30 / 04 / 2024

Ataşehir'in "finans merkezi olma planı" yeniden davalık oldu

Ataşehir'in

Ataşehir Finans merkezi projesi daha önce yürütmeyi durdurma kararı çıkaran Mimarlar Odası, projenin gerçekleşmemesi için 1/100.000'lik İstanbul İl çevre Düzeni planı kapsamında yerniden davacı oldu.



 Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100.000'lik yeni il çevre düzeni planına dava açtı. Plandaki Silivri'ye üçüncü havalimanı yapılması, tarım arazileri ile 2B arsalarının yapılaşmaya açılması, Haydarpaşa Limanı'na turizm fonksiyonu getirilmesi ve Ataşehir'in finans merkezi olması gibi unsurların iptalinin talep edilmesi, üç yılı aşkın süredir gerçekleştirilemeyen finans merkezi projesinin önüne yeni bir engel olarak çcıktı. Buna göre yargı süreci bitene kadar projenin yapılması yasal. Ancak yeniden iptal kararı çıkması halinde yapıların kaçak duruma düşmesi muhtemele sonuç.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, yeni plana yaklaşık bir ay önce dava açtıklarını belirterek, "Eski planın iptaline neden olan hiçbir yanlışlığı düzeltmemişler, hatta bu planda tarım arazileri üzerinde öngörülen lojistik alanlarında artış bile olmuş" dedi.

Ataşehir'in finans merkezi olmasının bölgede aşırı yoğunluğa neden olacağı ve dengeleri bozacağı yönündeki eleştirilerini yenileyen Muhçu, "Zaten yetersiz olan alt yapı ve trafik sorunu daha kötü hale gelir. Yargı süreci devam ettiği için bu plana göre uygulama yapılıyor. Yasal zemin hazır. Oldu bittiler yaratılıyor" diye konuştu.
Mimarlar Odası, proje için yürütmeyi durdurma kararını TOKİ'nin hazırladığı 1/5000 ve 1/100.000'lik planlara göre aldırmıştı. Anca yeni 1/100.000'lik plan devreye girince bu kararın hükmü kalmadı.

Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön