27 / 04 / 2024

Askı süresi nedir?

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?



ASKI SÜRESİ NE ANLAMA GELİR?

İmar planlarının vatandaşlara sunulduğu ve incelemelerine açık olduğu süreye, imar planlarının askı süresi adı verilir. Askı süresi ilgili imar planlarının, yapı adalarının, düzeninin, yoğunluk durumunun ve uygulamayla ilgili tüm detayların kamuya açık bir şekilde sergilenmesi için önemli bir aşamadır.

İmar planları, 1 aylık bir süre boyunca aynı anda kamuoyuna duyuruluır. Bu bir aylık süre içinde, planlarla ilgili herhangi bir itirazın yapılmış olması gerekir. Belediye başkanlığı tarafından gönderilen bu itirazlar ve ilan edilen imar planları, belediye meclisi tarafından 15 gün içinde detaylı bir şekilde incelenir ve kesin bir karara bağlanması yükümlülüğü taşır.

ASKI SÜRESİ EN FAZLA NE KADAR? 

Kanunun ilgili hükmü uyarınca işçinin iş sözleşmesinin sona erdirilmesi durumunda askı süresi en az iki ay olarak belirlenmiştir. İşçinin bir yılı aşan çalışma süresi için, her fazla yıl için askı süresine 2 gün eklenmesi öngörülmüştür. Ancak bu ek süreler toplamda doksan günü geçemeyecektir.

 Askı süresi nedir?

İMAR PLANI ASKI SÜRESİ NEDİR? 

İmar planına itiraz edilmemiş ve 1 aylık askı ilan süresinin sona ermesinin ardından imar planı kesinleştiğinde kesinleşme tarihinden itibaren 60 gün içinde imar planının iptali davası açılabilir.

ASKI SÜRESİ NASIL HESAPLANIR? 

Askının süresi genellikle bir ay olarak belirlenir. Bu bir aylık süre içerisinde, ilgili belediyeye gönderilen itiraz dilekçesi işlem görmektedir. İtirazlar, belediye meclisi tarafından titizlikle incelenir ve on beş günlük bir süre zarfında kesin bir karara bağlanır.

ASKIDAKİ İMAR PLANINA NASIL İTİRAZ EDİLİR? 

İmar planları onay sürecinden geçtikten sonra bir ay süreyle askıda bekletilir. Bu süre zarfında vatandaşlar planı inceleyerek herhangi bir itirazda bulunma hakkına sahiptir. İmar planının askıya çıkarılması vatandaşların görüşlerini ifade etmeleri için gereklidir. 

DASK nasıl yapılır ve ücreti nereye ödenir?

Apostil nedir, nasıl yapılır?

Avan proje nedir?


Geri Dön