27 / 11 / 2024

Asgari ücret zammı sonrası kıdem tazminatı ne kadar oldu?

Asgari ücret zammı sonrası kıdem tazminatı ne kadar oldu?

Asgari ücret 2023 zam açıklaması sonrasında kıdem tazminatına ilişkin araştırmalar hız kazandı. Yeni asgari ücretin etkilediği alanlardan biri olan ve çalışanların gündeminde yer alan kıdem tazminatı hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. İşte 2023 Ocak kıdem tazminatı tavanı ve kıdem tazmi




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücret net 8 bin 506 TL şeklinde duyuruldu. Yeni asgari ücret ile beraber değişiklik gösterecek kıdem tazminatı tavanı da belli oldu. İşte zamlanan kıdem tazminatı tavanıyla kıdem tazminatı hesaplamasına dair merak edilen sorular ve cevapları...

KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Asgari ücret zammı sonrası kıdem tazminatı ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı.

2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, asgari ücretli bir çalışanın işten ayrılması halinde alacağı en düşük kıdem tazminatı tutarı 10 bin 8 lira oldu.

Not: Asgari ücretin üzerinde bir ücretle çalışanların kıdem tazminatı tavan ücretleri henüz belli olmadı. Şu an için bu rakam 15.371,40 TL'dir. Beklenen zam netleştiğinde Haberturk.com'dan öğrenebilirsiniz.

 

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yargıtay’ın yakın tarihli bir kararında (Esas No: 2017/14297, Karar No: 2020/1178 ) kıdem tazminatına esas aylık ücretin nasıl hesaplanacağı şöyle anlatıldı:

“Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır. Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.”

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

İş Kanunu’na tabi çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl çalışmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını alabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.

Koşulların neler olduğu, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nda düzenleniyor. Kanuna göre, kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren haller şöyle:

- İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25 / II maddesinde düzenlenen “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri” dışında bir sebeple işten çıkartılması.

- İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık” ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması.

KISA ÇALIŞMA VE ÜCRETSİZ İZİNDE KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yargıtay’a göre, işçinin iş ilişkisi kapsamında iş gördüğü ve ücrete hak kazandığı en son ücretin dikkate alınması gerekir.

Pandemi döneminde milyonlarca kişi aylarca kısa çalışmada veya ücretsiz izinde gösterildi. Bunların kıdem tazminatının hesabında hangi ücret dikkate alınacak. Ücretsiz veya kısa çalışma gibi nedenlerle iş ilişkisinin askıya alınması ve askı süresi içinde iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, iş sözleşmesinin askıya alınmasından önce hak kazanılan son ücret olmalıdır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön