21 / 12 / 2024

Ataköy'de metrekare fiyatları 1 yılda yüzde 100 artar!

Ataköy'de metrekare fiyatları 1 yılda yüzde 100 artar!

Aşçıoğlu Group Yönetim Kurulu Başkanı olan Yaşar Aşçıoğlu, "Ataköy'de metrekare fiyatları 8-10 bin TL civarında. Ataköy'de 1 yıl sonra rakamlar 15-17 bin TL'ye çıkacaktır." dedi.



Dünyada 11 milyar dolar fonu yöneten Dubaili Deyaar ile işbirliğine giden Aşçıoğlu, önce grubun Dubai'deki dev projesi Midtown'a Selenium markasıyla girecek, ardından firmayla Türkiye'de mega projeler inşa edecek. Yaşar Aşçıoğlu, "Şimdilik rakam vermek mümkün değil, ama hayalimde birlikte 5 milyar dolarlık iş yapmak var" diyor.


Aşçıoğlu, seçim öncesinde, belirsizliğin hakim olduğu, terörün karanlık yüzünü gösterdiği en karamsar günlerde Dubaili dev bir fonla ortaklığa giderek, Türkiye gayrimenkul sektörüne moral verdi. 11 milyar doları yöneten Deyaar, bu ortaklıkla hem Türkiye'de projeler gelştirecek hem Aşçıoğlu'yla birlikte Ortadoğu ve Arap ülkelerinde yatırım yapacak. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ortaklığın ilk meyvesinin Dubai'de hayata geçecek Midtown projesi olacağını, bu projeyle Selenium markasını da yurtdışına taşıyacaklarını söyledi. Aşçıoğlu'nun hedefinde bir de Yunanistan var. Ancak Yaşar Aşçıoğlu, Yunanlıların Türk yatırımcılara kapıları kapattığını belirtiyor. Çipras'a "Türk yatırımcı piyasaya girmeden, Yunanistan krizden çıkamaz. Bize kapıları açın" çağrısında bulunuyor.   


Seçim belirsizliği emlak sektöründe pek çok firmanın duraksamasına neden oldu. Siz beklemeye geçtiniz mi seçim öncesi? 

Biz Aşçıoğlu olarak hiç yavaşlamadık. Biz bu tür krizlere alışık bir firmayız. 48 yıllık firmayız. Dayak yiye yiye ayağa kalkıp yola devam etmeyi öğrendik. Bunlar bize hafif geliyor. Biz bu kaos ortamında Dubaililerle ortaklık yaptık. Bizim bağışıklık sistemimiz güçlü.


HAYALİM 5 MİLYAR DOLAR


Kim bu firma, nasıl bir araya geldiniz?

11 milyar rolarlık bir fon yöneten, bir bankası olan, bölgenin en önemli fonlarından biri. Çok güçlü bağlantıarı, ortaklıkları olan bir firma. Geçen yıl Dubai'de Cityscape'de tanıştık. Sonra samimiyet ilerledi. Ortaklık konuşmaya başladık. Tam 1 yıl hukukçılar yazıştı, malimüşavirler yazıştı. 1 yıl sonunda birbirimizi iyice tanıdıktan sonra ortaklığı kurduk. Hem Arap ülkelerinde hem Türkiye'de birlikte projeler yapmak için bir mutabakat imzaladık. 


Birlikte ilk projeniz nerede olacak belli mi?

İlk projeyi Dubai'de yapmayı düşünüyoruz. Midtown diye 500 bin metrekarelik bir projeleri var. Şu anda onun sözleşmesi imzalanma aşamasında. Bu projenin bir kısmında Selenium ve Aşçıoğlu olacak. Ama tabii Türkiye'de de projeler yapacağız.  Bu ortaklıkla benim asıl amacım 11 milyar dolar sermayeyi yöneten bir firmanın Türkiye'de iş yapmasını sağlamak. Çankü ben de iyi bliyorum, onlar da iyi biliyor ki Türkiye başka bir yer, başka bir pazar. 80 milyon nüfusu var. Etkileşimleriyle birlikte 100 milyon. Onlar da bunun farkında. Bu grupla beraber çok büyük işler, mega projeler yapmayı hayal ediyorum.


Ne kadarlık mesela?

5 milyar dolar. 


Arap ülkelerine dair başka planlarınız var mı?

Katarda eski başbakanın oğluyla çocuklarımın kurduğu bir firma var. Henüz beraber bir iş yapmadık ama bu yapmayacağımız anlamına gelmez.


Türk yatırımcı girmeden Yunanistan krizden çıkamaz


Batı var mı planlar arasında?

Avrupa'ya sıcak bakacak halim yok, onlar zaten miadını doldurdu. Benim hedefimde hep Yunanistan var. Konut anlamında, yapı anlamında Yunanistan bayağı geride kaldı. Bu konuda çok düşündüm, girişimlerim de oldu. Eski havalimanını almaya kalktım, olmadı. Orada nedense biz Türk olduğumuz için tutucu davranıyorlar.


Oysa Türkleri çağırıyorlar... 

Çağırdıklarına bakmayın, gittiğiniz zaman öyle olmuyor. O günkü dışişleri bakanıyla toplantı yaptım, çok arzu etti orada proje yapmamızı. Ama olmadı. Yunanistan'da milliyetçlik biraz fazla. Fırsatlar var ama Türklere kapılar kapalı. Burada bir Yunanlı iş yapmaya kalksa biz kapılarımızı sonuna kadar açarız, ama orada kapılar bize kapalı. Şimdi Çipras'tan biraz ümitliyim. Türk müteşebbisi Yunanistana girmeden, Yunanistan'ın bu krizden çıkamayacağını düşünüyorum.


O kadar kazansak, parayı koyacak yerim olmazdı!


Son dönemde inşaat sektörüne girenlerin sayısı arttı. Çok mu kazanıyorsunuz?

İnşaatla ilgisi olan, olmayan herkes bu işe girdi. Çok tehlikeli bir durum. Oysa bu meslek çok para kazanmak için girilecek bir meslek değil, yanlış yoldalar. Bu meslekten çok para kazanılıyor olsaydı, şu anda bizim parayı koyacak yerimiz olmazdı. Babamdan kalan 48 yıllık birikimle benim yan yatıyor olmam lazımdı. Para kazanıyoruz ama kamuoyunda algılandığı gibi değil.


Tehlike nerede?

Asıl tehlike sonradan bu mesleğe girenlerin yaptığı binalarda. O binalar kötü çıkarsa, asıl Türkiye o zaman yapı anlamında zor duruma düşer. Bina 600-800 kalemin birbiriyle uyum içinde çalışması gereken, yaşayan bir şeydir. Ölü gibi yaparsanız kırılır. Tecrübeniz yoksa, yapamazsınız. Depremle alakalı sorun olacağını sanmıyorum. Ama ileride bu binalar boş kalabilir.


Bugüne dek federasyona gelmiş en iyi yönetim


TRABZONSPOR'DA ikinci başkandım. Uzak olduğu için, idare kısmında zorluk çekeceğimi öngördüğüm için Trabzonspor'dan affımı rica ettim. Trabzon'dan sonra Türkiye futbolunu yönetme göreviyle taçlandırıldım. Arkadaşlar, 'Of'lusun, uğurlu geldin' diye takılıyor. Ben de 'ayağım uğurlu' diye şaka yapıyorum. Ama tabii o işin esprisi. Fatih Hoca'nın ve futbolcularımızın  inanılmaz bir başarı öyküsü var burada. Sonuçta Avrupa vizesini aldık. TFF'de çok güzel bir ortamımız var.  Şimdiye kadar Türkiye Futbol Federasyonuna gelmiş en iyi yönetim diye düşünüyorum. Ahenk içinde çalışıyoruz. Türk futbol federasyonu emin ellerde. İnşallah Fransa'da da iyi bir sonuç alacağız. Bu Türkiye turizmi açısından da çok faydalı olacaktır.


Tesisler kazandıracağız


NİHAT Özdemir'le birlikte Türkiye'deki tesislerden sorumluyuz. Türkiye'ye çok iyi tesisler kazandırmayı hedefliyoruz. Bu 4 yıllık dönemde hem milli takım hem takımlar nezdinde tesisleşme anlamında büyük adımlar atacağımızı söyleyebilirim. Nihat Bey'e de bana da yakışan budur. İzlanda gibi 300 bin 400 bin nüfuslu bir ülke futbol olarak bizden önde. Ben şahsen bunu hazmedebilmiş değilim. Bu başarı için tesis şart.


Kendim ekiyorum kendim biçiyorum


Çifliğim var, içinde geyiklerim, ceylanlarım, midillilerim, tavuskuşlarım var. Kendim ekiyorum, kendim biçiyorum. Kendi domatesimi, maydonozumu yiyorum. Organik besleniyorum. Arkadaşlar geliyor, ATV'yle dağa çıkıyoruz.


Hareketli bir dönem geliyor


Seçim sonuçları gayrimenkul sektörünü nasıl etkiler?

Seçime kadar moralimiz bozuktu. İnsanların gayrimenkul alması için önce moralinin yerinde olması gerek. Şimdi kesinlikle piyasa tekrar canlanacaktır. Hükümetin kurulmasıyla birlikte kentsel dönüşüm, mütekabiliyet yasası, döviz girdisi, Türkiye’nin global pazardaki yeri gibi konular nezdinden sektör açısından yine hareketli bir döneme giriyoruz.


Lüks konut yoktur, lüks semt vardır


İstanbul'da lüks konutta talep doydu deniyor, katılıyor musunuz?

A plus müşteri, değişik skalalardan konut alır, B ve C plus yerlerden de alışveriş yapar. Bu lüks konutta arz fazlası olduğu anlamına gelmez. Aslına bakarsanız lüks konut yoktur, lüks semt vardır. Benim binamı al, x semte koy, o artık o kadar lüks, değerli bir bina olmayabilir. Yine lüks olur ama artık A plus müşterinin ilgi alanına girmez. 


Siz lüks konut dışında farklı bir segmente girmeyi düşünür müsünüz?

Ticaret yapıyoruz, neden olmasın. Ama şimdilik böyle bir planımız yok.


Ataköy'de projelere devam edeceğiz


Bu arada Ataköy’de 2’nci projeye de başladınız. Bölgede kalmayı düşünüyor musunuz? 

Lüks ve konfor konusunda en tecrübeli, iddialı firmayız. Hatta bence rakibimiz de yok. Bizim konseptimize uygun bölge Taksim'den başlar Sarıyer'de biter, Florya'da başlar Zeytinburnu'nun sahil kısmında biter. Kadıköy'de başlar, Bağdat Caddesi'nden Pendik'e kadar gider. Şimdi bu lüksü hakedecek yeni bir bölgeyi kendimize pilot bölge seçtik. Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Ataköy civarına odaklandık. Bu bölgede iki proje devam ediyor, üçüncü de başlayacak. Ataköy'de 3. 4. 5. projeler de olacak.


Fiyatlar bir yılda yüzde 100 artar


Metrekare fiyatları nasıl Ataköy'de, prim şansı var mı?

Rakamlar 8-10 bin TL civarında. Bizim tüm müşterilerimiz bilir ki bizden proje alırsa kâr eder. Ataköy'de 1 yıl sonra rakamlar 15-17 bin TL'ye çıkacaktır.


Ataköy ya da İstanbul dışı var mı planlarınız arasında?

Sarıyer'de bir arsa aldık onun projesini çalışıyoruz. Zekeriyaköy'de arazi bakiyoruz. Şimdilik İstanbul dışını düşünmüyoruz. Belki ileride Bodrum olabilir. Ben İstanbul'un dışına muhalifim ama çocukların Bodrum'a gitme arzusu var.  


Şu an ne kadarlık yatırım söz konusu Aşçıoğlu bünyesinde?

Elimizdeki işlerin toplamı 200 milyon dolar civarında. Tabi buna Ataköy'de başlayacak projeler dahil değil. 


Ataköy'de kentsel dönüşüm yapıyorsunuz. Başka kentsel dönüşüm projeleri de olacak mı?

Biz aslına bakarsanız şu anda Ataköy'de Türkiye'nin imajını düzeltiyoruz. Ancak konu kentsel dönüşüme gelince  biz çok sahipli olmayan kentsel dönüşüm işlerinde varız ancak çok sahipli olan yerlerde yokuz. Vatandaş bu dönüşüm işini tam anlayamadı, idrak edemedi. Herkes dönüşümden zengin olmanın, 1 dairesinin yerine 2 daire almanın peşinde. Devlet de diyor ki 'ben kentsel dönüşüm kanununu seni zengin etmek için çıkartmadım, bu kanunu senin can güvenliğin için çıkardım'. Benim gözlemim burada devlet üzerine düşeni yapmıştır, vatandaş yapmamıştır. O yüzden şu anda yüzde 1'lerdeyiz kentsel dönüşümde. Dönüşmesi gereken alanın ancak yüzde 1'i dönüştü depremden bu yana. 


Akşam


Geri Dön