27 / 04 / 2024

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

Son beş yılda arsa fiyatları ve inşaat maliyetlerinin artması ile vatandaşın konut alma hayali kabusa dönmeye başladı. Vatandaşların konut sahibi olmasına yardımcı olacak aşamalı konut edindirme sistemi devreye girdi. Peki yeni sistemin İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?



Ekonomim Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, vatandaşların konut erişimine zorluklarını  kaleme alarak  Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal’ın geliştirdiği ‘Fuzul Topraktan’ yöntemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

'KONUT FİYATLARINDA VE YÜKSEK KİRALARDA ESKİ HUZUR UZUN SÜRE GERİ GELMEYECEK'

Sadi Özdemir, 6 Şubat depremlerinin 11 vilayette yerle bir ettiği 850 bine yakın konut ve bağımsız birimin yeniden inşa zorunluluğu, Türkiye’nin yıllık ortalama 1,5 milyon adetlik konut pazarında yeni konut talebine uygun 650- 750 bin adetlik istikrarlı üretimin aksaması, konut açığını daha da artıracağını  söyledi. 

Hukuki zeminde ve niyetlerdeki iyileşmeye rağmen kentsel dönüşümün ‘finansman yokluğuna’ takılabileceğini söyleyen Özdemir ''İnşaat düşmanları ‘her yeri beton yapanlara oh olsun’ diye sevinse de daha çok konut daha çok beton üretilmedikçe konut fiyatlarında ve yüksek kiralarda eski huzur uzun süre geri gelmeyecek.'' dedi.

Böyle bir ortamda geçen günlerde konut üretimi ve satışında çok ilginç bir inovasyona (yenilikçiliğe) tanık olduklarını vurgulayan Özdemir, Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal’ın geliştirdiği ‘Fuzul Topraktan’ yönteminin çok ilgi gördüğünü ve bu yöntemle Ispartakule’de inşa edilecek 332 konutun ‘arsa payı’ sadece 8 saatte satıldığından bahsetti. 

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

 Söz konusu projede önce modelin test edildiği Pendik ve Başakşehir’deki iki küçük projenin arsa payları da hızlıca satıldığına değindi. 

Konut üretim ve satış modelinin detaylarını Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal’a sorarak önemli değerlendirme yapan Özdemir şu ifadeleri kullandı: '' Akbal, şöyle başlıyor söze: “Bu yöntem üzerinde 1 yıldır çalışıyoruz. Fikir babası Mahmut Akbal Bey. ‘Kendisinin tüketici finansmanında 32 yıllık tecrübesinin bir sonucu’ diyebiliriz. Ispartakule projemizden önce iki pilot çalışma yaptık.

Başakşehir ve Pendik’te önce ‘yakın network içinde’ uyguladık ve eksiklerimizi görüp tamamladık. Ispartakule’de ise herkese açtık ve satış yaptık. Biz ve sektör genel olarak ne yapıyoruz? Vatandaşa konut satmaya çalışıyoruz. Konutta ise iki ana maliyet bileşeni var. Biri arsa biri de inşaat maliyeti. Son yıllarda arsa ve inşaat maliyetleri o kadar yükseldi ki ikisi bir arada olunca fiyatlar erişilemez hale geldi.

Vatandaş bu nedenle konuta alamıyor. Biz bu yöntemle konuta erişilebilirliği kademelendirerek yeniden artırıyoruz. Ispartakule projemizdeki 322 konutun ‘arsa payı satışı’ 8 saatte tamamlandı. Önceki iki projeyle birlikte toplam 530 konutun arsa payını satmış olduk.

Bu vatandaşlarımız şimdi 12 ay ödeme yapmayacaklar. Biz 12 ay sonra inşaata başlayacağız ve aldıkları konutun arsa bedeline göre kaç lira inşaat bedeli çıkacaksa o bedeli 36 ay taksitle ödeyecekler.” ifadelerini kullandı.

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

ARSAYI ALAN KİŞİ İNŞAAT BEDELİNİ ÖDEYEMEZSE NE OLUR?

Arsa bedelini satın alan vatandaş 12 ay sonra inşaat bedelini ödeyemez duruma düşerse vatandaşın ve inşaatın durumu ne olacak” sorusuna ise Akbal şöyle yanıtladı: “Eskiden Anadolu’da önce arsayı alır sonra evinizi yapardınız. Biz bu yöntemi canlandırıyoruz. Buna da ‘Aşamalı Konut Edindirme Sistemi’ dedik.

Vatandaşa önce evinin arsa payını satıyoruz. Bu satışı sözleşme ile yapıyoruz. Toplam inşaat maliyeti içinde arsa payının bir oranı var. Eğer 12 ay sonra müşterimiz ‘ben inşaat bedelini ödeyemiyorum’ derse o bedeli biz üstlenip inşaata başlıyoruz.

Arsa payı toplam konut bedelinin yüzde 40 ise arsa payı sahibi vatandaşımız yapımı tamamlanan konutun yüzde 40’ının sahibi oluyor. Konut satılınca bu oranda payına düşen bedeli alıyor.

İsterse arsa payını üçüncü kişiye de satabilir. Bu durumda ise sadece yatırım yapmış, belli bir süre sonra satmış olur.'' dedi.

Arsa payı oranı pilot projelerden olan Başakşehir’de yüzde 40, Pendik’te yüzde 35 olduğunu belirten Akbal, 322 konutluk asıl projesi olan Ispartakule’de ise yüzde 38 olduğunu vurguladı. 

Öte yandan Akbal, projelerde bu oranlar baştan belli olduğu için sonradan değer anlaşmazlığı olmayacağının da altını çizdi.

Fuzul Topraktan Ispartakule'nin yüzde 70’i iki saat içinde satıldı!

Fuzul Topraktan Pendik'te önce arsanı al, sonra ev sahibi ol! 1 milyon 490 bin TL'den başlayan fiyatlarla... 

Geri Dön