Kentsel dönüşümle şehirler akıllı hale gelecek!
Bursa Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'ndaki açış konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki "Hiçbir insan, ulaştığı modern hayattan geriye gitmez. Bizler şehirlerimizi daha yaşanır, modern ve akıllı hale getiriyoruz" diyor.
Zira şehirler canlı organizmalardır, doğar gelişir, bazen de hastalanır, bakıma muhtaç hale gelir.
Devletlerden de eski olan şehir, uygarlığın yeşerdiği yerdir… Bu sözler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye ait. Sabah gazetesinin düzenlediği Bursa Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'ndaki açış konuşmasında Özhaseki "Hiçbir insan, ulaştığı modern hayattan geriye gitmez. Bizler şehirlerimizi daha yaşanır, modern ve akıllı hale getiriyoruz" diyor.
Sabah gazetesi bu kurultayların ilkini nisanda İstanbul'da yapmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan sektör aktörlerine, benzer çağrıda bulunmuştu. Gazete olarak bir yandan inşaat sektörünün iletişim platformu olurken diğer yandan kentsel dönüşüm, mütekabiliyet gibi temel dönüşümlerin fikri takibini yapan, sektörün adeta entelektüel tarlası rolünü üstleniyoruz.
Bursa Merinos Kongre Merkezi'ndeki katılımcılar, 20 yıllık süreçte 6.5 milyon konutun dönüşecek ve 400 milyar dolarlık eko sistem oluşturacak kentsel dönüşümün güncel sorunları yanı sıra yakın geleceğe dair vizyon ve taleplerini dile getirdiler.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, akıllı şehirler konseptiyle daha nitelikli ürün üreten ve kilosu 8 dolardan ihracat yapma hedefinden bahsetti.
Halen Türkiye'nin ortalama kilogram ihraç fiyatı 1 dolar 48 cent. Bursa için bu rakam şimdiden 4 dolar ve bu da yetmez diyor Burkay; "sanayi dönüşümüyle tam da bunu amaçlıyoruz." Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe; zor şartlarda dahi kenti geliştirmekten geri durmadıklarını söylüyor; "yerel dinamikleri harekete geçirince, daha iyi Bursa için yıkarak güzelleştiriyor, kentimizi görüntüsünden kültürüne dek yeniliyoruz." Toplu Konut İdaresi Başkanı M. Ergün Turan 18 yılda 43 bin konut yapabiliyorken son 13 yılda aynı mevzuat ile 750 bin konut inşa ettiklerini paylaştı salonla… 54 ilde 184 sahada var olan TOKİ'nin kadim şehirlerimizde yatay mimariyi amaçladığını söyleyen Turan "Yerel mimariyi esas alıyor mahalle yaşamını yüceltiyoruz" diyor.
Vali İzzettin Küçük, 20 yılda 200 binden 2 milyon nüfusa genişleyen Bursa'nın çarpık büyüdüğünü, şehrin insana ferahlık vermesi, zihin açması gerekirken mücadele alanı haline gelmesi neticesiyle yüzleştiklerini ifade ediyor. Küçük'e göre bugün bu zihin yapısı değişmiş ve gelişmiş durumda.
Öğleden sonra Sabah Ankara temsilcimiz Okan Müderrisoğlu'nun yönettiği panelde "Bursa'da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı" tartışıldı. Son oturumda ise altyapı sorunları ve yeni bir kavram olan sanayi dönüşümünü masaya yatırdık katılımcılarla… Kentsel dönüşümü Anadolu sathında konuşturan Sabah, toplumun her kesimini ilgilendiren bu alanda ortaya çıkan tartışma konularını da cesaretle masaya yatırıyor, sorunun taraflarını kurultaylarda buluşturuyor. Bundan sonra İzmir, Gaziantep, Antalya, Ankara ve Kayseri'de olacağız.
"Bu binadan sağ çıkabilir miyim?" ekseninden, "bu binadan nasıl zengin olabilirim" noktasına gelen halkı doğru bilgilendirme ile "daha mutlu yaşayacağı güvenli yapılara" kavuşturmak için medya sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.
Kat karşılığı ile başlayan modellere bugün hasılat paylaşımı kavramını ekleyen sektör, finansa erişimden kredilendirmeye dek konut etrafındaki eko sistemin bütün sorunlarını Sabah'ın kurultaylarında ele alıyor. Sabah gazetesi olarak bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz.
Sabah/ Şeref Oğuz