Asis Elektronik, küçük yerleşimleri akıllı hale getiriyor!
Asis Elektronik,'in şirket politikasının odak noktasında şehir teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmaları yer alıyor. Asis CT, Türkiye’de ve dünyada akıllı şehirleşme alanında söz sahibi oyun kuruculardan biri olmayı hedefliyor...
Asis Elektronik, akıllı şehirleşme teknolojilerini şirket politikasının odak noktasında tutuyor. Fortune Dergisi'nden Kerem Özdemir'in haberine göre, Asis CT Genel Müdürü Fatih Gündoğan'ın dikkat çektiği iki konu bulunuyor; terzi işi çözümler oluşturmak ve küçük yerleşimleri akıllı hale getirerek büyük yerlerden nüfus almak. Her ikisi de önemli.
Asis Elektronik'in internet sitesinin sonuna geldiğinizde 12 ülkede 75’in üzerinde özel projeye işaret eden bir sayaç ile karşılaşıyorsunuz. Bir de not: “İşleve aldığı özel projeleri günümüze kadar oluşturduğu tecrübe birikimi ve başarıları ile Asis Elektronik tek yerli otomasyon ve tanımlama sistemleri üreticisi ve anahtar teslim çözümler sunan alanındaki tek Türk firmasıdır.” Bu ifade ve sayaca eşlik eden uzun referans listesi, şirketin yurtdışı performansını da açıklıyor. Çünkü yurtdışında proje peşine düştüklerinde kimsenin Asis’e “sen bunları kendi ülkende yaptın da mı bizim ülkemize geldin” diye sorması kolay değil.
Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İzmir, Malatya, Manisa, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van büyükşehir belediyeleri ile yapılan projeler, Fildişi Sahilleri, Hindistan, Irak, Kamerun, Kosova, Pakistan, Portekiz, Ruanda ve Yunanistan referanslarının oluşmasında önemli rol oynamış. Bugüne geldiğimizde Türkiye’nin 81 ilinde ve 13 ülkede faaliyet gösteren bir yapı söz konusu. Bu yapının ulaştığı olgunluk seviyesi, Asis Elektronik’in akıllı şehir faaliyetlerini Asis CT-City Technologies markası altında toplamasını sağlamış.
Asis CT Genel Müdürü Fatih Gündoğan, yerel yönetimlerle konuşarak ihtiyaçları belirlemeye ve bunları karşılayan çözümler geliştirmeye yönelik bir iş modeli uyguladıklarını belirtiyor. Bu modelin öne çıkan yanı, küçük yerleşimleri akıllı ve daha yaşanır hale getirerek büyük şehirlerin üzerindeki yükü azaltma misyonu. Bu felsefeyi hayata geçirmeyi ve uygulamayı sağlayan ise, şirketin Ar-Ge yapısı ve bu alana yapılan yatırımlar.
Asis CT’nin şirket politikasının odak noktasında şehir teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmalarının bulunduğunu belirten Gündoğan, yeni vizyonları ile Türkiye’de ve dünyada akıllı şehirleşme alanında söz sahibi oyun kuruculardan biri olmayı planladıklarını ifade ederken Ar-Ge’nin rolünü de özellikle vurguluyor.
İstanbul merkez olmak üzere Ağn, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Manisa, Sakarya, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Yalova’da bulunan bölge temsilcilikleri ve 100’den fazla Ar-Ge çalışanı ile çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Gündoğan, “Asis CT olarak, araç telemetri sistemleri, CCVT sistemleri, elektronik denetleme sistemleri, elektrikli scooter, akıllı otobüs platformu ve akıllı şehir platformu olmak üzere farklı akıllı şehir teknolojileri üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ayrıca belediyelerimizin hem ulaşım araçlarını hem de çevre ve enerji gibi diğer sensörlerden elde edecekleri veriler ile şehir hayatını kolaylaştıracakları bir akıllı şehir platformu üzerinde çalışıyoruz” diyor.
Gündoğan’m “Aynı zamanda şehirlere, akıllı şehirler odağında zengin bir seçenek havuzu sunmayı hedefliyoruz” sözleri, Ar-Ge’ye dayanan terzi işi çözümlerden yola çıkarak konfeksiyona ve kombinlere ilerleyen ilgi çekici bir model oluşturuyor. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu ülkelerden Asya’da Hindistan ve Afrika’da Ruanda’da yapılan işler, Asis CT’nin kendi modasını yaratmasını kolaylaştırabiliyor.
Hindistan’daki projesini “Kochi Metro Rail projesi, 2016 yılı itibariyle Hindistan’daki ilk ve tek EMV Tabanlı elektronik biletleme sistemi olup, Asis bu projedeki konsorsiyumun sistem sağlayıcısı olarak görev almıştır. Diğer projelerin aksine KMRL projesi, metro raylı sisteminin inşaatı ile başlamış olup, Asis istasyonların elektronik biletleme sistemine uygun dizayn dahil, sisteminin anahtar teslim sunumu ile projenin her aşamasında yer almıştır. Günümüzde tüm Hindistan için rol model olan proje, farklı toplu taşıma araçlarının entegrasyonu ile genişlemeye devam etmektedir” şeklinde açıklayan Asis CT, Ruanda’daki proje içinse “Ruanda’nın Kigali şehrinde 2015 yılında başlayan proje ile Asis Elektronik ve Bilişim Sistemleri A. Ş. 500 araçlık bir filoya elektronik biletleme sistemini sunarak Afrika kıtasına ilk adımını atmıştır. Bütün kıtaya örnek olan proje, Kamerun (Yaounde) ve Fildişi Sahilleri (Abidjan) projelerinin de temelini atmış olup, kıtanın bu teknoloji ile tanışmasını sağlamıştır” ifadelerini kullanıyor.
Her iki örnek de karar vericilerin ilk adımı atması için yeterince açık. Ruanda o kadar öne çıkan bir ülke olmasa da gerek IMF’nin gerek ABD’nin ilgi alanında olan bir ülke. Ülkede gelişmiş bir üniversitenin kurulması için ABD’li akademisyenler ile ortak çalışmalar yürütülüyor. Sessiz sedasız otomobil fabrikaları kuruluyor. Hindistan ise Ruanda’ya oranla daha göz önünde.
Gündoğan, “Şehirler akıllanıyor, teknolojiler hayatı kolaylaştırıyor. Dünyanın önde gelen şehirleri, güvenlik, maliyetleri azaltmak, kent yaşamını daha modern hale getirmek gibi gerekçelerle akıllı şehir teknolojilerine çok daha fazla yatırım yapmaya başladı” diyor. Bu dünyada Asis CT Hindistan’da “Kochi Metro Rail” projesi ve Sofya’da tren, otobüs ve metro olmak üzere üç farklı grupta araç sistem entegrasyonu gibi büyük projelere imza atarak yarattığı ihracat hacmini ileri taşımaya kararlı. 17 metropol, 22 şehir ve 65’ten fazla bölgede anahtar teslim çözümler üreten Asis CT, 2O2O’de cirosunun yüzde 50’sini yurtdışından elde etmeyi planlıyor.
Dünyanın farklı ülkelerine çözümler geliştirdiklerini ve 2020 yılına yönelik ihracat hedeflerini daha da ileri taşıdıklarını belirten Gündoğan, son iki yıldır cirolarının yüzde 20’sinin ihracattan oluştuğunu ve 2020’de bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Gündoğan “Özellikle Hindistan’a odaklanacağız. Şu anda da Mumbai metrosunun teknoloji kısmını üstlendik. Kuzey Afrika’dan başlayıp, Arap Yarımadası ve Hindistan’ı kapsayarak Çin’e kadar uzanan bölge bizim hedef pazarımız. Ulaşım çözümlerimizle Yunanistan’dan Portekiz’e, Pakistan’dan Türkmenistan’a kadar farklı ülkelerde faaliyet halindeyiz. Mesela Atina metrosunda kullanılan cihazlar bizim. Hindistan’da ise Mumbai, Koçi, Amritsar ve Indore olmak üzere dört şehirde bizim cihazlarımız ve yazılımlarımız kullanılıyor” dedi.
Sofya projesi de Gündoğan açısından büyük önem taşıyor. Gündoğan, “Bu projede, araçların birbirine bağlanması ve oradaki cihazların yönetilmesi işinin ihalesine girdik ve kazandık. Konsorsiyum ortaklığıyla Sofya Belediyesi ile çalışıyoruz. Aynı zamanda Bulgaristan Sofya projemizin ikinci fazını tamamlamış olduk. Bu fazda bin 150 araca entegre edilmek üzere sistemlerimizin ihracatını gerçekleştirdik. Bu zamana kadar toplamda 3 bin 551 sistem ihracatını tamamladık” diyor.
Bugün gelinen noktada Asis CT’nin Türkiye içinde de önemli bir ayak izi bulunuyor. Türkiye’de elektronik ücret toplama sistemlerinde yüzde 40'lık pazar payına sahip olan Asis CT, 17’si büyükşehir olmak üzere 65 noktada hizmetleri ile yer alıyor. Kontrollü geçiş sistemleriyle ilgili yazılımlar ve donanımlar geliştirmeye başlayan Asis CT, kişi sayma sistemleri ve güvenlik sistemiyle ilgili yazılım ve donanımlar geliştiriyor ve sistemlerinde yapay zeka teknolojileri kullanarak yüz tanıma hizmeti sunuyor.
Yurtiçi ve dışındaki örneklerin Asis CT’nin hem çözümlerini hem de nakit akışım çeşitlendirerek önemli bir etki yaratacağı aşikar.