Ekonomi

Emekli olmak isteyenler dikkat! 20-25 yıl evli kalana 2.500 lira maaş! İşte ayrıntılar...

Son günlerde ilgiyle takip edilen ve araştırılan kadınlara erken emekliliğin detayları belli oldu. Peki erken emeklilikten yararlanmak için şartlar neler? Ev hanımları çalışmadan emekli olabiliyor mu? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...  SGK'dan uzun seneler evli olan çiftler için sağlanan emeklilik imkanları merak ediliyor

Çalışan milyonlarca kişi emekli olup maaş almayı hayal ediyor. SGK'dan uzun seneler evli olan çiftler için sağlanan emeklilik imkanları merak ediliyor. Ev hanımı olsa bile daha önce çalışıp sigorta yaptırmayan kişiler yeni çıkacak yasa ile emeklilik hakkına sahip olacak.

Belirlenen koşullara sahip olan ev hanımları SGK'dan emeklilik parası alabiliyor. Son günlerde gündeme gelen bu konuda en büyük şart 25 sene evli olmak. 

Peki bu haktan yararlanmak için şartlar neler? Ev hanımları çalışmadan emekli olabiliyor mu? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Son günlerde ilgiyle takip edilen ve araştırılan kadınlara erken emeklilik hakkındaki en büyük ayrıntı 25 yıl evli kalmak olarak belirlendi. 

Emekli olabilmek için yıl, prim ve yaş koşulları bulunuyor. Yani bir yerde çalışılması ya da primlerin ödenmesi gerekiyor. Fakat hiç çalışma imkanı bulunmayan ev hanımlarına da emeklilik fırsatı sunuluyor. Hiç çalışmayan ev hanımlarının SGK'ya yazılı olarak başvuruda bulunması yeterli oluyor. 

Son günlerde 20-25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik fırsatı sunulacağı gündemden düşmüyor. Bu konu kapsamında yasa taslakları için düğmeye basıldı. 

Emeklilikte, çalışılan yerden ödenen sigorta ve kişinin kendi ödediği sigorta olarak iki seçenek bulunuyor. Her 18 yaşını tamamlayan T.C. vatandaşı isteğe bağlı sigortasını ödeyerek emekliliğe adım atıyor. Böylece, ev hanımları da emekli olabiliyor. 

Peki bu haktan yararlanmak için şartlar neler? Ev hanımları çalışmadan emekli olabiliyor mu? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRABİLİR?

Türkiye'de ikamet eden kişiler ve Türkiye'de ikamet etmekteyken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşarından;

-5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,

-Sigortalı olarak çalışmakla beraber ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar,

-Kendi sigortalılıkları sebebiyle Türkiye'de güvenlik kanunları kapsamında malullük ve yaşlılık aylığı almayan kişiler, 

-18 yaşını tamamlayanlar. 

BAŞVURULAR NEREYE VE NASIL YAPILIR?

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin, 'İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi'yle ikametlerinin olduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmayı isteyen sigortalı kişilerin talep dilekçesiyle başvuruda bulunması gerekiyor. 

İsteğe bağlı sigortalılık, başvurunun kayıtlara intikal etmesinin ardından, takip eden günden itibaren başlıyor. 

KAÇ LİRA PRİM ÖDENİYOR? 

İsteğe bağlı sigorta primi prime esas kazancın alt sınırıyla üst sınırı arasında, sigortalının belirlediği prime esas aylık kazancın yüzde 32'si olarak belirtiliyor. Bunun yüzde 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12'si genel sağlık sigortası primi şeklinde belirlenir. İsteğe bağlı sigortalılığın devamında belli süre prim ödememe durumunda sigortalılığın bitmesi uygulaması kaldırılarak, ait olduğu ayın primini en geç 12 ay süreyle ödemeyen sigortalının o aya ait primini ödeme imkanı bulunmayacak, 12 ay geçmedikçe diğer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödenmesi imkanı ve talep veya ölüm haricinde isteğe bağlı sigortalılık sonuçlandırılmayacak.

NASIL EMEKLİ OLUNUR? 

steğe bağlı sigortada bir incelik var. Bu şekilde ödenen primler Bağ- Kur sigortası olarak değerlendiriliyor. Yani 1 Ekim 2008'den sonra Bağ-Kur kapsamına alındı. Öncesinde SSK isteğe bağlı ödenebiliyordu. Dolayısıyla
daha önce bir yerde sigortalı olarak çalışmamış ve sadece isteğe bağlı sigortalı olanlar için Bağ-Kur şartları geçerli.

Bugün isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayanlar kısmi yaştan emeklilik için en az 5 bin 400 gün yani 15 yıl primi tamamlamak zorunda. Primler tamamlandıktan sonra da yaş şartı devreye giriyor.

Yaş şartı 30 Nisan 2008 sonrası sigorta başlangıcı için kadınlarda 61 erkeklerde ise 63 olarak belirleniyor. Eğer tam emekli olmak isterseniz bu kez 9 bin gün yani 25 yıl prim ödemek durumundasınız. Bu kez yaş şartı ise kadınlarda 60 erkeklerde ise 62 oluyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; önceden sigortası olanlar da isteğe bağlı ile eksik primlerini tamamlayıp erken emekli olabiliyor. Burada 1261 günü geçmeden isteğe bağlı ödendiğinde SSK kapsamı oluşuyor.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI VAR MI?

Çalışmadan emekli olmanın şartı, primlerin ödenmiş olması. Primlerini ödemeyen ev hanımlarının emekli olması mümkün değil.

Altın fiyatlarında rüzgar tersine esiyor! Gram altın, çeyrek altın, tam altın ne kadar? 30 Nisan 2022 altın fiyatları

A101 bayram öncesi indirimli ürünlerini açıkladı! İşte A101 30 Nisan 2022 aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi...

Benzine 1 lira 33 kuruş zam geldi! Akaryakıtta son dakika! Opet, Petrol Ofisi, BP, Total ve Shell 30 Nisan fiyat listesi

1 Mayıs'ta açıklanacak maaş sürprizinin detayı belli oldu! En düşük ücret kaç lira olacak?