01 / 05 / 2024

Aydın'daki asansörlerin yüzde 50'si kırmızı etiketli!

Aydın'daki asansörlerin yüzde 50'si kırmızı etiketli!

Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği, Kuşadası hariç diğer ilçelerin tümünde yaptığı denetimler sonucunda asansörlerin yüzde 50’sine yakınının kırmızı etiketli olduğu tespitini yaptı.



Aydın il genelinde yapılan denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 50’sinin tehlike saçtığı tespit edildi. Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği Kuşadası hariç bütün il genelindeki asansörlerin büyük çoğunluğunu denetimden geçirdi. Kontrole gidilen asansörlerin yüzde 95’i kırmızı etiketli çıktı. Yapılan denetimlerin ardından apartman yöneticilerinin kontrol ve uyarıların ardından bakımlarını yaptırıp yeniden kontrol istediler. Yapılan ikinci denetimlerde birçok asansör yeşil etikete kavuşurken yüzde 95’lik kırmızı etiket oranı yüzde 50’nin altına düştü.


“ÇOK SAYIDA SORUNLU ASANSÖR BULUNUYOR”

Aydın’da asansörlerin yıllık kontrolünü yapan Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği Kuşadası hariç il genelindeki bütün ilçelerde zorunlu denetimlerini gerçekleştirdi. İl Genelindeki 4 Bin üstünde asansör bulunduğunu açıklayan Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği Genel Sekreteri Tunç Erlaçin, “4 kişilik teknik ekibimiz ile yaptığımız ilk denetimlerde maalesef kullanımdaki asansörlerin yüzde 95’nin kırmızı etiketli olduğunu tespit ettik. Bu doğrultuda apartman yöneticilerine gerekli uyarıları yaptık. Asansörlerinin tamirat ve bakımını yaptırıp bize ulaşan asansör kullanıcılarına ikinci kez denetime gidiyoruz. Bu kontrollerde ise kırmızı etiketli olan asansör sayısı yüzde 95’lerden yüzde 50’nin altına düştü. Bu güzel bir gelişme fakat daha çok sayıda sorunlu asansör bulunuyor” dedi.


“EFELER’İN YÜZDE 98’İ KONTROLDEN GEÇTİ”

Efeler’de yaptıkları denetimlerin rakamlarını veren Tunç Erlaçin, “Aydın’ın Efeler ilçesinde yaklaşık 2 Bin 800 binada asansör bulunuyor. Bu asansörlerin yüzde 98’i kontrolden geçirildi. Kalanlarda kontrol edilmeye devam ediyor. 2 Bine yakın ikinci kontrol daveti aldık. İkinci denetimi yapılan asansörlerin büyük çoğunluğu kırmızıdan yeşil etikete döndü. Fakat ikinci kontrolde de kırmızıda kalan asansörler var. Yaptığımız uyarılar sonucunda şuanda Efeler’de 2 Binin üstünde olan sorunlu asansör sayısı baya bir eridi. Son yaptığımız tespitlere göre Efeler’de hala kırmızı etiketli bin 236 asansör var” şeklinde konuştu.


“DENETİMLERDEN ÜCRET TALEP EDİLMİYOR”

Vatandaşları asansörlerini bakım ve kontrollerini yaptırarak kullanmaya davet eden Makine Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği Genel Sekreteri Tunç Erlaçin, “Vatandaşlarımızdan hala asansörlerin bakımları ve kontrolleri yaptırılarak kullanılacağını maalesef bilmeyenler var. Denetimler için gittiğimiz bazı apartmanlarda hırsız muamelesi bile görüyoruz. Asansör kontrolü için geldiğimizi söylediğimiz de hayatlarında hiç böyle bir şey yaptırmadıkları için ‘öyle bir şey mi varmış’ deyip bizi farklı gözle bakıyorlar. İnsanlarımız maalesef 165 TL için hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Asansör kullanan vatandaşlarımız yıllık kontrolleri için lütfen bizimle irtibata geçsinler. İlk yaptığımız denetimin ardından ikinci denetimden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Asansör kullanan vatandaşlarımız 212 02 76 nolu telefondan bize ulaşıp asansörlerin kontrollerini yaptırsınlar” çağrısında bulundu.



Hürriyet 


Geri Dön