15 / 10 / 2024

Atatürk'ün İzmir'deki evi çürümeye terk edildi! 17 yıldır bir çivi dahi çakılmadı!

Atatürk'ün İzmir'deki evi çürümeye terk edildi! 17 yıldır bir çivi dahi çakılmadı!

Atatürk’ün 1937’de “Ege Manevraları”nı izlemek için özel beyaz vagonlu trenle geldiği İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Aziziye köyündeki tarihi ev çürümeye terk edildi.




Atatürk'ün İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Aziziye köyündeki tarihi ev  kaderine terk edildi. 17 yıldır bir çivi dahi çakılmayan bu ev adeta çürümeye terk edildi.

YILLARDIR BİR ADIM ATILMADI

1937 yılında Atatürk’ün konakladığı bu ev, restore edilerek Atatürk Anı Evi’ne dönüştürüleceği vaadiyle yıllardır bekletiliyor, fakat hiçbir somut adım atılmadı.

Bakanlıklar arası koordinasyon eksikliği ve bürokratik süreçlerin ağır işlemesi, bu tarihi yapının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğu belirtildi. 

Atatürk ün İzmir deki evi çürümeye terk edildi! 17 yıldır bir çivi dahi çakılmadı!

17 YILDIR BEKLİYOR

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Köy Muhtarı Telat Ünlü,  tarihi binanın restore edilmesi gerektiğini belirterek, yıllardır yetkililerden çözüm beklediklerini dile getirdi.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de 2019 yılından beri valilerle görüşme sağladığı fakat henüz bir gelişme olmadığı belirtildi.

2007 yılında ise Devlet Demiryolları’na ait tarihi ev için Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birlikte yürütecekleri bir programla, bakımı yapılarak ’Atatürk Anı Evi’ne dönüştürüleceği iddia edilirken 17 yıldır hiçbir adım atılmadı.

DEVLETTEN HABER BEKLENİYOR

Köyün konumu itibari ile Kuşadası, Selçuk ve Aydın gibi turistik noktalara yakın olduğunu belirten Telat Ünlü, restorasyon çalışmalarının başlaması için belediyenin de hazır olduğunu belirtti.

Ünlü, bazı bankaların sponsorluk teklif ettiğini ancak resmi izinlerin ve desteklerin beklenmesi nedeniyle sürecin ilerleyemediğini ifade etti. “Eğer devletimiz gerekli adımları atmazsa, bu binayı belediyemize devretmelerini istiyoruz. Belediyemiz ve sponsorlarımız hazır, bir ay içinde restorasyona başlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

1942'de Atatürk Bulvarı için ilk adım atıldı! Unkapanı Köprüsü'nden Yenikapı'ya kadar uzanacak! 

1936'da Atatürk'ün yaşadığı iki köşk tamir edilmiş!

Geri Dön