02 / 05 / 2024

İzmir'deki asansörlerin yüzde 79'u tehlikeli!

İzmir'deki asansörlerin yüzde 79'u tehlikeli!

İzmir ili genelinde bulunan ve Makina Mühendisleri Odası 'nın (MMO) ilk ve ikinci kontrollerini yaptığı asansörlerinin yüzde 79 'unun kullanımının sakıncalı bulunduğu ortaya çıktı. araştırmadaki Rakamlar kaygı verici...




Yeni Asır'ın Denizli, Aydın, Muğla ve Uşak'ta bulunan binaların asansörlerinin yüzde 71'inin kullanımının tehlikeli olduğuna ilişkin haberi yankı bulurken İzmir'de de asansörlerin alarm verdiği ortaya çıktı. Makina Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi'nin yaptığı kontrollere göre il genelindeki asansörlerin yüzde 79'unun kullanımı tehlikeli. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, "Asansörlere ilişkin 'Bakım ve İşletme Yönetmeliği' var ancak uygulanmasında sıkıntı yaşanıyor. Personelin bilinçsiz ve yeterince iyi eğitim almamış olması ciddi bir sorun. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi önemli. Yerel idareye de görev düşüyor" dedi.


İzmir ili genelinde bulunan ve Makina Mühendisleri Odası'nın (MMO) ilk ve ikinci kontrollerini yaptığı asansörlerinin yüzde 79'unun kullanımının sakıncalı bulunduğu ortaya çıktı. İzmir ili genelinde MMO tarafından Aliağa, Balçova, Çiğli, Güzelbahçe, Selçuk, Karşıyaka, Menderes, Bayraklı, Seferihisar, Gaziemir, Narlıdere, Urla, Bornova, Torbalı, Ödemiş, Berfama ve Dikili ilçelerinde ilk ve ikinci kontrolü gerçekleştirilen toplam 10 bin 570 asansörden sadece bin 562'sinin kullanıma uygun olduğu belirlendi. Asönsörlerin 8 bin 322'sinin ise teknik açıdan insan sağlığı için tehlikeli durumda olduğu ve kırmızı etiketle etiketlendiği ifade edildi. Bu rakamlar, İzmir'deki asansörlerin yüzde 79'unun insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu anlamına geliyor.


"Eğitimleri yetersiz"

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özsakarya, asansönlerle ilgili yürürlükte olan Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin uygulanmasında sıkıntı yaşandığını söyledi. Özsakarya, "Yönetmeliğin uygulanmasında sıkıntı yaşıyoruz. Asansör bakımlarını gerçekleştiren personelin çoğunluğu bilinçsiz ve iyi eğitim almış değil" dedi. ENGİN TATLIBAL 


"Gerekirse ruhsat iptali uygulanır"

Halkın bilinçlenmesinin önemine dikkat çeken Özsakarya, "Bu sadece İzmir için değil, Türkiye için büyük bir sorun. En önemlisi, halkımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Halkın kontrollerle ilgili talepkar olması lazım" diye konuştu. Yerel yönetimlere de görev düştüğünü vurgulayan Özsakarya, gerekirse belirli bir süre konduktan sonra asansörlerin kullanım ruhsatlarının iptal edilmesini istedi.


Rakamlar kaygı verici

İzmir ili genelinde kontrol edilen asansör sayısı: 10.570

Kullanılması sakıncalı (Kırmızı etiket): 8.322 Oran: Yüzde 79

Gerekli düzenlemenin yapılmasının ardından kullanılabilir (Sarı etiket): 676 Oran: Yüzde 6

Kullanma uygun (Yeşil etiket): 1.562 Oran: Yüzde 15


Yeni Asır


Geri Dön