulanması için akademisyen ve uzmanlardan yardım alan Yusufeli Belediyesi, yeni yerleşim yeri konut projelerini tamamladı.


Artvin Çoruh Üniversitesinden Yardımcı Doçent Doktor Zehra Eminağaoğlu ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Osman Aytekin ve ekibi tarafından hazırlanan, Yusufeli Platformunun da talepleri olan yöresel mimari çalışmaları iki ayrı proje olarak bitirildi.


Yöresel Mimaride Halkın Tercihi


2.Yusufeli Sempozyumu çerçevesinde çalışmalar yapan Mimar Zehra Eminağaoğlu, yeni yerleşim yerinde yapılacak konutlara ilişkin yöre halkının tercihlerini değerlendirerek bir proje hazırladı. Alanın imkanları ve halkın tercihleri doğrultusunda hazırlanan konut projeleri önerileri, Yeni Yusufeli'nin mekânsal gelişimine yönelik sunuldu.


Yusufeli'ne Özgü Kimlikli Yapılar


Artvin ili ve ilçelerinde kültür varlıkları konusunda yıllardır araştırmalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Osman Aytekin ve Yunus Aytekin'in danışmanlığında, Trabzon'da faaliyet gösteren Sağlam Mühendislik teknik heyeti tarafından Yusufeli'nde arazi çalışmaları yapıldı ve geleneksel konut mimarisi incelenerek modern mimariye uyarlanan projeler tasarlandı. Yapılan çalışmalarda, geçmişten günümüze yöreye has mimari detaylar geleceğe aktarılarak Yusufeli'ne özgü kimlikli yapıların ortaya çıkması amaçlandı.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, yöresel mimariyi yeni ilçe yerine taşıyarak, yılların birikimi sonucunda ortaya çıkan kültürel mirası koruma amacında olduklarını söyledi.


Başkan Eyüp Aytekin, mimari projelerin yapılması için üniversitelerin ilgili bölümlerindeki akademisyenlerden ve bu konu üzerine faaliyet gösteren şirketlerden yararlandıklarını söyledi ve "ortaya çıkan projelerle, yeni ilçenin turizm vizyonuna uygun olarak şekillenmesini sağlayacağız" dedi. Yeni yerleşim yerinin mimarisini proje firması olan Yüksel Projenin de çalıştığını belirten Aytekin; "o çalışmalara katkı vermek, mimariyi çeşitlendirmek ve tek tip yapılaşma yerine farklı bakış açılarının da yansıtıldığı, ancak yörenin temel yapı malzemelerinin kullanıldığı, modern hayatın gerçekleriyle, geleneksel mimarinin sıcaklığını birlikte taşıyarak, geleceği de kuşatacak bir parantez açmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yusufeli Belediyesi encümen kararı doğrultusunda hazırlatılan projeler, TOKİ, DSİ ve Yüksel Proje sorumlusuna sunuldu.


Artvin'in Sesi Gazetesi



Geri Dön