22 / 11 / 2024
fuzul

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

'Ataköy'deki modern konut mirası' şeklinde nitelendirilen ve Bakanlığın yapmak istediği konut projesi ile ilgili yeni rapor hazırlandı. Raporda bilirkişiler görüş ayrılığı yaşadı. İşte ayrıntılar..




Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul Ataköy’de 2 bin 649 metrekare yeşil alanda hayata geçirmeyi planladığı konut projesine ilişkin yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden konu ile ilgili açıklama yapıldı. Mart 2023 tarihinde aleyhte tespitlerin olduğu rapora Bakanlığın itiraz etmesi nedeniyle hazırlanan yeni raporda bilirkişiler görüş ayrılığı yaşadı. 

Heyetin biri akademisyen diğeri şehir plancısı olan iki üyesi, konut projesinin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, belde ihtiyaçlarına, planlama teknikleri ile kamu yararına uygun olduğu na dikkat çekerken, iğer akademisyen üye ise planlama kararlarının bütüncül korumayı yansıtmadığının, modern konut mirasının geleceği aktarılması için hassasiyetle yaklaşılmadığınıın altını çizdi. 

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

Bakırköy Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dava konusu yeşil alan, Ataköy 1. kısımda 7,84 hektar büyüklüğe sahip 564 numaralı adanın bir parçası. Bu alan, 2004  senesinde  TOKİ tarafından Albatros Turizm ve Otelcilik şirketine ihale yoluyla satıldı. Devredilmesinin ardından “turizm tesis alanı” olarak değiştirilen alanda, inşaat yüksekliğinin de serbest olmasına karar verildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Teşvik Kanunu’ndaki “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde her ölçekteki planları yapma, yaptırma, re’sen onaylama ve tadil etme” yetkisi çerçevesinde, yeni imar planı hazırladı. Bu imar planıyla 564 numaralı adaya oteller, rezidanslar ve alışveriş merkezi yapıldı. 

564 numaralı ada aynı zamanda, Türkiye’nin ilk Bauhaus akımının temsilcisi binaların olduğu bir bölge. “Piccinato Planı” şeklinde bilinen bir 1/500 ölçekli vaziyet planına göre tasarlanan alandaki binaların arasında kalan dava konusu parselde ise günümüzde oldukça çok ağaç bulunuyor. 

Çevre sakinleri ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, satışı yapılan ve turizm merkezine çevrilmesine sebep olan imar planlarının iptal edilmesi için dava yoluna gitmişti. Mahkeme imar planları ile ilgili iptal kararı vermiş, Danıştay da 2014’te bu kararı onamıştı. 

Bunun üzerine söz konusu alan ile ilgili yeni bir imar planı hazırlandı. Planlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı ve yeni planla zaten turizm fonksiyonu bulunan adanın dava konusu parselineek olarak konut fonksiyonu da ilave edildi. 

Oysa ki, imar planının hazırlık aşamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Projeler Dairesi’nden alınan görüşe göre, kreş  şeklinde planlanmıştı. 

İmar planının açıklama notlarına göre, aynı adada yer alan diğer konutlar 500-600 metrekare taban oturumuna sahipken, inşa edilmek istenen konutun oturum alanı ise 900 metrekareyi bulunuyor. 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, bu yapının inşa edilmesine immkan sunan yeni imar planının iptal edilmesi için İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Dava çerçevesinde 2023 Mart'ta bilirkişi heyeti tarafından bir rapor hazırlanmıştı. Bilirkişi raporuna göre, yeşil alanda inşa edilmek istenen blok, birinci etaptaki yapı yoğunluğunu artıracak, alandaki doluluk-boşluk dengesini bozacak, diğer blokların güneşlenme ve manzara imkânını olumsuz etkileyecekti. 

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

Bilirkişi raporundaki idarelerle yapılan yazışmalara göre, Bakırköy Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün talebiyle söz konusu yeşil alanı afet toplanma alanından çıkarıldı. 

Bilirkişi heyeti, dava konusu parsel gibi üzerinde yapı olmayan ve hali hazırda bölge sakinlerinin açık alan ihtiyacını karşılayan alanların, afet anlarında toplanma ve acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade etmişti. 

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. M. Ziya Paköz, şehir plancısı Yavuz Akdeniz ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Bilge Alpay tarafından yeni bir bilirkişi raporu yapıldı. 

Doç. Dr. Paköz ve Akdeniz, dava konusu alanla ilgili imar planı kararının, Çevre Düzeni Planı’nın bu bölge için öngörülen “turizm merkezleri” ve “meskûn alanlar” hükümlerine uygun olduğuna dikkat çekti. İki üye, davalık imar planının, parsele tanımlanan fonksiyon kararları, yoğunluk ve yapılaşma koşullarının birbiriyle uyumlu olduğunun altını çizdi. 

Paköz ve Akdeniz, Danıştay kararında dava konusu parselin “daha önce de konut alanı olarak ayrıldığının” aktarıldığını belirtti ve parselin fonksiyon olarak “konut alanı” işlevinde yer almasında hukuka aykırılık görülmediğini söyledi. Yapılaşma koşullarının ada genelinde mevcut blokların taban alanı ve kat yüksekliğiyle uyumlu olduğu tespitini yapan iki üye, yapılaşma koşullarının genel silueti ve dokuyu bozucu bir etki yapmadığı değerlendirdi. Paköz ve Akdeniz, dava konusu imar planının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, belde ihtiyaçlarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olduğunu savundu.

Heyetin diğer akademisyen üyesi Doç. Dr. Bilge Alpay ise, dava konusu alanda mevcutta toplam 702 kişinin yaşadığını belirterek, planlama alanında yaşayacak nüfusa ilişkin donatı alanlarının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre kişi başına düşen alan cinsinden bir değerlendirmenin yapılmadığına ve ek yeni nüfusun ihtiyaç duyacağı ilave donatı alanına ilişkin de bir bilginin olmadığına vurgu yaptı. 

Alpay, söz konusu parselin içinde yer aldığı  Ataköy 1. Kısım’ın 1957-64 yılları arasında tasarlanarak inşa edilen örnek bir konut yerleşim alanı olduğunun altını çizdi ve günümüzde içinde barındırdığı konut, ticaret, turizm ve eğitim biçiminde tanımlanan özgün işlevlerini devam ettirdiğini, alanın mimari niteliği, kentsel düzeni ve peyzajının büyük oranda korunan bir karaktere sahip olduğunu, söz konusu parsel hakkındaki plan değişikliği kararlarının ise bu yaşam çevresinin özellikleri, değerleri, özgün karakter ve dokusu göz önüne alınmadan hazırlandığını belirtti. 

  İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu: İmkanı olan bir an önce evini alsın, yakın gelecekte bu fiyatlarda ev bulunmayacak! 

Çeşme Belediyesi  201 milyon 500 bin TL’ye arsa satıyor!

Evini satıp parayı faize koymayı düşünenler dikkat!


 


Geri Dön