09 / 01 / 2025

Asansörlerin yüzde 63'ü geçer not alamadı!

Asansörlerin yüzde 63'ü geçer not alamadı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ferhat, 2014 yılının ilk 9 ayında 56 bin 311 denetim gerçekleştirildiğini ve her 5 üründen bir tanesi uygunsuz bulunduğunu açıkladı



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Ferhat, geçen yıl denetlenen 152 bin asansörün yüzde 63'nün denetimlerden geçer not alamayarak kırmızı etiket aldığını söyledi. 


Ferhat, 23 Nisan Ortaokulu Bahçesi'nde "Ürün Güvenliği Mobil Led TV Aracı" ile çocuklara yönelik yapılan bilgilendirme faaliyetine katıldı. 


Gazetecilere çalışmaları hakkında bilgi veren Ferhat, piyasaya arz edilen sanayi ürünlerinin teknik düzenlemelere uygunluğu ve güvenli olup olmadığına yönelik gözetim, denetim faaliyetleri sürdürdükleri belirtti. Piyasaya sürülen sanayi ürünlerinin AB mevzuatına uygun olması gerektiğini vurgulayan Ferhat, ürün güvenliğine yönelik denetimlerle toplumu bilinçlendirmeyi, farkındalığı arttırmayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda bir çalışma takvimi ortaya koyduklarını ifade etti.  


"Hem ürün güvenliğinin hem de gözetim, denetim faaliyetlerinin temel amacı insan sağlığını can ve mal güvenliğini korumaktır" ifadesini kullanan Ferhat, şöyle devam etti: 


"Bakanlık olarak bu noktaya çok önem veriyoruz. Öncelikli olarak piyasaya arz edilmiş ürünler dolayısıyla insanlarımızın can ve mal güvenliğini korunmasını amaçlıyoruz. Etkin gözetim ve denetimi sağlayarak piyasaya güvenli ürünlerin sürülmesini ve bu sayede kazaların oluşumunu önlemeyi, kaza ve yaralanmaları en asgari seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Bir diğer temel amacımız ise ülkemizdeki üreticiler arasında adil bir rekabet ortamını sağlanması." 


Denetimler hakkında bilgi veren Ferhat, 81 ilde 624 denetçi vasıtasıyla 2014 yılının ilk 9 ayında 56 bin 311 denetim gerçekleştirildiğini, her 5 üründen bir tanesinin yani 10 bin 451'inin uygunsuz bulunduğunu kaydeden Ferhat, bu ürünlerden bir bölümünün toplatıldığını, bir bölümünün ise bazı testlere tabi tutulduğunu belirtti. 


"Asansörlerin yüzde 63'ü denetimlerden geçer not almadı 


Denetimlerde, en fazla güvensizlik tespit edilen ürünün asansörler olduğuna ve en fazla idari para cezasının da asansörlere yönelik kesildiğine dikkati çeken Ferhat, şöyle konuştu: 


"Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de 350 bine yakın kayıtlı asansör var. 2013 yılında bu asansörlerden 152 bin tanesi denetime tabi tutulmuş. Bu asansörlerin yüzde 63'ü uygunsuz bulunmuş, kırmızı etiketle işaretlenmiş. Yüzde 9'u sarı etiketle, kalan yüzde 29'u yeşil etiket ile işaretlenmiş. Kırmızı etiketle işaretlenen asansörler acil bakım ihtiyacı olan, risk taşıyan asansörler. Kırmızı etiket acil olarak bakım durumunu, sarı etiket ise acil olmayan ama kısa vadede bakım ve tamirinin yapılması gereken durum işaret etmektedir.Geçen yıl denetlenen 152 bin asansörün yüzde 63'ü kırmızı etiket aldıysa bu baya bir güvensizlik göstergesi olarak gözüküyor." 


Tüketicilerin, kırmızı etiket taşıyan asansörleri konusunda yöneticilerini acil bakım yaptırmaya çağırması gerektiğini ifade eden Ferhat, denetimlerin daha da yoğunlaşacağını bildirdi.  


Bakanlık denetimlerinin montajcı ve bakım firmalarına yönelik olduğunu ve asansörün işletme, bakım yönetmeliklerine uygunluğu içerdiğini ifade eden Ferhat, kullanıma yönelik periyodik denetimlerin ise belediyeler tarafından yaptırılması gerektiğini vurguladı.  


Dünya


Geri Dön