03 / 05 / 2024

As Asya, Tekel arazisine turistik tesis yapacak!

As Asya, Tekel arazisine turistik tesis yapacak!

Tekel'in Paşabahçe İçki Fabrikası'nı 303.1 milyon TL bedelle Özelleştirme İdaresi'nden alan As-Asya adlı şirketin sahibi Mümin Gökalp söz konusu araziye 7 yıldızlı bir turizm tesisi yapacaklarını, yanında ise çok güçlü bir İspanyol ortak olduğunu söyle



Tekel'in İstanbul Boğazı'ndaki değerli Paşabahçe fabrika arazisine 303.1 milyon TL teklif eden, 50 bin lira sermayeli gizemli şirketin patronu Mümin Gökalp dün nihayet ortaya çıktı. Özelleştirme Yüksek Kurulu ile anlaşma imzalayan şirketin sadece 50 bin TL sermayeli olması, gerek İstanbul gerekse  Adana  iş çevrelerinde tanınmaması, telefon numaralarının cevap vermemesi ve yanlış çıkması şirket ile ilgili soru işaretlerine neden olmuştu. VATAN Gazetesi, söz konusu şirketin gizemli yapısına dikkat çekerken, Tekel fabrikasına 303.1 milyon TL ödemeyi taahhüt eden şirketin Adana Ticaret Odası'na ve Adana Emlakcılar Odası'na da toplam bin 151 TL borcu olduğunu da ortaya çıkarmıştı.

As-Asya'nın yüzde 99 hissesine sahip Mümin Gökalp dün VATAN'a telefonla ulaştı ve herhangi bir gizlenme durumunun olmadığını söyledi. Gerekli satış onayının çıkmasının, plan ve projelerinin onaylanmasının ardından kamuoyu önüne çıkacağını kaydeden Gökalp, "O zaman güzel bir kokteyl vereceğiz ve kim olduğumuzu anlatacağız" dedi.

Söz konusu haberlerin şirketi hakkında kamuoyu nezdinde yanlış anlamalara sebep olabileceğini, bazı şüpheler yarattığını belirten Gökalp sorularımıza telefonda şöyle yanıt verdi:

Borcumu ödedim

* Kamuoyu 50 bin TL sermayeli bir şirketin 303 milyon TL ödeyerek Tekel arazisine nasıl sahip olacağını merak ediyor. Bu parayı ödeyecek gücünüz var mı?

M.G: Adana Seyhan'dan çıkmış olabilirim, size göre küçük bir adam da olabilirim ancak havadan gelen biri değilim. Ortağımızla beraber o parayı ödeyeceğiz. Buna gücümüz elbette var.

* Ancak bizde çıkan habere göre Adana Ticaret Odası'na ve Emlakçılar Odası'na aidat borçlarınızı uzun süredir ödemiyor muşsunuz?

M.G: Ödeyemiyor değiliz. Unutmuşuz. Dalgınlığımıza geldi herhalde. Borcumuz olduğunu ben de sizden öğrendim. Muhasebecime talimat verdim. Tüm borçlarımız bugün (dün) ödendi. Sizin bu haberleriniz beni çok zor durumda bıraktı. Gerek ortağım nezdinde gerekse Özelleştirme İdaresi nezdinde. Özelleştirme İdaresi'nden aradılar ve beni yarın için Ankara'ya davet ettiler. Herhalde onlar da ödeme konusunda şüpheye düştü. Şayet hem arazinin bana verilmesi konusunda hem de ortaklığım konusunda bir sorun yaşarsam bunun sebebi sizin haberleriniz olacak. Neden Adana Seyhan'dan çıkan birini küçük görüyorsunuz. Ödeme yapamayacağını düşünüyorsunuz?

* Biz ödeme yapamayacağınızı düşünmedik. Sadece gazeteci refleksi ile 303 milyon TL'ye Tekel Paşabahçe arazisini satın almayı taahhüt eden firmayı tanımak ve kamuoyuna tanıtmak istedik. Ortağım var diyorsunuz. Ortağınız yerli mi yabancı mı?

M.G: Yurtdışından çok önemli bir yatırımcı ortağım var. Değerli arazilere oteller yapan bir grup. Bu projede onlarla ortak çalışacağız.

* Ortağınızın adını açıklamanız da bir sakınca var mı?

M.G: Şu an adını vermek istemiyorum. İspanyol olduğunu söylemekle yetineyim. Dediğim gibi her türlü izni alalım, zaten ortaya çıkacağız.

Gizemli hayat olabilir

* Bu araziyi nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

M.G: Buraya 7 yıldızlı süper bir turistik tesis yapmayı planlıyoruz. Türkiye için önemli bir proje olacak. Ayrıca en az 500 kişiye istihdam sağlayacak. Böyle bir yatırım yapacak bir grubu neden küstürmeye çalışıyorsunuz hiç anlamıyorum.

* Daha önce de belirttiğimiz üzere bizim amacımız sadece As-Asya'nın kim olduğunu anlamaktı. Sır bir şirket olmanız, ulaşılamaz olmanız merak konusu oldu.

M.G: Gizemli bir hayattan çıkabilirsiniz. Bunun nesi garip. Sabancı'nın Koç'un da gizemli bir hayatı olmadı mı? Önemli olan Türkiye'ye böyle büyük bir yatırımcı getirmek böyle güzel bir tesis oluşturmak değil mi? Şu an gidin bakın o araziye. Sadece 5-6 bekçinin olduğu metruk bir yer. Tinercilerin evi olmuş. Biz buraya güzel bir tesis kazandırmak niyetindeyiz.

* 2006 yılına kadar ortağınız olan bir kişi "Bizim en büyük hayalimiz, Adana'da göl manzaralı bir apartman inşa edebilmekti" diyor. O tarihten sonra ortaklığınız bitmiş ve siz iş hayatına tek başınıza devam etmişsiniz. O küçük hayalden, 303 milyon TL'ye arazi satın alma noktasına gelmişsiniz. Bunu nasıl başardınız?

M.G: Size bunu anlatma mecburiyetim yok. Siz beni tanımıyorsunuz. Mesela ben çifte vatandaşım. Bunu biliyor muydunuz. Bilmiyordunuz. Benim hakkımda fazla bir bilgi sahibi olmadan hüküm veriyorsunuz ve beni zor durumda bırakıyorsunuz. Sonuçta bu arazi için yapılan ihalede en yüksek bedeli teklif ettim. İstanbul'a yakışır güzel bir proje meydana getirmek için gerekli tüm çalışmaları titizlikle yapacağız.
Vatan

As Asya 303 milyon liralık arsayı nasıl aldı?


Geri Dön