27 / 09 / 2024

Asgari ücrette kritik rakam! 2025 Ocak'ta asgari ücrete yüzde 30 zam!

Asgari ücrette kritik rakam! 2025 Ocak'ta asgari ücrete yüzde 30 zam!

Yıl sonuna yaklaşılırken, 2025 Ocak asgari ücret rakamları da peş peşe gündeme geliyor. İşte asgari ücrette son dakika tahmini...




Milyonlarca çalışanın gözü 2025 yılı için belirlenecek yeni asgari ücrete çevrilmiş durumda. Sene sonuna adım adım yaklaşılırken herkes, hükümet, işçi ve işverenin aynı masada bulunacağı kritik Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına odaklandı. 

Komisyonun asgari ücret belirleme çalışmalarına ilişkin takvim henüz kesinleşmedi. Yeni asgari ücretin ne olacağı, nasıl belirleneceği, ara zam olmadan yüksek bir zammın hedeflenip hedeflenmediği sık sık merak konusu oluyor. 

Ocak ayına az bir zaman kala uzman isimler de ekonomik veriler ışığında yapılacak zam oranı ile ilgili öngörülerini peş peşe paylaşıyor.

Asgari ücrette kritik rakam! 2025 Ocak ta asgari ücrete yüzde 30 zam!

ENFLASYONU YÜKSELTMEDEN ATILACAK ADIMLAR ÖNEMLİ 

Hem TCMB’nin enflasyon hedefi hem de hükümetin ekonomik yol haritasında belirlediği hedefler başta olacak şekilde Türkiye ekonomisinin başta büyümeye ilişkin verileri, ekonomideki canlanma ve enflasyon verileri; asgari ücrete uygulanacak zam ile ilgili beklentilerin değişmesine neden oldu. 

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin de CNBC-e canlı yayınında asgari ücret zammı ile ilgili tahminini açıkladı. 

Nilüfer Sezgin, ekonomide ödümleşimlerle ilerlendiğine vurgu yaptı ve enflasyonu yükseltmeden, atılacak adımların bu aşamada kritik olduğunu dile getirdi. 

"Biz bir ödünleşimle ilerliyoruz. Ama gönül istiyor ki ya da ideal olan şu ki biz öyle bir noktaya gelelim ki enflasyonu da düşürmeyi başarmış ama bir yandan bunun kalıcı olması için de sağlıklı bir büyüme yapısıyla hayatımıza devam edelim" açıklamasında bulunan Sezgin, sağlıktan kastın da verimliliğin yüksek olduğu bir ortamda hem büyüme oranını yıkarı çekip hem de bunu enflasyonu yükseltmeden başarabilecekleri bir noktaya gelmeyi umut ettiklerini söyledi. 

Asgari ücrette kritik rakam! 2025 Ocak ta asgari ücrete yüzde 30 zam!

ASGARİ ÜCRETE BU ZAM ŞAŞIRTICI OLMAZ

Nilüfer Sezgin, asgari ücret ile ilgili beklentilerine ilişkin açıklamasında artışın enflasyona göre olacağı beklentilerinin olduğuna dikkat çekti. 

"Beklenen enflasyon dediğimizde Orta Vadeli Program’da biliyorsunuz yüzde 17’nin üzerinde belirlendi ancak Merkez Bankası’nın daha düşük bir sene sonu enflasyon hedefi vardı. Daha doğrusu 2025 için ara öngörüsü vardı. Yine enflasyon raporu yayınlandığında OVP’de bir miktar yukarı revize edebilirler" diyen Sezgin, Orta Vadeli Program’a bir miktar yaklaştırılabileceğinin altını çizdi. 

Sezgin, "Benim görüşüm biraz daha yıl sonuna doğru biraz da ortalama enflasyonun dikkate alınabileceği. Hep de bir refah payı ifadesi gündeme geliyor. Bu nedenle ortalama enflasyon ve büyüme tahmini bir araya koyarak ben asgari ücret zammı geleceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı ve yüzde 30 civarında bir rakam görülmesinin şaşırtıcı olmayacağını dile getirdi. 

Yüzde 30'dan daha düşük zam olması halinde olursa enflasyon beklentilerini aşağı yönlü itebileceğine vurgu yapan Sezgin, açıklamasını şu şekilde tamamladı: 

"Yani olumlu anlamda itebilir. Enflasyon beklentilerini olumlu anlamda değiştirebilir. Daha yukarıda bir rakam görürsek o zaman enflasyon patikasına ilişkin beklentilerin gözden geçirilmesine ve biraz daha belki yukarı çekilmesine neden olabilir."

Çiftçilere son dakika Eylül müjdesi: Hesaplara 3 milyar TL yatacak! İşte tarımsal destek ödemeleri...

5 yıldır yüksek temettü veren ve yüksek getiri sağlayan 10 hisse!

Kiracılar, kira öderken dikkat! Bunu yapmayanlar eksik ödeme yapmış olacak!


 


Geri Dön