23 / 12 / 2024

Kahramanmaraş’ta apartman asansörlerinin yüzde 80’inin tehlikeli!

Kahramanmaraş’ta apartman asansörlerinin yüzde 80’inin tehlikeli!

Kahramanmaraş Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hacı Ali Özal, işçi ölümleriyle gündeme gelen asansör kazalarıyla ilgili olarak gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Özal, Kahramanmaraş’ın apartman asansörlerinin yüzde 80’inin tehlikeli olduğunu belirtti.



Kahramanmaraş’ta 1984 yılında ilk apartman olan Milcan apartmanının yapılmasıyla birlikte başlayan asansörcülük şehrin apartman sayısının artmasıyla birlikte asansör sayısı da arttı. Son günlerde meydana gelen işçi kazalarıyla tekrar gündeme gelen asansör güvenliği makine mühendisleri odasının kontrolleriyle Kahramanmaraş’ta ki korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Hacı Ali Özal, Kahramanmaraş’ta asansörün apartmancılıkla başladığını belirten Özal, şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta ilk etapta apartman az yapılıyordu. 1984 yılında ilk apartman olan Milcan apartmanı yapıldı. Tabi sonrasında apartmanlar çoğaldı ve şehrimiz farklı bir görünüme sahip oldu.  İmar planının gelişmesi sonucu konut ihtiyacı giderilmeye çalışıldı. Yüksek katlı binalar yapılmaya başlandı. Kat sayıları belediyemiz imar palanlar ile belirleniyor. Şehrimiz batıya doğru gelişti. Bizim hedefimiz her tarafa gelişmesini sağlamaktır. Bunu da oluşturmaya çalışırken daha çok zemini sağlam olan bölgelere temel atılmalıdır. Yüksek binaların şartı olarak asansörler gündeme geliyor. Asansörlerin yaygınlaşması kazaları da beraberinde getiriyor. Gelişmeler sonucu bizlerde onlara ayak uydurmaya çalışıyoruz. Artık evlerimiz apartman şeklinde yapılmaya başlandı. Apartmanlar ise asansörsüz olmuyor.  Her apartmanda 1-2 asansör var. Bunları modern dünyanın gereği olarak görüyoruz. Asansörler toplumda önemli bir ihtiyaç oldu. Herkes günlük hayatında asansörleri kullanıyor bunun sonucunda güvenlik açısından asansör kontrolleri sağlanarak arızalar giderilmelidir. Asansörlerin yılda 1 defa kontrolden geçirilmesi kanunlarımızda da yer bulmuştur.”  

"BAKIM KONTROLÜNÜN ZAMANINDA YAPILMASI GEREKİYOR’

Asansörlerin şehrin gelişmesi ışığı doğrultusunda çok katlı binalar gündeme geldiğini söyleyen Özal, bina kat sayıları çoğaldıkça asansörlerin daha çok kullanıldığının altını çizdi. Özal, “Bu cihazların bakım kontrolünün zamanında yapılması lazımdır. Asansörlerin çoğalmasıyla birlikte kazalar meydana gelmiştir. Kazalar meydana gelince de bu ilgililerin dikkatini çekiyor. İlk olarak 18 Kasım 2007 yılında sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren asansör bakım ve işletme yönetmenliği çıkmıştır.  Arkasından değişiklikleri gündeme getirmek için 05 Kasım 2011 yılında ve 24 Haziran 2015 yılında değişiklikler gündeme gelmiş ve asansör bakım ve işletme yönetmenliği yeniden hazırlanmıştır. Bu yönetmenlik gereğince apartman yöneticileri apartmandaki komşularının sağlığı yönünden can ve mal kaybı açısından sorumlu tutulmuştur. Bunun için apartman yöneticileri yılda bir sefer asansörlerini kontrol ettirip varsa eksiklikleri giderilip asansörü sağlıklı durumda çalışır vaziyete getirmeleri gerekmektedir. Bunların kontrollerini ise belediyeler yapmaktadır. Belediyeler Başkanlıkları ile akredite A tipi muayene kuruluşu olan TMMOB Makine Mühendisler Odası Asansör Kontrol Merkezi arasında protokoller imzalanmıştır. Dulkadiroğlu, Onikişubat, Andırın, Türkoğlu, Çağlayancerit, Elbistan belediye sınırları içerisinde bulunan ilçelerde protokoller imzalanmıştır. Kahramanmaraş Makina Mühendisler Odası tarafından yılda bir kez asansör kontrolü yapılmakta ve yılda bir sefer apartman yönetimleri tarafından giderilerekten asansörlerin sağlıklı çalışması sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 ‘MÜTEAHHİTLER UCUZ ASANSÖR ALMAYA ÇALIŞIYOR’

 Asansörde ki usulsüzlüklerin ayrıntılarını anlatan Özal, sebep olarak müteahhit firmaların ucuza kaçmasını gösterdi. Özal, “Müteahhit asansör firması ile anlaşıyor. Müteahhit ucuz bir asansör almaya çalışıyor. Asansörün bazı bölümlerini eksik yapıyor.  Bu da kazaları beraberinde getiriyor. Asansör teknolojisi gelişiyor. Gelişen teknoloji ise daha az arızaya yönelik oluyor. Arkadaşlarımız asansörleri kontrole gittikleri zamanlarda. Asansörün yapıldığı yıla göre kontrollerini yapıyorlar.  1996 yılına kadar yapılmış olan asansörlere TS 863’ü, 2004 yılına kadar yapılmış olan asansörlerde TS 10922, günümüze kadar olan dönemde ise TS81/1 taktim ediliyor.  Bunlarda demek oluyor ki her dönem yapılan asansör teknolojici kısman farklı oluyor.  Saydığımız numaralar asansörlerde bulunması gereken standartlar oluyor. Dolayısıyla 1996 yılında yapılmış bir asansör ile günümüzde yapılmış bir asansör aynı standartları taşımıyor. Önemli olan yapıldığı seneye göre kontrollerin yapılması” dedi.

‘KIRMIZI ETİKETE DİKKAT!’

Makina Mühendisleri asansör kontrolü yaparken çeşitli etiketler yapıştıklarının altını çizen Özal, şunları kaydetti: “Kullanılamaz durumda olan asansörlere kırmızı, kusurlu olan asansörlere, hafif kusurlu olan asansörlere mavi, kontrol sonucu iyi sonuçlar doğuran asansörlere ise yeşil etiketi takılıyor. Sarı etikette 2 ay, kırmızı etikette ise 1 ay içerisinde eksiklikler giderilmelidir. Kazaya davetiye çıkarılmaması için asansörlerin bakımları yapıldıktan sonra tekrar Makine Mühendisler Odasından yeşil etiketi almalılardır. 2 Ay içerisinde eksiklikleri giderip Odaya müracaat ederlerse herhangi bir ücret alınmıyor. Yoksa ilk kontrolde olduğu gibi asansörün kabin yüksekliklerine göre belli ücretler alınmaktadır. Asansörün kontrolleri odanın yetkili üyeleri tarafından yaptırılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu; kimsenin burnu kanamaması için asansörlerin senelik bakım ve kontrolden geçmesi lazım. Bunların cezası, kırmızı etiket alan asansörlerin kullanılmaması gerekir, gerek kırmızı etiket alanların gerek ruhsat sırasında mutlaka yeşil etiket almak zorundalar. Almazlarsa kullanma ruhsatı verilmez.  Belediyeler bu işleri kırmızı etiketli ve kontrol yaptırmayan asansörleri takibini yapmak durumunda ve asansörleri mühürleyerek iptal etmek zorunda. İptal edildiği zaman apartmanda son kattakiler ne yapsın zaten çalışmadığı zamana apartmanda kaynama başlar yöneticiyi sıkıştırıp asansörün yapılmasını temin ederler.“ 

  ‘ÇOĞU YÖNETİCİ SORUMLULUĞUNU BİLMİYOR’

 Önemli olan asansörün her hangi bir kaza veya can kaybı veya mal kaybına meydan verilmemesi olduğunu ifade eden Özal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eskiden mutlaka müracaat ediliyordu, eğer durum müsaitse müracaat edenler azsa tarama şeklinde de kontrol etme şansı var. Odadan aldığım bilgilere göre bu güne kadar 2 bin 500 civarında asansörün, ilçelerde dâhil, kontrolü yapılmış tahminiz 5 binin üzerinde Kahramanmaraş’ta asansör bulunuyor. Önemli olan herkesin bu bilinçte olup bu mevzuda gayret göstererek, vatandaşların bilinçlendirilmesi kimsenin rahatsız olmaması için bu mevzuya gayret göstermesi gerekiyor. Birçok apartman yöneticisi sorumlu olduğunu bilmiyor. Yıllardan bu yana binalar yapılıyor ve binalar yapıldıkça asansörlerde yapılıyor, bu mevzulardan hiç haberi olmayan yöneticiler var. Yarın bir hadise olduğundan sıkıntılı duruma düşmemesi için basınımızın uyarması lazım, apartman yöneticilerinin de bu işe dikkat ederekten asansörleri yılda en az bir defa kontrol yaptırıp eksiklerini de tamamlamaları gerekmektedir.”  

‘KAZALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ’ 

Halkın bu konuya yeteri kadar dikkat etmediğini belirten her ne kadar gelen şikâyetlerin artması neticesinde personel sayılarını arttırdıklarını ifade eden Özal, “Bizler sadece kazaların önüne geçmek istiyoruz” dedi. Özal, “Makine mühendisleri odası olarak gelen şikâyetleri değerlendiriyoruz. Çok az çalışanımız olmasına rağmen halkımızdan gelen yoğun istek doğrultusunda çalışanlarımıza daha fazla yer vermeyi umuyoruz.  Mühendisler odasının maddi kaynağı çok az buna rağmen yeni işçiler ile halka hizmete hazır bekliyoruz. Halkımızın daha duyarlı olarak bize başvurmalarını bekliyoruz. Bizim ihtiyaç sahiplerine karşı bir yaptırım gücümüz bulunmuyor. Bizler sadece kazaların önüne geçmek istiyoruz. Yaptırım gücü olanlar belediyemiz yahut ta basınımızdır. Vatandaşlarımızın burnunun dahi kanamasını istemiyorum. Kontrollerin zamanında yaptırılmasını ve herkesin can güvenliğinin sağlanmasını istiyorum” şeklinde konuştu.


Manşet Gazetesi


Geri Dön