01 / 05 / 2024

Erol Küçüker: Asansörlerin yüzde 90'ı can güvenliği riski taşıyor!

Erol Küçüker: Asansörlerin yüzde 90'ı can güvenliği riski taşıyor!

Aydın Makine Mühendisleri Odası'nın hazırladığı rapor tüyler ürpertti. Raporda kentteki asansörlerin yüzde 90'ının can güvenliği için risk taşıdığı saptanırken asansörlerin bakımına yöneticiler de duyarsız kaldı




Aydın Makine Mühendisleri Odası'nın Ocak-Eylül aylarında periyodik kontrollerini yaptığı bin 200 asansör için hazırladığı rapor tüyler ürpertti. Raporda kentteki asansörlerin yüzde 90'ının can güvenliği için risk taşıdığı saptanırken asansörlerin bakımına yöneticiler de duyarsız kaldı. Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi Erol Küçüker, alarm veren asansörler için hazırladıkları raporların odadan teslim alınmadığını belirterek kaza durumunda bakımı yapılmayan asansörlerden yöneticilerin sorumlu tutulup ölüme sebebiyet verme suçundan yargılanacaklarını kaydetti.


Yüzde 90'ı riskli 

Efeler'deki apartmanlarda 4 bin 200 civarında asansörün bulunduğunu dile getiren Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi Erol Küçüker, "Bunlardan yüzde 90'ını can güvenliği için riskli diyebiliriz. Bu yıl 9 ayda denetimini yaptığımız bin 200 asansörden sadece 405'i güvenli çıktı, bizden yeşil etiket aldı. Asansörlerden 60'ı kullanılabilir durumda ancak standartlara uymadığını belirledik ve sarı etiketlendi. Asansörlerin 735'ine ise can güvenliği açısından sakıncalı bularak kırmızı etiket verdik. 'Kullanılması can ve mal güvenliği için uygun değildir' ifadesi taşıyan kırmızı etiketli asansörler maalesef kullanmaya devam ediyor. Bu asansörlere binen insanlar ölümle burun buruna kalıyor" diye konuştu. 


Yöneticinin cezası ağır 

Asansörler için hazırlanan raporların yüzde 60'ının odadan teslim alınmadığının altını çizen Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi Erol Küçüker, "Apartman yöneticileri tarafından 165 lira karşılığında raporlar odamızdan teslim alınarak asansörlerin bakımı yapılmak zorundadır. Bugüne kadar raporların 650'si odamızdan alınmadı. Belediyeyle yaptığımız protokolle raporlar alınmadığı takdirde asansörler mühürlenmek zorundadır. Kaza durumunda yönetici ölüme sebebiyet vermekten yargılanıyor" dedi. 



Faciadan dönülmüştü 

Aydın'da geçen 25 Haziran'da bir apartmanda halatı koparak 3'üncü kattan zemine düşen asansörde 1'i çocuk 6 kişi yaralanmıştı. Denizli'de ise bir asansörün bakım işinde çalışan 17 yaşındaki stajyer öğrenci, bakımı yapılmayan asansörde akıma kapılıp kabinle tavan arasında sıkışarak can vermişti.




Yeni Asır




Geri Dön