Ekonomi

SGK'lı olmayanlar dikkat! Ayda 1.601 lira ödeyerek emekli olabilirsiniz! İşte emekli olma şartları...

Milyonlarca çalışan, emeklilik hayali kurarken, çalışmayan vatandaşlar da nasıl emekli olabileceklerinin yanıtını araştırıyor. Ayda 1.601 TL'ye emeklilik fırsatı sunuluyor. İşte merak edilenler... Emekli olmak için yasalar tarafından yaş, yıl ve prim olacak şekilde 3 şartın yerine getirilmesi isteniyor

Milyonlarca çalışan, emeklilik hayali kurarken, çalışmayan vatandaşlar da nasıl emekli olabileceklerinin yanıtını araştırıyor. Emekli olmak için yasalar tarafından yaş, yıl ve prim olacak şekilde 3 şartın yerine getirilmesi isteniyor. Yıl için belirli bir süre sigortalı olunması gerekirken, yaş şartı işe giriş tarihine ve prim ise işe giriş tarihi ile günlük şekilde ödenerek karşılanıyor.

Çalışmayan vatandaşlar, nasıl emekli olabileceklerini araştırıyor. Bu kapsamda primlerinizi bir iş yerinde çalışarak, kendi iş yerinizi kurarak ya da borçlanarak ödeyebiliyorsunuz. Bir de isteğe bağlı sigorta sistemi bulunuyor.

Peki isteğe bağlı sigorta nedir? Çalışmadan prim ödenir mi? İşte ayrıntılar...

 

İsteğe bağlı sigorta sistemiyle, başta ev hanımları olacak şekilde çalışma fırsatı bulunmayan veya çalışmaya ara veren ve prim eksiği bulunan vatandaşlar emekli olabilyor. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödüyor ve günlerini tamamlayabiliyor. 

NASIL BAŞVURU YAPILIR? 

İsteğe bağlı sigortanın başlatılması oldukça kolay. En yakın SGK müdürlüğüne gidilerek isteğe bağlı sigorta için dilekçe verilerek başvuru yapılabiliyor. 

İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B'li yani Bağkurlu şeklinde değerlendirilmeye alınıyor. Yani emeklilik hesaplamasında Bağ-Kur koşulları geçerli tutuluyor. Tabii bu durumda SGK'lılara göre daha yüksek prim ödenmesi de gerekiyor. 

Ancak daha önceden çalışması bulunan ve eksik primi olan kişiler, 3.5 seneden (1261 gün) daha az isteğe bağlı sigorta ödeyerek primlerini tamamladığında, SGK'dan emekli olma imkanını yakalıyor. Ödemesi yapılacak primler geçerli asgari ücret tutarına göre hesaplanıyor. Brüt asgari ücretin yüzde 32'sini ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olunabiliyor. Bu sene için en düşük prim tutarı 1.601 Türk Lirası 28 kuruş olarak belirlenirken, en çok 7 katı ödenebiliyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; isteğe bağlı sigortalı olan kişiler yalnızca emeklilik hakkından değil, diğer çalışanlar gibi sağlık hizmetlerinden de faydalanabiliyor. Üstelik yalnızca kendileri değil, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları da bu hizmetten faydalanabiliyor. 

HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR? 

-18 yaşını tamamlamış olmak,

- Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak ya da Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı şekilde çalışmakla beraber, ay içinde 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak,

- Kendi sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmamış olmak,

- İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK'ya başvuru yapmak,

- Her ay prim ödemesi yapmak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

- İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde bulunan 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile ikametgahlarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine ya da e-Devlet aracılığıyla başvuru yapmaları gerekli.

- Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesiyle başvuru yapmaları yeterli. 

İsteğe bağlı sigorta, başvurunun Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına intikal ettiği tarihi izleyen günden itibaren başlıyor.

İsteğe bağlı sigortalılık; primi ödenmiş son günü izleyen günden,  aylık talep edenlerin, aylığa hak kazanmak şartıyla istek tarihinden,  vefat eden sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona eriyor. 

1 gram bile altını olana kötü haber! Altında sular durulmuyor! Fiyatlar yükselecek mi düşecek mi? Ünlü analist açıkladı!

Yabancıya konut satışında şok gelişme! Meclis'e geldi! KDV istisnası kaldırılıyor!

Altın ve doların kaderi yarın yeniden yazılıyor! Altın kahini İslam Memiş mantıklı olanı açıkladı...