29 / 04 / 2024

Ataköy sahilindeki inşaat alanları yarıya indirildi!

Ataköy sahilindeki inşaat alanları yarıya indirildi!

çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 'ın Ataköy sahilindeki imar planının askıya alındığını ve inşaat alanlarının yarıya indirildiğini açıklaması, bölgedeki yapılaşmaya engel olmak için eylemler düzenleyen semt sakinlerini sevindirdi



Toplu Konut İdaresi 'nin (TOKİ) Ataköy sahilindeki 422 dönümlük araziyi satışa çıkarma kararı Ataköy sakinlerinin direncine neden olmuştu. Örgütlenen semt sakinleri, içinde yeşil alanların da bulunduğu sahil güzergahında yoğun bir yapılaşmanın yaşanacağını savunarak satışın iptali için çeşitli gösteriler düzenlendi. Ancak tüm itirazlara rağmen TOKİ, 2008 ve 2010 yılllarında düzenlediği ihalelerle arazideki bazı parsellerin satışını gerçekleştirdi.

Plaj ve yaya yolu

Ataköylülerin uykusunu kaçıran inşaatların başlaması beklenirken eski  TOKİ  Başkanı, çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 'dan sürpriz bir açıklama geldi. Kanun Hükmünde Kararname ile bakanlığına verilmesi tartışma yaratan imar planlarında değişiklik yapma yetkisinin Ataköy sahili için kullanıldığını belirten Bayraktar, plan, parselasyon planı, proje, ruhsat, yapı kullanma izni,   ve kat irtifakına dair tüm işlemlerin bakanlıkça durdurulduğunu bildirdi. Araziyle ilgili yeni imar planının hazırlandığını ve emsali yarıya indireceklerini anlatan Bayraktar, 50 metre genişliğindeki sahil şeridinin halkın kullanımına sunulacağını ve uygun yerlere halk plajları yapılacağını kaydetti.

Rezidans da var marina da

Önümüzdeki hafta tamamlanması beklenen yeni imar planınında, araziye spor alanları ve yürüyüş parkurunun yanı sıra marina, konaklama tesisi, otel, rezidans, kafe, kültür merkezi ve müze de yapılacağı belirtiliyor. Bakan Bayraktar, yapılaşma oranının yarıya inmesine karşı çıkacak yatırımcılardan arsayı iade alabileceklerini de söylüyor. Bayraktar 'ın açıklaması arazide inşaat yapmaya hazırlanan firmalarda şaşkınlık yaratırken, semt sakinlerini umutlandırdı.

‘İnsafsız bir projeydi '

Plan iptalinin çok iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Yeşiline ve Sahiline Sahip çık Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Ayfer Kaynar, “Tam detaylarını bilmiyoruz ama halkın taleplerini ve bilimsel ilkeleri göz önüne aldıklarını anlıyoruz. çok iyi bir gelişme. Demek ki emsali indirecekler. İstanbul için çok iyi ve önemli bir gelişme bu. Mevcut proje Ataköy sahilini beton yığınına çevirecekti. O projede 7 blok görünüyordu. Yüksekliği 85-90 metre arasında sahile dizilmiş olacaktı. çok insafsız bir projeydi. Demek ki bunu fark etti sayın Başbakan Erdoğan ve Bakan Erdoğan Bayraktar. Onu Ataköy 'ün bütünlüğüne uygun hale getirmek istiyorlar.   Biz buna çok mutlu olacağız. İnsanlar bana telefon açıyorlar. çok mutlu olduklarını söylüyorlar ” diye konuştu.

‘Açıklama muğlak '

Sahildeki arazilere ciddi paralar ödeyerek sahip olan inşaat firmalar ise Bayraktar 'ın açıklamasına temkinli yaklaşıyor. Açıklamanın muğlak olduğunu ve arazinin hangi bölümünü kapsadığının net olarak belli olmadığını belirten firmalar, kendilerine resmi bir bildirim yapılmasını beklediklerini söylüyor. TOKİ 'nin ihaleye çıkardığı 125 bin metrekarelik parseli 2008 yılında 850 milyon TL 'ye satın alan Sinpaş Gayrimenkul yetkilileri, henüz proje aşamasının tamamlanmadığını bildirdi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen ihaleyle 75 bin dönümlük parseli alan Özyazıcı İnşaat 'ın Yönetim Kurulu üyesi Hakan Özyazıcı da, “Elimizde net bir bilgi yok. Resmi bir bildirim olmadan konuşmak istemiyoruz. Biz de bekliyoruz. Projemiz vardı ama ne olacak bilemiyoruz ” dedi.
Milliyet/GÜRKAN AKGÜNEşž


Geri Dön