Ekonomi

Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar!

Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı yakalıyor. Peki, nasıl erken emekli olabilirsiniz? Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar...Sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre, askerlik borçlanması yapmak suretiyle 1 seneden 3 seneye kadar erken emeklilik sağlanabiliyor

Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı yakalıyor. Sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre, askerlik borçlanması yapmak suretiyle 1 seneden 3 seneye kadar erken emeklilik sağlanabiliyor. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak da gerekmiyor. Tabloya bakarak, erken emeklilik için kaç gün borçlanmak gerektiğini herkes kendisi hesaplayabiliyor. Habertürkcomtr yazarı Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının sorularını yanıtladı.

Peki, nasıl erken emekli olabilirsiniz? Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar...

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN KAÇ GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPILMALI?

Ahmet G. isimli bir okuyucu, "Sigorta başlangıç tarihim 24.02.2000. Askerlik başlangıç tarihi 26.08.1996. Prim günüm doldu, emeklilik için 60 yaşı bekliyorum. Erken emekli olabilmek İçin askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Kaç gün borçlanmalıyım?" sorusunu yöneltti ve Ahmet Kıvanç yanıtladı.

Habertürkcomtr yazarı Ahmet Kıvanç "Askerlik vazifesini, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yapmış olanlar askerlik borçlanması ile sadece eksik prim günlerini tamamlar." ifadelerini kullanarak bu nedenle yapılan askerlik borçlanması, erken emeklilik hakkı sağladığını belirtti. Kıvanç, sadece prim günü eksiği sebebiyle emeklilik tarihinin daha da gecikmesinin önüne geçtiğini de ekledi.

Ahmet Kıvanç; buna karşılık, askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapan vatandaşlar askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihini öne çekebildikleri için daha erken emekli olabildiğini de vurguladı.

Emeklilik yaşı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan erkekler için 60’a yükseltildiğini hatırlatan Kıvanç, daha önce çalışmaya başlayanlar için ise kademeli yaş uygulaması bulunduğunu bildirdi. Kıvanç, emeklilik yaşı ve prim günü koşulu sigorta başlangıç tarihine göre ayarlanabildiğini de kaydetti.

Ahmet Kıvanç tarafından yapılan açıklamaya göre; askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapan kişilerin sigorta başlangıç tarihi, borçlanma yaptıkları gün kadar geriye çekiliyor. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak gerekmiyor. Sadece ihtiyaç duyulan gün kadar borçlanma yapmak yeterli olarak görülüyor.

Peki, erken emekli olabilmek için kaç gün emeklilik borçlanması yapılması gerekiyor? İşte bütün detaylar...

Ahmet Kıvanç "Sizin durumunuzu örnek olarak ele alalım." diyerek "24 Şubat 2000 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız için 60 yaş ve 7000 prim gününe tabi bulunuyorsunuz." ifadelerini kullandı. Kıvanç okuyucunun askerlik süresinin 170 günü için borçlanma gerçekleştirildiği zaman sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’a çekileceğine vurgu yaparak 58 yaş ve 5975 güne tabi olacağını belirtti. Buna ek olarak 280 gün daha borçlanma yapılması halinde bu kez sigorta başlangıç tarihininin 23 Kasım 1998 öncesine çekildiğini belirtti. Kıvaç, "Böylece 57 yaş ve 5900 prim günü ile emeklilik hakkı elde edersiniz. Buna göre, toplam 450 gün askerlik borçlanması yapmanız halinde 3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz." dedi.

Sigortalı çalışmaya Eylül 1999 ve Mart 2001 tarihleri arasında başlayan ve askerliğini de sigortalı çalışma öncesi yapan kişilerin askerlik borçlanması ile en büyük avantajı elde ettiğini açıkladı. Bu grupta yer alan kişilerin emeklilik yaşı 2 -3 yıl öne çekilebiliyor.

Bazı durumlarda ise 1 günlük askerlik borçlanmasının bile emeklilik yaşını öne çekmek için yeterli olabildiğini aktaran Kıvaç bu konu üzerinden bir örnek verdi. Ahtmet Kıvaç, "Örneğin, askerliğini daha önce yapmış olmak koşuluyla, 9 Eylül 1999’da işe girenler 1 günlük askerlik borçlanmasıyla 2 yıl erken emekli olabilir. Sigortalı çalışmaya 24 Kasım 1998 tarihinde başlamış bir kişi de 1 günlük borçlanmayla 1 yıl erken emekli olabilir." şeklinde konuştu.

Askerlik borçlanması için ödenmesi gereken günlük prim tutarı 2022 senesinin temmuz ve aralık döneminde 69.02 TL. Askerlik süresinin tamamı olan 540 günlük borçlanma yapanların ise 37 bin 273 TL ödemesi gerekiyor.

Peki, ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte detaylar...

YEDEK SUBAYIN ASKERİ ÖĞRENCİLİK DÖNEMİ BORÇLANMASI

Arda T. isimli bir okuyucu ise Ahmet Kıvanç'a şu soruyu yöneltti: "Sigorta başlangıcım 2 Aralık 1996. 21 Ocak 1974 doğumluyum. Toplam 5.461 prim günüm bulunuyor. Kalan 1 yıllık primi isteğe bağlı olarak ödüyorum. Askerliğimi 1997- 99 yıllarında yedek subay olarak yaptım. Dört aylık askeri öğrencilik dönemi için borçlanma yapmam bana bir avantaj sağlar mı?"

Ahmet Kıvanç ise bu soruyu, "SSK’dan emeklilikte 5825 prim günü ve 56 yaşa tabisiniz." diyerek yanıtlama başladı. Askeri öğrencilik dönemini borçlanılmasının okuyucuya bir öncelik sağlamadığını belirtti. Ahmet Kıvanç ek olarak "Daha önceki süreleriniz SSK statüsünde ise prim gününüzü tamamladıktan sonra isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi durdurup emeklilik yaşını bekleyebilirsiniz." dedi.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Salim A. isimli bir okucu ise son olarak Ahmet Kıvanç'a şu soruyu yöneltti: "20 Şubat 1971 doğumluyum. Askerliğimi 1992 yılında yaptım. 31/12/1999 tarihinde isteğe bağlı sigortaya başladım, 10 yıl 8ay 2 gün ödemem var. Sonra ek-5 tarım sigortasına geçtim. Buradan da 214 gün sigortam bulunuyor. On yıldır prim ödemesi yapamıyorum. Bu şartlarda nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar prim ödemem gerekir? Hiç ödemezsem ne olur?"

Ahmet Kıvanç ise bu soruyu "Mevcut koşullarda BAĞ-KUR’’dan normal emeklilik için 9000 gün ve 60 yaşa tabisiniz. Kısmi emeklilikte ise 5400 prim günüyle 62 yaşa tabisiniz." diyerek yanıtladı.

Ardından okuyucunun SSK’dan normal emeklilikte ise 7000 gün ve 60 yaşa tabi bulunduğunu belirten Kıvanç "Ancak, 7000 günü tamamlamanız zor görünüyor." dedi.

Ek – 5 tarım sigortası kapsamında okuyucunun 35 ay daha prim ödemesi gerektiğini belirten Kıvanç, sigorta başlangıç tarihini 8 Eylül 1999 tarihine çekecek şekilde askerlik sürenizin dört aylık kısmını borçlanılması durumunda, okuyucunun başka prim ödemenize gerek kalmadan 60 yaşında emekli olabildiğini söyledi.

Bankalarda son dakika depremi! Hiç kimse beklemiyordu, Halkbank, İş Bankası, ING, Ziraat, Akbank arka arkaya açıkladı!

Asgari ücretlileri yakından ilgilendiriyor! Maaşlara 823 lira ek

Mutfak tüpüne gelen indirim bayram ettirdi! İşte Aygaz, İpragaz, Mogaz 10 Temmuz 2022 fiyat listesi...

Bağ-Kur emeklilerini yakından ilgilendiriyor! Resmen talep edildi