17 / 06 / 2024

Asgari ücrette hayalleri yıkacak açıklama! Konuşulan tutarları unutun

Asgari ücrette hayalleri yıkacak açıklama! Konuşulan tutarları unutun

2023 asgari ücreti herkes yakından takip ediliyor. 2023 asgari ücret zam oranı merak edilmekte. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, asgari ücrete yapılacak zam oranını gerekçeleriyle paylaştı. İşte tüm detaylar...



Yapılan zamla birlikte ‘İstihdamda herhangi bir sıkıntı yaşanır mı, istihdamda düşüş olur mu gibi?’ soruların akıllara geldiğini fakat bunları gerçek dışı olduğunun anlaşıldığını belirten Bayram, “Normalde senede bir defa verilen asgari ücretin temmuz ayında yeniden belirlenmesi gereği hasıl oldu. Normal şartlarda asgari ücrette kanuna göre en fazla iki yılda bir belirlenme şartı var. Burada işçi tarafı, işveren tarafı ve devlet tarafı var.

Bir komiser görevi gören Bakan Bey’in çağrısı ile beraber asgari ücret tespit komisyonu tekrar toplandı ve o dönemim şartlarına göre bir tutar belirlendi. Temmuz ayında belirlenen tutarda normal şartlarda enflasyon yüzde 42.35 iken yüzde 30'luk bir artış yapıldı. Bu da 4 bin 253 TL'nin 5 bin 500 TL'ye gelmesini sağladı” dedi.

“12 PUANLIK BİR FARK VAR”

Bayram, o dönemde enflasyondan alınmayan farkın yüzde 12 olduğunu hatırlatarak, “Yüzde 12 enflasyonda daha düşük bir değerleme yapıldı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı o dönemde ‘bunun bir ara zam olduğunu, asıl zammın sene başında yapılacağını’ belirtti. Fakat bu 5 bin 500 TL artışla beraberde yine işverenlere de ekstra maliyet olduğu için; bütün maaşlardaki asgari ücretli kadar kısmın gelir vergisi kaldırıldı ama hala sigorta pirimi devam ediyor.

Şimdi ise; sene sonu itibarıyla aylık enflasyon tahminleri açıklandı. Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 85 oldu. Yıllık bazda ise yüzde 57 artmış oldu. Daha önce dediğimiz gibi asgari ücretlinin sene ortasında almadığı 12 puanlık bir fark vardı. Onu bir kenara koyarsak, sene sonu itibarıyla bir enflasyon beklentisi var. Merkez Bankası beklenti anketine göre yüzde 65 olarak açıklandı” açıklamasında bulundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön