22 / 11 / 2024
fuzul

Asansörlerin yıllık kontrolü!

Asansörlerin yıllık kontrolü!

Asansör yönetmeliğine göre yapının bağlı bulunduğu belediyelerce veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valiliklerce yılda en az bir kere her asansörlerin yıllık kontrolünün yapılması gerekiyor...




Asansörlerin yıllık kontrolü!

Asansör yönetmeliğine göre yapının bağlı bulunduğu belediyelerce veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valiliklerce yılda en az bir kere her asansörün kontrolünün yapılması gerekiyor.


Ancak kadrosunda yeterli teknik eleman bulunmayan belediyeler veya valilikler yıllık kontrol işini, dışarıdan elektrik ve/veya makine mühendisine yaptırabiliyor.


Bu mühendis emniyet ve işletme yönünden tesisin işletilmesine engel bulunmadığını belirten ve sorumluluğunu taşıyan bir rapor veriyor. Bu rapor üç nüsha olacak, Belediyede veya Valilikte, bakımcı firmada ve kullanıcıda kalıyor. Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibinden asansörün bulunduğu binanın yöneticisi ve bakımını yapan firma müştereken sorumlu oluyor.


Asansörlerin yıllık kontrolü ile ilgili görev alacak kuruluşlar ile ilgili tebliğ hükümleri ise aşağıda sıralanıyor:


14 Ağustos 2012 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28384


TEBLİĞ


ASANSÖR YILLIK KONTROL FAALİYETLERİNDE GÖREV ALACAK A TİPİ MUAYENE KURULUŞLARINCA UYULACAK USUL VE ESASLARA DAİR TEBLİĞ (SGM: 2012/15)


Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, asansör yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında A tipi muayene kuruluşları tarafından uyulması gereken kuralları belirlemektir.


Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, asansör yıllık kontrol uygulamaları kapsamında ilgili idare ile protokol yapan A tipi muayene kuruluşunun faaliyetlerini kapsar.


Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;


a) Asansör monte eden: Asansörlerin tasarım, imalat, montaj ve piyasaya arzından sorumlu olan, asansöre CE uygunluk işaretini iliştiren ve AT uygunluk beyanı düzenleyen özel veya tüzel kişiyi,


b) A tipi muayene kuruluşu: Asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde TS EN ISO/IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan muayene kuruluşunu,


c) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,


ç) Bakım firması: Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında asansörlerde aylık bakım ve servis hizmeti konularında bina sorumlusu ile sözleşme imzalamış olan asansör monte eden veya onun yetkili servisini,


d) Bina sorumlusu: Asansörün, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, onarımını ve yıllık kontrolünü yaptırmaktan sorumlu olan, binanın maliki veya kat maliki/malikleri veya bunların yetki verdiği gerçek veya tüzel kişiyi,


e) İlgili idare: Belediyeleri veya belediye sınırları dışında kalan alanlardaki yapılar için valilikleri veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip diğer kurum ve kuruluşları,


f) TS EN ISO/IEC 17020 standardı: Çeşitli tipteki muayene kuruluşlarının çalıştırılmaları için genel kriterleri,


g) Takip kontrolü: Asansör yıllık kontrolü neticesinde, tespit edilen uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılan gözetim kontrolünü,


ğ) Yetkili servis: Asansör monte edenin, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olacak şekilde kendi adına kurduğu servis istasyonunu veya asansörlerde aylık bakım ve servis hizmetinin yürütülebilmesi için sorumluluğu kendinde olmak üzere noter huzurunda yapılan ve iki yılda bir yenilenen sözleşme ile yetki verdiği TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip gerçek veya tüzel kişiyi,


h) Yıllık kontrol: Asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından yaptırılacak periyodik kontrolü,


ifade eder.


Muayene kuruluşunun personel yapısı

MADDE 5 – (1) A tipi muayene kuruluşu, TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen kriterlere uygun olacak şekilde istihdam ettiği muayene personelini, asansör yıllık kontrollerinde görevlendirir.


(2) A tipi muayene kuruluşu asansör yıllık kontrollerinde görevlendireceği muayene personelini, konu ile ilgili bir mühendislik dalında muayene ve sektörel deneyime sahip teknik müdür ve muayene elemanlarından oluşturur.


Yıllık kontrol esasları

MADDE 6 – (1) Asansörün monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla zorunlu uygulamada olan yönetmeliklerin ve/veya standartların gereklilikleri doğrultusunda asansörün yıllık kontrolü yapılır.


(2) A tipi muayene kuruluşu, asansör yıllık kontrolünde görevlendireceği muayene elemanına tanıtıcı kimlik belgesi düzenler.


Yıllık kontrol listeleri

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak asansör yıllık kontrollerinde, A tipi muayene kuruluşu tarafından EK I ve EK II’de yer alan asansör yıllık kontrol listeleri kullanılır.


(2) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilgili yönetmelikte ve/veya standartlarda yapılacak değişikliklerin akabinde, EK I ve EK II’de yer alan asansör yıllık kontrol listelerindeki güncellemeler, Bakanlık tarafından yapılır.


Yıllık kontrol sayısı


MADDE 8 – (1) Asansörlerin yıllık kontrolüne ilişkin olarak ilgili idare ile protokol yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından görevlendirilecek olan muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla beş adet asansörü muayene eder.


Yıllık kontrol raporu


MADDE 9 – (1) Asansör yıllık kontrol raporu, TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen muayene raporları kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenir.


(2) A tipi muayene kuruluşu tarafından EK III’te yer alan formata uygun olacak şekilde düzenlenmiş ve onaylanmış olan asansör yıllık kontrol raporu, bina sorumlusuna, ilgili idareye ve bakım firmasına iletilir.


İşaretleme


MADDE 10 – (1) Yıllık kontrolü yapılan her asansöre, EK IV’te yer alan formata uygun olacak şekilde kırmızı veya sarı veya yeşil renkli zemin üzerine, gerekli açıklamaların siyah renkli olarak yapıldığı bir bilgi etiketi iliştirilir.


(2) Bilgi etiketi, kabin içerisindeki kullanıcıların rahatlıkla görebileceği bir şekilde kumanda butonunun etrafına ve ana durakta yer alan kumanda düğme panelinin yanına iliştirilir.


(3) Kırmızı renkli bilgi etiketi, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştirilir.


(4) Sarı renkli bilgi etiketi, kabul edilebilir seviyede risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştirilir.


(5) Yeşil renkli bilgi etiketi, uygun olan asansöre iliştirilir.


(6) Kırmızı, sarı ve yeşil renkli bilgi etiketleri, yıllık kontrol tarihini ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri içerir.


(7) Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanır.


Tedbirler

MADDE 11 – (1) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör, tespit edilen uygunsuzluklar giderilinceye kadar kullanım dışı bırakılması amacıyla ilgili idareye bildirilir.


(2) Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontroller, söz konusu kontrolü takip eden ilk yıllık kontrolde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Mevcut uygunsuzlukların giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda ise asansöre kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir.


Veri tabanı

MADDE 12 – (1) Yıllık kontrol neticesinde tüm bilgi ve kayıtların aktarılacağı veri tabanı A tipi muayene kuruluşu tarafından oluşturulur.


(2) A tipi muayene kuruluşu tarafından oluşturulan veri tabanı sözleşme imzalanan ilgili idare ve Bakanlık ile paylaşılır.


(3) Ayrıca yıllık kontrolü yapılan asansöre ait sonuçlar, talep edilmesi durumunda veri tabanı üzerinde getirilecek yetki sınırlaması ile birlikte, söz konusu asansörün bakım firması ve/veya bina sorumlusu ile de paylaşılır.


Takip kontrolü

MADDE 13 – (1) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansöre yönelik takip kontrolü, yıllık kontrol raporunda belirtilmiş olan uygunsuzlukların giderilmesinin akabinde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Bina sorumlusunun takip kontrolüne ilişkin talebine öncelik verilir.


(2) Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontrol, en son yapılan yıllık kontrolü takip eden ilk yıllık kontrolde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır.


(3) Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren muayene elemanının görevlendirilmesi sağlanır.


(4) Kırmızı bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde takip kontrol ücretine ilişkin genel esaslar, ilgili idare ile A tipi muayene kuruluşu arasında yapılmış olan protokolde belirlenir.


Yıllık kontrole bakım firmasının nezaretinin sağlanması


MADDE 14 – (1) Yıllık kontrole nezaret eden bakım firmasının, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde belirtilen kriterleri sağlamadığının tespit edilmesi durumunda, bina sorumlusu, ilgili idare ve hizmet denetimi için asansörün bulunduğu ildeki bilim, sanayi ve teknoloji il müdürlüğü bilgilendirilir.


(2) Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bakım firması ile sözleşme imzalanmasını teminen ilgili idare adına bina sorumlusuna otuz gün süre verilir.


(3) Bu süre sonunda, bina sorumlusu tarafından asansörün yıllık kontrolüne ilişkin herhangi bir talep yapılmaması durumunda, asansörün kullanım dışı bırakılmasını sağlamak üzere ilgili idare bilgilendirilir.


Bildirim

MADDE 15 – (1) A tipi muayene kuruluşu, sözleşme imzaladığı ilgili idareleri ve bu idareler adına yürütülen faaliyetlere ilişkin tüm istatistiki bilgileri her yıl Ocak ayı sonu itibarıyla Bakanlığa iletir.


Muayene kuruluşlarının eşgüdümü ve işbirliği

MADDE 16 – (1) A tipi muayene kuruluşları tarafından yürütülecek olan asansör yıllık kontrol faaliyetlerinde uygulama birliğinin sağlanması, ortaya çıkan sorunların değerlendirilmesi ve A tipi muayene kuruluşları arasında gerekli işbirliğinin sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlık öncülüğünde düzenlenecek olan eşgüdüm toplantısına katılım sağlanır.


Diğer hususlar

MADDE 17 – (1) Yıllık kontrol aşamasında asansör üzerinde yapılacak deneyler, tekrarlamadan kaynaklanan aşırı yıpranma veya asansörün güvenliğini azaltacak gerilimlere sebep olmamalıdır.


(2) Asansör güvenlik tertibatı ve tamponlar gibi elemanlarda yapılacak deneyler, konu ile ilgili standartlarda belirtildiği gibi taşıyıcı boşken ve düşük hızlarda yapılır.


Aykırı davranışlarda uygulanacak hükümler

MADDE 18 – (1) Bu Tebliğde belirtilmiş olan muayene kuruluşunun personel yapısına, yıllık kontrol listelerinin içeriğinin uyumuna, yıllık kontrol esaslarına, yıllık kontrol sayısına, yıllık kontrol raporuna, işaretlemeye, veri tabanına ve takip kontrolüne ilişkin kriterleri sağlamayan A tipi muayene kuruluşunun sözleşmesi ilgili idare tarafından iptal edilir.


Yürürlük

MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinden iki ay sonra yürürlüğe girer.


Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.


Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği!


Geri Dön