10 / 05 / 2024

Asmalımescit ile birlikte sokakların sesi kısıldı!

Asmalımescit ile birlikte sokakların sesi kısıldı!

İstanbul gece hayatının önemli mekanlarını barındıran Asmalımescit, artık sessiz ve keyifsiz. çünkü, mekanların önünde bulunan masaların Beyoğlu Belediyesi 'nin kararıyla tamamen kaldırılmasının ardından sokaklar boşaldı, eski cıvıltısı kayboldu



İstanbul gece hayatının önemli mekanlarını barındıran Asmalımescit, artık sessiz ve keyifsiz. çünkü, mekanların önünde bulunan masaların Beyoğlu Belediyesi 'nin kararıyla tamamen kaldırılmasının ardından sokaklar boşaldı, eski cıvıltısı kayboldu. Hafta Sonu dergisi son günlerin en çok tartışılan konularından Asmalımescit 'i ünlülere sordu

Ayşenur Yazıcı
“Dünyanın birçok ülkesinde sokaklarda restoranların etrafına dahil edilmiş alanlar vardır. Bu her ülke ve şehirde normalken ve de ülkemizde tartışılması gereken birçok konu varken, sokaktaki masaların kaldırılmasıyla ilgilenen bir hükümet beni çok şaşırttı. Uygulamanın mantıklı bir şekilde açıklanması tepkileri azaltabilirdi. ”

Gürgen Öz
“İnsanların sokakta oturması ve iç içe olması sosyal bir durum. Masalar yüzünden insanlar yürümekte zorluk çekmiyorsa, son derece Avrupai ve estetik bir görüntüsü var. Masalar olmadan Asmalımescit 'i düşünmek mümkün değil. ”

Başak Sayan
“Aslında görüntü olarak bakıldığında Asmalımescit 'teki kalabalık ve dışarıya taşan masalar rahatsızlık veriyordu. çözüm olarak masaları toptan kaldırmak yerine rahatsızlığa yol açanlara müdahale edilebilirdi. Ramazan öncesi böyle bir uygulamanın gerçekleşmesi akıldaki korkuların tetiklenmesine neden oluyor. ”

Hülya Koçyiğit
“Avrupa 'yı gezenler bilirler ki Paris, Viyana ve birçok yerde sokağa taşan masalar vardır. Yörenin özelliklerinden biridir ve insanlar bu nedenle bu mekanları seçerler. Beyoğlu gibi turistik bir yerde böyle güzel bir manzarayı ben çok isterim. Ülkemizde turizm önemseniyorsa turiste hizmet ön plana çıkarılmalı ve bu uygulama kaldırılmalıdır. ”

Berna Laçin
“Benim hayatta en çok sevdiğim ve keyif aldığım şey, yurt içinde veya yurt dışında sokakta oturmaktır. Kenti soluduğunuzu ve iç içe olduğunuzu hissedersiniz. Benim için birçok yer bundan sonra zevksiz olacak. ”

Ebru Cündübeyoğlu
“İnsanları   mağdur duruma düşürmek hiç uygun değil bence. Burada önemli   olan iki tarafı da mağdur etmeden ve taraflara yardımcı olacak şekilde çözümler üretmektir. ”


Cengiz Semercioğlu
“Ben kafelerin, restoranların kaldırımları baştan sona işgal etmesine razı değilim. Elbette bunun bir kuralı olmalı. Ancak bu kural uygulanırken de zabıta memurları astığım astık, kesteğim kestik tavrında olmamalı. Modern şehirlerin hiçbirinde böyle çağdışı bir uygulama yok. ”

Ceyda Düvenci
“Asmalımescit, ünlü bir yer. Tarzıyla hem Türkiye 'de hem de dünyada meşhur bir sokak. Turistler, İstanbul 'a gelir gelmez önce buraya gidiyor. Belediyenin tavrı bana göre hoş değil. ”

Kadir İnanır
“Türkiye 'de katıldığım balo toplantılarında servis sırasında sürekli Nevizade ve Asmalımescit 'i örnek gösteriyordum. Yapılan servisin ne kadar kaliteli ve uygun olduğundan bahsediyordum. Fakat bu durumun ortadan kaldırılmış olması hoş değil. Eski halini düşündüğümde bu yeni görüntüden hiç keyif almıyorum. Artık Asmalımescit 'le övünemeyeceğim. ”

MEKAN SAHiPLERi NE DiYOR

Que Tal Mekanın iki işletmecisi var, Ayça Kocak ve Burcu çıtak. Konuyla ilgili görüştüğümüz Burcu Hanım, sandalyelerin ve masaların son derece sert bir şekilde ve habersiz olarak toplatıldığını söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Sandalyelerimiz hiçbir açıklama yapılmadan, özellikle tepkilerden kaçınmak adına sivil kıyafetli polisler tarafından alındı. Müşterilerimizin oturdukları sandalyeler ve masalar adeta altlarından alındı ve sonraki gün Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü 'nden gelen yetkililer tebligatlarımızı sunarak imzalattı. ”


Lokal Asmalımescit 'te üç mekanı olan ‘Lokal 'in işletmecisi Osman Yitgin, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Gerekli evraklarım var ve vergilerimi ödüyorum. Bu anlamda tüm yasal koşullara tam olarak uyduğum için bir sıkıntım olmadı. Bu toplatılma işlemi de öyle bir anda, ansızın gerçekleşmedi. Zaman içinde pek çok mekan zaten trafik yolunu kapadığı için uyarı almıştı. Belediye size mekan olarak 10 tane masa koymanıza izin verdiği halde, siz 15 masa atar ve bunu sürekli tekrarlarsanız sonuçta olacağı budur. Sadece esnaf olarak değil, aynı zamanda Asmalımescit 'te yaşayan biri olarak şahsım adına belediyeden böyle bir hareket bekliyordum. ”

Asmalı Cavit ‘Asmalı Cavit ' in işletmecisi Cavit Saatçi, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınsa da mekanlara verilen bazı hakların istismar edildiğini belirtmeden geçemiyor. İşletmelere yasal olarak verilen masa izinlerinin üzerine geçildiğini ve sonuçta bunları yaşadıklarını söyleyen mekan sahibi sözlerini şöyle noktalıyor: “Elbette bu uygulama bir anda çok kimseyi mağdur edince, insanlar feryat etti ama sonuçta olan Asmalımescit 'e oldu, burayı bitirdiler. ”
Milliyet


Geri Dön