Asgari ücrette kritik tarih belli oldu!
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı sona erdi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2. toplantı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç bugün itibarıyla resmi olarak başladı.
Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre görüşmelerde ilk toplantı sona erdi, 2. toplantı 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek.
Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak rakamı belirleme çalışmaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen toplantısına başkanlık etti.
Söz konusu komisyonda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık etti.
Bakan Işıkhan, merakla beklenen toplantının açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında, asgari ücretin çalışma hayatında çalışanlara yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden en önemli sosyal politika aracı olduğunu söyledi, asgari ücretin tüm çalışanları ve işverenleri de ilgilendirdiğine değindi.
Asgari ücretin belirlenmesinin, çalışma barışının dışında işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da ayrı öneme sahip olduğunu kaydeden Bakan Işıkhan, şunları dile getirdi: "Bu çerçevede şartlar ne olursa olsun 21 senedir gerek kayıt dışı istihdam gerekse işsizlikle yapmış olduğumuz mücadeleye devam edeceğimizi özellikle belirtmek isterim."
İŞÇİMİZİ ENFLASYONA EZDİRMEME İRADESİNİ GÖSTERDİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetlerinin 21 senedir ülke ve millet için hep en iyiyi hedefleyerek yoluna devam ettiğini kaydeden Bakan Işıkhan, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın refahını sürekli artırmanın ve şartlar dahilinde mümkün olan en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içinde olduk. Her daim imkanlarımızı ve sınırlarımızı vatandaşlarımızın faydasına olacak biçimde zorladık. Özellikle son senelerde dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücrette yapmış olduğumuz artışlar ve iyileştirmeler bunun en iyi kanıtıdır. 2002 yılında net 184 TL şeklinde olan asgari ücreti 2023 yılında net 11 bin 402 TL'ye yükselterek, nominal olarak 61 kata, reel olarak ise yaklaşık olarak da 3 katına çıkardık. Bildiğiniz üzere, 2023 yılı başında belirlemiş olduğumuz asgari ücreti, enflasyonist baskılar nedeniyle çalışanların satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak amacıyla sene ortasında, Temmuz'da ilave bir artışla beraber 2. defa artırdık. 2023'te asgari ücret, ocak ayında yüze 55, Temmuz'da da yüzde 34 oranında artırılmıştı. Sene sonu TÜFE artış beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığında, 2023'te asgari ücrete enflasyonun oldukça üzerinde bir artış yapıldı. Bu çerçevede, 1 senede toplamda yüzde 107'lik zam oranıyla hamdolsun işçimizi, emekçimizi enflasyona ezdirmeme iradesini de gösterdik. Böylelikle çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruduğumuz gibi refah artışından da pay vermiş olduk."
YAPI Dergisi 50. yılını kutluyor!
6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa'dan korkutan rakam! Tam 6 bin 736 bina yıkıldı!
Borç verirken nelere dikkat edilmeli? Bunu yapan parasını geri alamıyor!