Sektörel

Ataşehir finans merkezi, sadece bina demek değildir!

İstanbul'u finans merkezi yapmayı hedef alan çabalar alkışlanacak çabalardır. Ülke için çok önemli bir arayıştır. Ancak şunu da bilelim ki, bu iş niyet ile bina yapmak ile olmuyor. Şehirleri finans merkezi yapan başka şeyler var

Bunun için kendi kendimizi kandırmayalım, yanlış yollarda yanlış harcamalar yapmayalım. Finans merkezi olmanın gereklerini yerine getirelim.

Bugün için İstanbul dünya finans merkezleri sıralamasında  71'inci sırada yer alıyor. Başa geçmesi için çok yol var.

Neler yapmak lazım Bunlar bilinmeyen şeyler değil. Londra'nın finans merkezi City'de bulunan ve dünya finans merkezlerinin durumu hakkın da rapor hazırlayan Z/Yen isimli düşünce kuruluşunun son yayınladığı rapora (www.zyen.com/GFCI/GFCI%209.pdf) adresinden ulaşılabilir.

Dünya Finans Merkezleri Raporu'nda  finans merkezlerinin öne çıkması için aranan şartlar şöyle sıralanıyor: İş ortamı. Kanunların ve mevzuatın küresel kanun ve mevzuat ile uyumu, şeffaflığı ve istikrarı. Ülkenin insan ve yaşam kalitesi. Altyapı, ulaştırma, haberleşme, trafik sorunlarının olmaması. Finansal işlemlerle ilgili maliyetlerin seviyesi. Dış pazarlara kolay ulaşım imkanı. Vergi ortamı ve vergi uygulamalarında istikrar.

Bunlara göre her kıtadaki finans merkezleri sıralanmış. Avrupa için belirlenen ilk 20 finans merkezi sıralamasında, (krize rağmen) Atina var da, İstanbul yok.

Biz dünya finans merkezi oluyoruz. Bizim binalarımız New York'tan ve Londra'dan daha muazzam demek işe yaramıyor.

İstanbul'u dünyanın en önemli finans merkezleri arasına sokmayı amaçlayan  yapılaşma projesini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da tam not aldığını söylüyor.

Bakan Bayraktar, "Proje 4 bölgeden oluşacak. Tasarımında Kapalıçarşı'nın işleyişi ve ortak mekan kullanımıyla Topkapı Sarayı'nın silüet ve tasarımından esinlenildi" diyor. Proje tamamlandığında, Halkbank, VakıfBank, Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumların Ankara'dan finans merkezine taşınacağını vurgulayan Bayraktar, "Özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak. İnşaata yakında başlayacağız. Yüzyıllarca doğu-batı arasında köprü olan İstanbul, yeniden dünyanın finans gözbebeği olacak" şeklinde iyimser bir tablo çiziyor.

New York, Londra ve Dubai'deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacağı belirtilen İstanbul Finans Merkezi projesi şimdilik tipik bir TOKİ projesi. Binaları yapılacak. Bunda şüphe yok. Mutlaka yapılır. Ama bu binaları nasıl işler hale getireceğiz. Dünya finans işlemlerini İstanbul'a nasıl çekeceğiz

Tevfik GÜNGÖR / Dünya