Ekonomi

Prim günü eksik olanlar dikkat! Siz de erken emekli olabilirsiniz! İşte ayrıntılar...

Milyonlarca kişiye SSK statüsünde daha az prim ödeyerek daha erken emekli olma hakkı tanınıyor. Peki nasıl daha erken emekli olunur? İşte ayrıntılar... İsteğe bağlı sigortalılar SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olma imkanı buluyor

Çalışmayan, malullük aylığı almayan, emekli, prim günü eksik olan, part-time çalışan kişiler isteğe bağlı sigortalı olarak sağlık hizmeti ve emekli aylığı alma hakkı kazanıyor. İsteğe bağlı sigortalılar SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olma imkanı buluyor. SSK'lı olarak ay içinde 30 günden az çalışan kişiler de isteğe bağlı sigorta yaptırma hakkına sahip. Örneğin  ay içinde 10 gün bir iş yerinde garsonluk yapan kişi, ayrıca isteğe bağlı sigorta yaptırırsa, ödediği primler 4A şeklinde değerlendiriliyor.

Dul ve yetim aylığı alan kişiler de isteğe bağlı sigorta ödeyebiliyor. İsteğe bağlı sigortadan faydalanmak için 18 yaşını tamamlamak ve her ay prim ödenmesi gerekiyor. 

Peki isteğe bağlı sigortada ayrıntılar ne? Prim günü eksik olanlar nasıl emekli olur?

İsteğe bağlı sigortada detaylar belli oldu. Buna göre, bu sene isteğe bağlı sigortada en düşük prim tutarı 1.601 TL olarak belirlendi ve işe gitme zorunluluğunun da bulunmadığı açıklandı. 

İsteğe bağlı sigortayı 2008 yılından sonra yaptıran kişiler Bağ-Kur kapsamında değerlendirmeye alınıyor. Bu sebeple emeklilik için daha uzun süre prim ödemesi yapılıyor. Son 3.5 seneyi SSK statüsünde çalışılması halinde emeklilik de öne çekiliyor. 

İsteğe bağlı sigortalıyken zorunlu sigorta yapılmasını gerektirecek bir işte çalışan kişilerin, sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal ediliyor. Bu süreye ilişkin olan primler ya iade ediliyor ya da oluşacak borçlara mahsup ediliyor. Birden çok iş yerinde çlaışması sebebiyle yüksekten prim ödeyen sigortalılar da fazladan ödedikleri primleri geri alabiliyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; isteğe bağlı sigortayla ilgili olarak merak edilen soruların cevapları şu şekilde: 

Peki isteğe bağlı sigortada ayrıntılar ne? Prim günü eksik olanlar nasıl emekli olur? İşte isteğe bağlı sigortayla ilgili olarak merak edilen soruların cevapları...

YARI ZAMANLI ÇALIŞMADA İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPILABİLİR Mİ? 

İsteğe bağlı veya borçlanma yoluyla eksik prim günleri tamamlanabilir. İsteğe bağlı sigorta ve borçlanma da asgari ücretle bunun 7.5 katına kadar prim ödenebiliyor. Ayda 12 gün prim ödeyen isteğe bağlı sigorta ile geriye kalan 18 günün primini ödeyebilir. 

İsteyenlere eksik günlerini emekliliğe yakın bir tarihte borçlanma imkanı da sunuluyor. Bir ayda yirmi günden daha az çalışanın eksik gün primlerini 30 güne tamamlama şartı var. Anne, baba, eş üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişilerin eksik günlerin sağlık primini ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Gelir testiyle ödeme gücüne sahip olmadığı tespit edilen kişilerin prim ödemesi de gerekli değil. 

KİMLER İSTE BAĞLI SİGORTALI OLABİLİR? 

Çalışmayan, malullük aylı almayan ve emekliler isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. İsteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olunması için işe gitmek gerekli değil. Bir diğer şart da 18 yaşından küçük olunmaması. İsteğe bağlı sigortada sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışılmaması gerekli.

Fakat, 4A'lı olarak 1 ayda 30 günden daha az çalışan kişiler, yar zamanlı çalışanlar isteğe bağlı sigorta yaptırma hakkına sahip. Türkiye ile ikili sosyal güvenli sözleşmesine imza atan ülkelerde çalışan T.C. vatandaşları da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. Bu çerçevdekilerin primleri de SSK kapsamında değerlendiriliyor. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA HANGİ KAPSAMDA? SSK MI BAĞ-KUR MU?

İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008'den sonra 4B kapsamında değerlendirmeye alınıyor. Bağ-Kur çerçevesinde SSK'lılara göre daha uzun zaman prim ödenerek emekli olunabiliyor. 

İsteğe bağlı sigorta ayrıca 4A çerçevesinde (SSK) olup 30 günden daha az çalışan ya da tam gün çalışmayan kişiler ile herhangi bir şekilde zorunlu olarak sigortalı olma zorunluluğu olmayanların kendi primlerini ödeyerek emekli olma imkanı sunuluyor. 

EKSİK PRİM GÜNLERİNİ TAMAMLAMADA HANGİ YOL AVANTAJLI? 

Eksik prim günleri borçlanma şeklinde tamamlanabiliyor. Doğum borçlanması kapsamında her çocuk için 720 güne kadar borçlanma fırsatı bulunuyor. Eksik prim günleri isteğe bağlı sigorta aracılığıla tamamlanacaksa prim günü sayısının 1.260 gnü aşmaması gerekiyor. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA PRİM ÖDEMESİ KAÇ TL? 

İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında ödenmesi gereken prim tutarı kişinin tercihine bağlı, ancak sınırlama da mevcut. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si oranında olan prim ödemesi, bu sene için aylık 1.601 lira olarak belirlendi. Kendi adına tarımsal faaliyet gösteren, esnaf muaflığından faydalanan kadınların ödemesi gereken prim miktarı da 1.547 Türk Lirası olarak belirlendi. Ev hzmetlerinden 10 günden az çalışan kendi primini ödeyebiliyor. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA EKSİK PRİMLER TOPLU ÖDENİR Mİ?

Yaş şartını tamamlayanlar borçlanma yoluyla toplu ödemeyle erken emekli olabilir. İsteğe bağlı olarak prim yatıranların uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmasını sağlar.

ÖLÜM AYLIĞI ALIYORUM, İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLABİLİR MİYİM?

Sigortalı olunması gereken bir işte çalışan, SGK'dan emekli, malullük aylığı alan isteğe bağlı sigortalı olamaz. Ancak, babasının ölümü nedeniyle aylı alanlar olabilir. En az 5 yıl prim yatırdıktan sonra yaşamını kaybeden sigortalının eşi, çocuğu, anne, babası gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır. Bağlanacak aylık 9 bin gün prim ödemiş kabul edilerek hesaplanıyor.

Memur ve emekli maaşları artıyor mu? Süreç başladı, 7 yeni düzenleme kapıda! Memur ve emekli maaşları kaç lira olacak?

Hükümetten asgari ücret ve emekli maaşlarına zam açıklaması! Enflasyon eritti zam şart

TOKİ 2 büyükşehirde yeni projeler için düğmeye bastı! Bu kentlerde yaşayanlara ucuz konut müjdesi!

Benzin, motorin ve LPG kaç lira? Yeni zam geldi mi? İşte Opet, Petrol Ofisi, Total ve BP 19 Nisan 2022 fiyat listesi...