02 / 05 / 2024

Asya borsaları Wall Street'in toparlanmasından sonra düşüşe geçti!

Asya borsaları Wall Street'in toparlanmasından sonra düşüşe geçti!

Asya-Pasifik piyasaları, Wall Street'teki geniş toparlanmaya ve Moody's'in ABD hükümetinin kapatılmasının dünyanın en büyük ekonomisi için negatif kredi olacağı uyarısına rağmen düşüş gösterdi.



Moody’s tarafından yapılan açıklamada ABD federal hükümetinin, eylül ayı sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir tasarının onaylanmaması halinde kısmi bir kapanma ile karşı karşıya kalmasının muhtemel göründüğü ifade edildi. Federal hükümetin kapanmasının kredi notu için olumsuz olacağı da belirtildi.

Bloomberght.com’un haberine göre bu açıklamaya rağmen Asya piyasalarında düşüş yaşandı. Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0,69 kayıpla pazartesi günkü kazanımlarını kaybetmeye başlarken, Topix de yüzde 0,23 düşüş yaşadı. Ülkenin hizmet sektörü toptan enflasyonu yıllık yüzde 2,1 yükseliş sağlayarak Eylül 2022'den bu yana en hızlı artış oranına ulaşmış oldu.

Güney Koreli Kospi Asya'da yaşanan düşüşlere öncülük ederek yüzde 1,13 kayıpla işlem gördü. Kosdaq ise yüzde 0,52 oranında kayıp yaşadı.

Avustralya'da S&P/ASX 200 de yatırımcıların çarşamba günkü temel tüketici fiyatları endeksi açıklamasına odaklanmasıyla yüzde 0,42 kayıp gördü..

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0,88 oranında inerken, Çin ana karası piyasaları marjinal bir yükseliş gösterdi ve CSI 300 yüzde 0,17 arttı.

Asya borsaları Wall Street in toparlanmasından sonra düşüşe geçti!

KÜRESEL PİYASALARDA DOLAR-TAHVİL GÜNDEMİ

Fed üyesi Kashkari yaptığı açıklamada uzun bir süre yüksek faizde kalınacağını belirtirken, JPMorgan CEO’su Dimon yüzde 7 Fed faizine dünyanın hazır olmadığını söyledi. Çin’den gelen temerrüt haberleri ve Fed mesajlarıyla dolar ve tahvil getirileri yükselmeye başladı.

Asya hisse senetleri Evergrande borç sıkıntısının da etkisiyle düşerken Fed’in yüksek faizlerle uzun bir süre yol alacağı mesajları doları ve ABD tahvil getirilerini artırdı.

Asya Pasifik hisse endeksleri kayıp görürüken pazartesi günü toparlanan ABD endekslerinde vadeliler ekside açılışı gösteriyor. Pazartesi yüzde 0,4 yükselen S&P 500’de vadeliler yüzde 0,3 eksi durumda. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.264 puana çıktı.

ABD tahvillerinde ise getiri tüm vadelerde artıyor. 2007 zirvesine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah iki baz puan daha yükselerek yüzde 4,55’e çıktı. Petrol fiyatları Çin endişeleriyle gerileme gösterdi. Brent petrol aktif kontratı yüzde 0,4 düşüşle varil başına 92,85 dolardan satılıyor.


 


Geri Dön