05 / 05 / 2024

Ataköy sahilindeki inşaatlar durduruldu!

Ataköy sahilindeki inşaatlar durduruldu!

İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme 02/05/2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurul'u Ataköy sahildeki inşaatlarla ilgili 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını onayladı.



Ataköy sahildeki inşaatlarından yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlan için Prof. Dr. Mesture Ayfer Kaynar tarafından İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme 02/05/2014 tarihinde yürütmeyi durdurma karan vermişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı karara bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararının iptalini istedi. Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurul'u itirazı reddederek 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını onayladı. 


KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL 


5. İdare Mahkemesi 3 kişilik bilirkişi heyeti planlann deprem riski göz önüne alınmadan hazırlandığından, kıyı kullanımının kamuya kapatıldığından ve 70 metre yüksekliğin sakıncalarından söz ederek planlanan 'planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı' sonucuna ulaşmıştı. 


Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verilmişti; "28.02.2012 onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı notu değişikliği şeklindeki imar plan tadilalarlarında, planlama ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararıa ve hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Hukuka aykırı olduğu anlaşılan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararları ortaya çıkaracağından dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi." 


MAHKEME KARARI UYGULANMALI 


Şimdi üst mahkemeye yapılan itiraz da kabul edilmeyince Bakırköy Belediyesi'nin Ataköy sahilde devam eden inşaaları durdurması gerekiyor. Aksi halde mahkeme kararını uygulamamaktan haklarında dava açılabilir. 


Birgün 


Geri Dön