18 / 05 / 2024

Asgari ücretli herkesi ilgilendiriyor! Tonlarca para kaybetmiş olabilirsiniz hemen buraya bakın

 Asgari ücretli herkesi ilgilendiriyor! Tonlarca para kaybetmiş olabilirsiniz hemen buraya bakın

Asgari ücretli vatandaşları yakından ilgilendiren bir bilgilendirme yapıldı. Asgari ücretli vatandaşların sözleşmelerindeki bir detayı kontrol etmeleri gerektiği, aksi takdirde çok ciddi bir para kaybı yaşayabilecekleri belirtildi.



İş Kanunu’nda fazla mesai ücretinin ücrete dahil edilebileceğine dair bir hüküm bulunmuyor. Bununla birlikte, Yargıtay, gerek bireysel iş sözleşmesinde, gerekse toplu iş sözleşmesinde “fazla çalışma ücrete dahildir” şeklinde hüküm bulunması halinde sözleşmeyi geçerli kabul ediyor. Ancak, sözleşmede bu yönde hüküm bulunması işverenin hiç fazla mesai ücreti ödemeyeceği anlamına gelmiyor.

Kanuna göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Haftanın 6 günü çalışılan işyerlerinde günlük çalışma süresi ise 7,5 saat olarak uygulanıyor. İşçi ve işveren anlaştığı takdirde çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmayacak şekilde dağıtılabilir. Başka bir ifadeyle, işveren fazla çalışma için ücret ödemek yerine iki aylık dönemde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saati aşmayacak şekilde denkleştirme yapabilir. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile dört aya kadar çıkartılabilir. Turizm sektöründe ise iş sözleşmesiyle 4 aya kadar, toplu iş sözleşmesi ile de 6 aya denkleştirme yapılabilir.


Geri Dön