Ekonomi

Asgari ücret emekli memurlara ek zam ve maaş ödemesi! Bakan Bilgin'den sürpriz açıklama

Emekli ve memurların temmuzda alacağı 6 aylık zam ve enflasyon farkı hesaplanıyor. Maaşlara yapılacak zamlarda en belirleyici kriter enflasyon rakamları olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "ara zam" çalışması yapıyor! İşte detaylar... TÜİK mayıs enflasyonunu yıllık bazda yüzde 73,50, 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 şeklinde açıkladı

Emekli ve memurlara Temmuz'da verilecek zam oranında belirleyici olacak olan Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK mayıs enflasyonunu yıllık bazda yüzde 73,50, 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 şeklinde açıkladı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Temmuz'da yapılacak zamlar ve 3600 ek gösterge çalışmalarına son şeklini verdi.

Bilgin, 3600 ek gösterge ile ilgili çalışmanın tamamlandığını açıkladı. Bilgin’in, çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Bilgin, çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağını belirtti. 

Bilgin, “Emekliler ile ilgili müjde için degelecekdediniz ama ne zaman, nasıl olacak bir planlama var mı” sorusuna da “Her şey planlandı. Uygun gördüğümüz zamanda bunları kamuoyuyla paylaşırız” yanıtını verdi.

 

 

ASGARİ ÜCRET 6 BİN LİRA OLDU!

ENAG, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan önce mayıs  ayına ilişkin enflasyon hesaplamasını açıkladı. Buna göre, enflasyon mayısta aylık yüzde 5,46 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 160,76 olarak hesaplandı. İki kurumun açıkladığı enflasyon oranları arasında fark olsa da asgari ücretle çalışan işçiler, kamu personeli ve emekliler artan enflasyonu çarşı pazarda net bir şekilde hissetti.

Çalışanlar, emekli ve memurlara Temmuz'da "ara zam" formülleri hesaplandı. Maaşların kaç lira artış olacağı enflasyon rakamları baz alınarak belirlendi. Bazı işyerleri hükümetin zamları açıklamasını beklemeden çalışanlarına zam yapmaya başladı. Toplumsal birlikteliğin devamı için elzem görülen zamlar sonrası bazı işyerleri asgari ücret alan çalışanlarına 6 bin lira net maaş vereceğini açıkladı.

 

"EK ZAM VE MAAŞ VERİLSİN"

Memur temsilcileri ise maaşlara ek zamla birlikte hükümetin 1 maaş ekstra vermesini talep etti.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "maaşlara zamla birlikte memurlara 1 maaş da fazladan verilmeli" çağrısı yaptı.

Yazgan, Ocak-Haziran 2022 dönemi maaş artışı yüzde 7,5 olarak belirlenmişken, 5 aylık süreçte açıklanan enflasyon farkının şimdiden yüzde 26'yı gördüğünü, ortalama maaş alan bir memurun 1 aylık maaşının eridiğini ve bu durumun 6 ay çalışan memura 5 ay maaş ödenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki alım gücünün sürekli düştüğüne vurgu yapan Yazgan, ”Mayıs ayı ile birlikte Temmuz'da kamu görevlilerinin alacağı zam oranı yüzde 35 oldu. Haziran enflasyonu ile birlikte bu miktar daha da artacak. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Temmuz zammına ek olarak kamu görevlilerine fazladan 1 aylık maaş ödemesi daha yapılmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

Son Dakika! Balıkesir'de şiddetli iki deprem art arda meydana geldi: AFAD'dan ilk açıklama

Hükümetin pahalı dolar hamlesini ilk kez Hande Fırat açıkladı: Bir an önce yapılacak

Diyanet 2022 yılı kurban vekalet ücretlerini açıkladı

Emeklilere bayram öncesi 3 bin 500 lira maaş ödemesi! Son tarih açıklandı

Devlet 25 ilde personel alımı yapacak! Başvuru tarihleri açıklandı 9 bin liraya kadar maaş verilecek

Sürücüler dikkat! Eğer siz de bu yoldan geçerseniz 4 kat cezayı yersiniz Yargıtay o kararı bozdu

Resmi Gazete'deki o kararın perde arkası belli oldu! İlk başta kimse anlayamamıştı

Altın fiyatlarında tarihi rekor kırılacak! Haziran dönüm noktası olacak

Bakanlık fitili ateşleyecek rakamı açıkladı! Dolar rövanşa hazırlanıyor

TMO'nun buğday alım fiyatına koyduğu sınır ortaya çıktı! Çiftçilerin alacağı para kaç lira olacak?

Mayıs ayındaki enflasyon farkı ortaya çıktı! Yüzde 160'ı aştı

Kurbanlık alacaklara yeni fiyat açıklandı: 70 lira olacak artış yüzde 130